Rodzaje płyt grzejnych; Włączanie płyty witroceramicznej; Płyta grzejna - Hotpoint-Ariston 7OHK 637 CX RU/HA - Instrukcja obsługi - Strona 13

Hotpoint-Ariston 7OHK 637 CX RU/HA Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 15
Ładowanie instrukcji

58

PL

C

A

A

B

B

Rodzaje płyt grzejnych

Piekarnik jest przystosowany do płyty
grzejnej, która może składać się z
dwóch rodzajów elementów grzewczych:
żeliwnych płytek elektrycznych (

zob.

rysunek 1

) lub płyt witroceramicznych,

które mogą być tradycyjne (

zob.

rysunek 2

) lub z poszerzanymi polami

grzejnymi (

zob. rysunek 3

).

Włączanie płyty witroceramicznej

Tradycyjne pola grzejne

Tradycyjne grzałki (A) składają się ze spiralnych
oporników i stają się czerwone dopiero kilkadziesiąt
sekund po ich włączeniu.
Każde pole grzejne posiada pokrętło sterujące, które
pozwala wybrać jedną z 12 różnych wartościtemperatury,
przy czym wartość minimalna jest oznaczona jako 1, a
maksymalna jako 12.

Poszerzane pola grzejne

Grzałki poszerzane (B) charakteryzują się obecnością
podwójnego pola grzejnego. Można włączyć tylko pole
wewnętrzne lub obydwa.
Pokrętło sterujące pozwala wybrać jeden z dwóch
poziomów mocy, z których każdy można ustawić na
wartość od 1 (minimum) do 12 (maksimum):
• przekręcając pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek

zegara od 1 do 12, ustawiamy niższy poziom mocy.

• przekręcając pokrętło do oporu

(

A

), aż do delikatnego

kliknięcia, ustawiamy maksymalną moc, którą z kolei
można uregulować w przedziale od 12 do 1 poprzez
obracanie pokrętłem w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara. Aby powrócić do minimalnej
wartości mocy, należy przekręcić pokrętło do pozycji 0.

W przypadku podwójnych pól grzejnych pierwsza część
skali służy do włączenia mniejszego (wewnętrznego) pola
grzejnego. Aby uruchomić obydwa pola (wewnętrzne i
zewnętrzne), należy przekręcić pokrętło do końca (

A

) i

wybrać pożądany poziom mocy w przedziale od 12 do 1.

Kontrolki pozostałej temperatury

(tylko w

niektórych modelach)

Wskaźniki (C) informują, że temperatura odpowiedniego
pola grzejnego przekracza 60°C, nawet po wyłączeniu
grzałki.

C

A

A

A

A

Płyta grzejna

Zalecany poziom mocy dla różnych rodzajów gotowania:

Praktyczne zalecenia związane z
użytkowaniem płyty witroceramicznej

!

Klej stosowany do uszczelek pozostawia na szkle

tłuste plamy. Przed przystąpieniem do użytkowania
urządzenia zaleca się ich usunięcie za pomocą
specjalnego, nierysującego środka czyszczącego. W
pierwszych godzinach użytkowania może być
wyczuwalny zapach gumy, który jednak szybko ustąpi.

Aby uzyskać jak najlepsze wyniki użytkowania płyty grzejnej:

• używać garnków z płaskim dnem, aby mieć

pewność, że dokładnie przylegają do pola grzejnego;

• używać zawsze garnków, których średnica zapewni

całkowite pokrycie pola grzejnego, a tym samym
wykorzystanie całości wytwarzanego ciepła;

• dopilnować, aby dno garnka było zawsze dokładnie

osuszone i czyste, zapewniając tym samym
odpowiednie przyleganie i długą żywotność
zarówno pól grzejnych, jak i samych garnków;

• unikać używania tych samych garnków co do

palników gazowych: koncentracja ciepła w
przypadku palników gazowych może doprowadzić
do odkształcenia dna garnka, przez co nie będzie
ono dokładnie przylegać do płyty;

• nigdy nie pozostawiać włączonego pola grzejnego

bez garnka, gdyż jego nagrzanie, szybko osiągając
maksymalny poziom, mogłoby uszkodzić elementy
grzejne.

rysunek 3

rysunek 2

rysunek 1

0
1

2-3
4-5
6-7
8-9

10-11

12

Moce Płyta

grzejna

W yłączona
Do stopienia masła i czekolady

Do

podgrzewania

płynów

Do przygotowania sosów i kremów

Do

gotowania

mięsa

Do gotowania makaronów i ryżu

Do gotowania na żywym ogniu mięsa, ryb, jajek.

Do

smażenia

A

Aby włożyć do obu stref

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)