DODATKOWE FUNKCJE; Wentylator chłodzący; WSKAZÓWKI I PORADY; Zalecenia dotyczące pieczenia - Electrolux EOF5C50BV - Instrukcja obsługi - Strona 57

Electrolux EOF5C50BV Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 70
Ładowanie instrukcji

Blacha do pieczenia ciasta / Głęboka blacha:

Wsunąć blachę między prowadnice blachy.

10. DODATKOWE FUNKCJE

10.1 Wentylator chłodzący

Podczas pracy urządzenia wentylator

chłodzący włącza się automatycznie, aby

utrzymać niską temperaturę powierzchni

urządzenia. Po wyłączeniu urządzenia

wentylator chłodzący może nadal pracować

do momentu ostygnięcia urządzenia.

10.2 Termostat bezpieczeństwa

Nieprawidłowe działanie piekarnika lub

uszkodzone podzespoły mogą spowodować

niebezpieczne przegrzanie urządzenia. Aby

temu zapobiec, piekarnik wyposażono

w termostat bezpieczeństwa, który w razie

potrzeby wyłącza zasilanie. Po obniżeniu

temperatury piekarnik automatycznie włączy

się ponownie.

11. WSKAZÓWKI I PORADY

Patrz rozdział dotyczący

bezpieczeństwa.

11.1 Zalecenia dotyczące pieczenia

Potrawy można umieszczać w piekarniku na

czterech poziomach.
Poziomy półek liczone są od dna piekarnika.
Ten piekarnik może piec inaczej, niż Twój

poprzedni piekarnik.
Pieczenie ciast

Nie otwierać drzwi piekarnika przed upływem

¾ ustawionego czasu pieczenia.
Korzystając jednocześnie z dwóch blach do

pieczenia należy pozostawić jeden pusty

poziom pomiędzy nimi.

Funkcja Pieczenie konwencjonalne w

domyślnej temperaturze jest idealna do

pieczenia chleba.
Gotowanie mięsa i ryb

Do pieczenia bardzo tłustych potraw należy

używać głębokiej blachy, aby zapobiec

powstawaniu trwałych plam w piekarniku.
Przed porcjowaniem pozostawić mięso na ok.

15 minut, aby sok nie wyciekał.
Aby zapobiec zbyt dużej ilości dymu w

piekarniku podczas pieczenia, należy wlać

nieco wody do głębokiej blachy do pieczenia.

Aby zapobiec powstawaniu dymu, należy za

każdym razem dodawać wodę po

wyschnięciu.
Czas pieczenia

Czas pieczenia zależy od rodzaju potrawy, jej

konsystencji i objętości.
Początkowo należy monitorować wydajność

pieczenia. Znajdź najlepsze ustawienia

POLSKI 227

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)