Bosch HEV33B551 - Instrukcja obsługi - Strona 42

Bosch HEV33B551 Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 49
Ładowanie instrukcji

45

Porady dotycz

ą

ce pieczenia mi

ę

s i grillowania

Zapiekanki, suflety, tosty

Zawsze stawia

ц

naczynie na ruszcie.

Aby piec bezpo rednio na ruszcie bez u

ż

ycia naczy

ń

, w o

ż

y

ц

blach

ę

emaliowan

ф

na poziom 1. W ten sposób mo

ż

na

utrzyma

ц

wi

ę

ksz

ф

czysto

ц

piekarnika.

Stan przygotowywanej zapiekanki zale

ż

y od wielko ci naczynia

oraz od wysoko ci zapiekanki. Dane umieszczone w tabeli
stanowi

ф

jedynie warto ci orientacyjne.

Produkty gotowe

Uwzgl

ę

dni

ц

wskazówki producenta umieszczone na

opakowaniu.

W przypadku przykrywania akcesoriów kuchennych papierem
do pieczenia, sprawdzi

ц

, czy dany papier jest dostosowany do

wysokich temperatur. Dostosowa

ц

wielko

ц

papieru do

wielko ci dania, które b

ę

dzie przygotowywane.

Uzyskany wynik b

ę

dzie zale

ż

a bezpo rednio od rodzaju

potrawy. Produkty surowe mog

ф

ż

ni

ц

si

ę

pod wzgl

ę

dem

kszta tu i koloru.

Do pieczeni o tym ci

ęż

arze nie podano

w tabeli ustawie

ń

.

Zastosowa

ц

ustawienia dotycz

ф

ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli

ż

onym

ci

ęż

arze i wyd u

ż

y

ц

czas pieczenia.

Sprawdzanie, czy piecze

ń

jest gotowa.

Nale

ż

y zmierzy

ц

temperatur

ę

mi

ę

sa specjalnym termometrem (dost

ę

pnym w sklepie spe-

cjalistycznym) lub sprawdzi

ц

stan upieczenia y

ż

k

ф

. W tym celu nacisn

фц

y

ż

k

ф

na pie-

cze

ń

. Je li piecze

ń

jest twarda, to znaczy,

ż

e jest gotowa. Je li ust

ę

puje pod naciskiem,

nale

ż

y j

ф

jeszcze dopiec.

Piecze

ń

jest za ciemna i miejscami ma

przypieczon

ф

skórk

ę

.

Nale

ż

y sprawdzi

ц

wysoko

ц

wsuni

ę

cia i temperatur

ę

.

Piecze

ń

wygl

ф

da dobrze, ale sos jest

przypalony.

Nast

ę

pnym razem nale

ż

y wybra

ц

mniejsze naczynie do pieczenia lub doda

ц

wi

ę

cej

wody.

Piecze

ń

wygl

ф

da dobrze, ale sos jest

zbyt jasny i wodnisty.

Nast

ę

pnym razem nale

ż

y wybra

ц

wi

ę

ksze naczynie do pieczenia lub doda

ц

mniej wody.

Podczas dolewania wody do pieczeni
powstaje para wodna.

Proces ten jest uwarunkowany fizycznie i zupe nie normalny. Du

ż

a cz

ę ц

pary wodnej

wydostaje si

ę

przez wylot pary. Para mo

ż

e osiada

ц

na ch odniejszym pulpicie obs ugi lub

na s

ф

siaduj

ф

cych frontach mebli, a nast

ę

pnie si

ę

skrapla

ц

.

Potrawa

Akcesoria kuchenne i naczy-
nia

Poziom Funkcja

grzewcza

Temperatura w °C,
poziom pracy grilla

Czas
w minutach

Zapiekanki

Zapiekanka, s odka

Forma do zapiekanek

2

%

180-200

50-60

Suflet

Forma do zapiekanek

2

%

180-200

35-45

Ma e foremki na jedn

ф

porcj

ę

2

%

200-220

25-30

Zapiekanka z makaronu

Forma do zapiekanek

2

%

200-220

40-50

Lazanie

Forma do zapiekanek

2

%

180-200

40-50

Zapiekanka

Zapiekanka z ziemniaków z surowych pro-
duktów, maks. wysoko

ц

4 cm

1 forma do zapiekanek

2

7

160-180

60-80

2 formy do zapiekanek

3+1

<

150-170

60-80

Tosty

4 sztuki, z zapiekanym wierzchem

Ruszt + blacha uniwersalna

3+1

7

160-170

10-15

12 sztuk, z zapiekanym wierzchem

Ruszt + blacha uniwersalna

3+1

7

160-170

15-20

Potrawa

Akcesoria kuchenne

Poziom

Funkcja
grzewcza

Temperatura
w °C

Czas
w minutach

Pizza, g

łę

boko zamro

ż

ona

Pizza na cienkim cie cie

Blacha uniwersalna

2

6

200-220

15-25

Blacha uniwersalna + ruszt

3+1

<

180-200

25-35

Pizza na grubym cie cie

Blacha uniwersalna

2

6

170-190

20-30

Blacha uniwersalna + ruszt

3+1

<

170-190

30-40

Pizza na bu ce

Blacha uniwersalna

3

6

170-190

20-30

Minipizza

Blacha uniwersalna

3

6

190-210

10-20

Pizza mro

ż

ona

Pizza (podgrzewanie wst

ę

pne)

Blacha uniwersalna

1

6

180-200

10-15

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)