Suszenie - Bosch HBA74S421E - Instrukcja obsługi - Strona 27

Bosch HBA74S421E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 58
Ładowanie instrukcji

27

Rozmra

ż

anie

Czas trwania rozmra ania zale y od rodzaju i ilo ci potraw.

Uwzgl

ę

dni

ц

wskazówki producenta umieszczone na

opakowaniu.

Wyj

фц

zamro one potrawy z pojemnika i umie ci

ц

je w

odpowiednim naczyniu na ruszcie.

Umie ci

ц

na talerzu drób, piersi

ф

w dó .

Wskazówka:

Lampka o wietlaj

ф

ca piekarnik zapala si

ę

dopiero

po osi

ф

gni

ę

ciu temperatury 60 °C. W ten sposób uzyskuje si

ę

dok adn

ф

, optymaln

ф

regulacj

ę

.

Suszenie

U ywa

ц

wy

ф

cznie owoców i warzyw w idealnym stanie; przed

suszeniem zawsze dok adnie je umy

ц

.

Ods

ф

czy

ц

z wody i dok adnie osuszy

ц

.

Umie ci

ц

blach

ę

uniwersaln

ф

na poziomie 3, a ruszt na

poziomie 1.

Po o y

ц

papier do pieczenia lub pergamin na blasze

uniwersalnej i ruszcie.

Wskazówka:

Je li owoce lub warzywa zawieraj

ф

du o soku lub

wody, nale y kilkakrotnie je obróci

ц

. Po wysuszeniu,

natychmiast oddzieli

ц

owoce lub warzywa od papieru.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Do celów gotowania, s oiki i gumy elastyczne musz

ф

by

ц

czyste

i w idealnym stanie. U ywa

ц

w miar

ę

mo liwo ci s oików o tych

samych wymiarach. Warto ci podane w tabelach odnosz

ф

si

ę

do okr

ф

g ych s oików o pojemno ci jednego litra.

Uwaga!

Nie u ywa

ц

s oików o wi

ę

kszej pojemno ci lub wysoko ci.

Pokrywki mog

ф

p

ę

kn

фц

.

U ywa

ц

wy

ф

cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed

u yciem, dok adnie je umy

ц

.

Czasy podane w tabelach s

ф

warto ciami orientacyjnymi. Mog

ф

ulec zmianie zale nie od temperatury otoczenia, liczby s oików,
ilo ci oraz temperatury zawarto ci s oików. Przed wy

ф

czeniem

urz

ф

dzenia, sprawdzi

ц

, czy wewn

ф

trz s oików utworzy y si

ę

p

ę

cherzyki.

Przygotowanie

1.

Wsypa

ц

owoce lub warzywa do s oików, lecz nie do pe na.

2.

Oczy ci

ц

brzegi s oików; powinny by

ц

czyste.

3.

Umie ci

ц

na ka dym s oiku wilgotn

ф

, elastyczn

ф

gum

ę

i

przykrywk

ę

.

4.

Zabezpieczy

ц

s oiki za pomoc

ф

metalowych uchwytów.

Nigdy nie umieszcza

ц

naraz wi

ę

cej ni sze

ц

s oików wewn

ф

trz

piekarnika.

Programowanie

1.

Umie ci

ц

blach

ę

uniwersaln

ф

na poziomie 2. Umie ci

ц

s oiki

w taki sposób, aby si

ę

nie dotyka y.

2.

Nala

ц

½ litra gor

ф

cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na

blach

ę

uniwersaln

ф

.

3.

Zamkn

фц

drzwiczki piekarnika.

4.

Ustawi

ц

pokr

ę

t o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego

$

.

5.

Ustawi

ц

temperatur

ę

mi

ę

dzy 170 a 180 °C.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst

ę

pach czasu,

zaczynaj

ф

si

ę

tworzy

ц

p

ę

cherzyki. Wy

ф

czy

ц

piekarnik.

Wyj

фц

s oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie

wykorzystuje si

ę

ciep o resztkowe). Je li pozostawi si

ę

na

d u ej do sch odzenia w piekarniku, mog

ф

wytworzy

ц

si

ę

bakterie, które spowoduj

ф

ski ni

ę

cie marmolady.

Potrawa

Akcesoria kuchenne Poziom

Funkcja grzewcza Temperatura

Delikatne mro

ż

onki

Np. tarty ze mietan

ф

, tarty z kremem ma lanym, tarty z polew

ф

czekoladow

ф

lub lukrem, owoce itd.

Ruszt

1

<

30 ºC

Pozosta

ł

e mro

ż

onki

Kurczak, kie baski i mi

ę

so, chleb i bu ki, ciastka i inne produkty

cukiernicze

Ruszt

1

<

50 °C

Potrawa

Poziom

Funkcja grzewcza Temperatura w °C Czas pieczenia w godzinach

jab ka w plasterkach - 600 g

1+3

<

80

ok. 5 h

gruszki w kawa kach - 800 g

1+3

<

80

ok. 8 h

liwki - 1,5 kg

1+3

<

80

ok. 8-10 h

zio a aromatyczne, oczyszczone - 200 g

1+3

<

80

ok. 1½ h

Owoce w s

ł

oikach o pojemno ci jednego litra

od momentu pojawienia si

ę

p

ę

cherzy-

ków powietrza i pary wodnej

Ciep

ł

o resztkowe

Jab ka, porzeczki, truskawki

Wy

ф

czanie

ok. 25 minut

Czere nie, morele, brzoskwinie, porzeczki

Wy

ф

czanie

ok. 30 minut

Mus z jab ek, gruszek, liwek

Wy

ф

czanie

ok. 35 minut

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)