Bosch HBA74R252E - Instrukcja obsługi - Strona 27

Bosch HBA74R252E Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 33
Ładowanie instrukcji

27

Rozmra

ż

anie

Czas trwania rozmra

ż

ania zale

ż

y od rodzaju i ilo

ś

ci potraw.

Uwzgl

ę

dni

ć

wskazówki producenta umieszczone na

opakowaniu.

Wyj

ąć

zamro

ż

one potrawy z pojemnika i umie

ś

ci

ć

je w

odpowiednim naczyniu na ruszcie.
Umie

ś

ci

ć

na talerzu drób, piersi

ą

w dó

ł

.

Wskazówka:

Lampka o

ś

wietlaj

ą

ca piekarnik zapala si

ę

dopiero

po osi

ą

gni

ę

ciu temperatury 60 °C. W ten sposób uzyskuje si

ę

dok

ł

adn

ą

, optymaln

ą

regulacj

ę

.

Suszenie

U

ż

ywa

ć

wy

łą

cznie owoców i warzyw w idealnym stanie; przed

suszeniem zawsze dok

ł

adnie je umy

ć

.

Ods

ą

czy

ć

z wody i dok

ł

adnie osuszy

ć

.

Umie

ś

ci

ć

blach

ę

uniwersaln

ą

na poziomie 3, a ruszt na

poziomie 1.
Po

ł

o

ż

y

ć

papier do pieczenia lub pergamin na blasze

uniwersalnej i ruszcie.

Wskazówka:

Je

ś

li owoce lub warzywa zawieraj

ą

du

ż

o soku lub

wody, nale

ż

y kilkakrotnie je obróci

ć

. Po wysuszeniu,

natychmiast oddzieli

ć

owoce lub warzywa od papieru.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Do celów gotowania, s

ł

oiki i gumy elastyczne musz

ą

by

ć

czyste

i w idealnym stanie. U

ż

ywa

ć

w miar

ę

mo

ż

liwo

ś

ci s

ł

oików o tych

samych wymiarach. Warto

ś

ci podane w tabelach odnosz

ą

si

ę

do okr

ą

g

ł

ych s

ł

oików o pojemno

ś

ci jednego litra.

Uwaga!

Nie u

ż

ywa

ć

s

ł

oików o wi

ę

kszej pojemno

ś

ci lub wysoko

ś

ci.

Pokrywki mog

ą

p

ę

kn

ąć

.

U

ż

ywa

ć

wy

łą

cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed

u

ż

yciem, dok

ł

adnie je umy

ć

.

Czasy podane w tabelach s

ą

warto

ś

ciami orientacyjnymi. Mog

ą

ulec zmianie zale

ż

nie od temperatury otoczenia, liczby s

ł

oików,

ilo

ś

ci oraz temperatury zawarto

ś

ci s

ł

oików. Przed wy

łą

czeniem

urz

ą

dzenia, sprawdzi

ć

, czy wewn

ą

trz s

ł

oików utworzy

ł

y si

ę

p

ę

cherzyki.

Przygotowanie

1.

Wsypa

ć

owoce lub warzywa do s

ł

oików, lecz nie do pe

ł

na.

2.

Oczy

ś

ci

ć

brzegi s

ł

oików; powinny by

ć

czyste.

3.

Umie

ś

ci

ć

na ka

ż

dym s

ł

oiku wilgotn

ą

, elastyczn

ą

gum

ę

i

przykrywk

ę

.

4.

Zabezpieczy

ć

s

ł

oiki za pomoc

ą

metalowych uchwytów.

Nigdy nie umieszcza

ć

naraz wi

ę

cej ni

ż

sze

ść

s

ł

oików wewn

ą

trz

piekarnika.

Programowanie

1.

Umie

ś

ci

ć

blach

ę

uniwersaln

ą

na poziomie 2. Umie

ś

ci

ć

s

ł

oiki

w taki sposób, aby si

ę

nie dotyka

ł

y.

2.

Nala

ć

½ litra gor

ą

cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na

blach

ę

uniwersaln

ą

.

3.

Zamkn

ąć

drzwiczki piekarnika.

4.

Ustawi

ć

pokr

ę

t

ł

o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego

$

.

5.

Ustawi

ć

temperatur

ę

mi

ę

dzy 170 a 180 °C.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst

ę

pach czasu,

zaczynaj

ą

si

ę

tworzy

ć

p

ę

cherzyki. Wy

łą

czy

ć

piekarnik.

Wyj

ąć

s

ł

oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie

wykorzystuje si

ę

ciep

ł

o resztkowe). Je

ś

li pozostawi si

ę

na

d

ł

u

ż

ej do sch

ł

odzenia w piekarniku, mog

ą

wytworzy

ć

si

ę

bakterie, które spowoduj

ą

ski

ś

ni

ę

cie marmolady.

Potrawa

Akcesoria kuchenne Poziom Funkcja grzewcza Temperatura

Delikatne mro

ż

onki

Np. tarty ze

ś

mietan

ą

, tarty z kremem ma

ś

lanym, tarty z polew

ą

czekoladow

ą

lub lukrem, owoce itd.

Ruszt

1

<

30 ºC

Pozosta

ł

e mro

ż

onki

Kurczak, kie

ł

baski i mi

ę

so, chleb i bu

ł

ki, ciastka i inne produkty

cukiernicze

Ruszt

1

<

50 °C

Potrawa

Poziom

Funkcja grzewcza Temperatura w °C Czas pieczenia w godzinach

jab

ł

ka w plasterkach - 600 g

1+3

<

80

ok. 5 h

gruszki w kawa

ł

kach - 800 g

1+3

<

80

ok. 8 h

ś

liwki - 1,5 kg

1+3

<

80

ok. 8-10 h

zio

ł

a aromatyczne, oczyszczone - 200 g

1+3

<

80

ok. 1½ h

Owoce w s

ł

oikach o pojemno

ś

ci jednego litra

od momentu pojawienia si

ę

p

ę

cherzy-

ków powietrza i pary wodnej

Ciep

ł

o resztkowe

Jab

ł

ka, porzeczki, truskawki

Wy

łą

czanie

ok. 25 minut

Czere

ś

nie, morele, brzoskwinie, porzeczki

Wy

łą

czanie

ok. 30 minut

Mus z jab

ł

ek, gruszek,

ś

liwek

Wy

łą

czanie

ok. 35 minut

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)