Wymiana uszczelki gumowej,; W trakcie korzystania z urządzenia element gr; ZALECENIA NA TEMAT - Oursson TP4310PD/RD - Instrukcja obsługi - Strona 9

Termopot Oursson TP4310PD/RD – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 7 – Ražošanas datums; zAWARTOść OPAkOWANIA; Symbol zagrożenia; INSTRUkCjE BEzPIECzEŃSTWA,; FULL
- Strona 8 – MOŻLIWE PROBLEMY I ROzWIĄzANIA; Aby określić poziom wody pozostałej w urządzeniu,; Automatyczna blokada,; przycisk; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA,; Wyświetlacz; Termoczajnik jest przeznaczony wyłącznie do gotowa; Podgrzewanie wody do wstępnie określonej; WANIA; ustaw go pod dozownikiem.; Przed pierwszym użyciem:; UŻYTkOWANIE; nia „; Ponowne gotowanie; PODGRZEWANIA; Uważaj na gwałtownie
- Strona 9 – Wymiana uszczelki gumowej,; W trakcie korzystania z urządzenia element gr; ZALECENIA NA TEMAT
- Strona 10 – SERWISOWANIE; Nazwa produktu; Okres; CERTYFIKACJA WYROBU
- Strona 11 – INSTRUCȚIUNI PENTRU SIGURANȚĂ; PLIN; duce la deteriorarea produsului din vina utili-; ECHIPAMENTE; same jak na karcie gwarancyjnej.
56
57
80˚С
Herbata ziołowa
Kupuj zioła wyłącznie w aptekach lub supermarketach. Wykonuj
instrukcje podane w sposobie przyrządzania.
Herbata jaśminowa
Do zaparzenia potrzebujesz tylko trochę herbaty jaśminowej –
1 łyżeczkę. Jeśli użyjesz więcej, herbata może mieć gorzki posmak.
Herbatę jaśminową parzy się przez około 3 minut. Ważne jest także,
aby używać wody dobrej jakości, ponieważ znacznie wpływa to na
jakość i smak herbaty.
90-95˚С
Assam
Na 200 ml użyj około 7 g liści herbaty. Herbatę Assam można parzyć
3–4 razy. Czas i objętość parzenia zależy od osobistych preferencji.
Napar Assam ma silny, intensywny smak i aromat. Czas parzenia
wynosi 1–2 minuty.
Herbata z pąków chryzantem.
Umieść wysuszone pąki we wstępnie ogrzanym imbryku. 7 kwiatów
na 1 l wody. Zalej gorącą wodą. Czas parzenia wynosi 5 minut.
Herbata owocowa
Nagrzej wstępnie imbryk. Ogrzej go gorącą wodą, a następnie włóż
mieszankę owocową i zalej gorącą wodą o temperaturze 85–90
stopni. Robi się tak, aby zachować smak herbaty. Jeśli wlejesz wrzą
-
cą wodę do zimnego imbryka, herbata nie będzie aż tak smaczna,
ponieważ wszystkie olejki eteryczne szybko wyparują. Aby uzyskać
jak najlepszy smak i nasycenie kolorem, parz herbatę przynajmniej
10–15 minut.
Imbir z cytryną
Na 2 porcje: 400 ml wody, 10 g imbiru, 1 cytryna. Wyparz imbryk wrzą
-
cą wodą. Pokrój cytrynę na cienkie plasterki. Zetrzyj imbir na małej
tarce. Przykryj imbryk ręcznikiem i zostaw na 20 minut do zaparzenia.
Herbata oolong
Ogrzewaj wstępnie imbryk przez 3–4 minuty, a następnie wsyp zielo
-
ną herbatę oolong na 2 minuty: 5 g liści herbaty na 200 g wody, zalej
gorącą wodą. Czas parzenia wynosi 2–3 minuty. Możesz zalewać
wrzącą wodą maksymalnie 7 razy.
Pu-erh
Do suchego imbryka wsyp 1,5 łyżeczki liści herbaty na 200 ml wody,
zalej gorącą wodą i po 20 sekundach wylej wodę. Ponownie zalej
gorącą wodą. Czas parzenia wynosi 1,5–3 minuty.
Rooibos
Do nagrzanego imbryka wsyp 1 łyżeczkę liści herbaty na 200 ml wody.
Zalej gorącą wodą. Czas parzenia wynosi 1,5–3 minuty.
Gorąca czekolada instant
Aby przygotować jedna porcję gorącej czekolady, zaleca się użycie 20
g proszku na 150 ml wody.
Kakao instant
Wykonaj instrukcje przygotowania na opakowaniu.
Czarna herbata całkowicie
fermentowana
Wyparz imbryk wrzącą wodą; czas parzenia wynosi 2–3 minuty.
Herbata z jagód goji
Przygotuj herbatę z proporcji 100 g jagód na 400 ml wody. Czas pa
-
rzenia wynosi 20 minut.
100˚С
Kawa mielona
Ogrzej zaparzacz wrzącą wodą, wytrzyj go do sucha, nasyp mielonej
kawy, a następnie zalej wodą.
Angielska klasyczna
Nagrzej wstępnie suchy imbryk. Wsyp do niego herbatę w stosunku
1 łyżeczka na filiżankę wody plus 1 dla imbryka. Natychmiast wlej do
imbryka wrzącą wodę (dwa razy) i zostaw na 5 minut. Kiedy herbata
się parzy, wlej 2–3 łyżki ciepłego (niezagotowanego) mleka do mocno
ogrzanej filiżanki, a następnie wlej herbatę. Brytyjczycy ściśle trzymają
się zasady wlewania herbaty do mleka, a nie odwrotnie. Uważa się, że
wlanie mleka do herbaty psuje aromat i smak napoju.
Herbata kwitnąca
Ważne! Zaparzaj herbatę w naczyniu z przezroczystego szkła lub
szklanej kolbie – zobaczysz piękny widok, którym możesz się cieszyć,
zalewając wrząca wodą tylko jedną „kulkę” ulubionej herbaty na 1–2
minuty.
Herbata z melisą
Aby przygotować herbatę, potrzebujesz 30 g suchej sproszkowanej
melisy zalanej 1 litrem wrzącej wody i parzonej przez pół godziny.
Potem dodaj 2 łyżeczki miodu i zamieszaj. Możesz pić tę herbatę
maksymalnie trzy razy dziennie.
Rumianek
Filiżanka aromatycznego i zdrowego napoju powstaje z dwóch łyże
-
czek wysuszonych ziół, zalanych wrzącą wodą. Parz herbatę przez
około 20 minut – po tym czasie można ją pić. Zazwyczaj nie pije się
więcej niż dwie filiżanki herbaty rumiankowej dziennie.
Hibiskus
Wyparz porcelanowy imbryk wrzącą wodą. Zaleca się zalanie wrzącą
wodą płatków hibiskusa w stosunku 1,5 łyżeczki liści herbaty na 250
ml wody. Czas parzenia wynosi 3 minuty.
Czarna herbata w torebkach
Czas parzenia wynosi od 30 sekund do 4 minut. Można zaparzać raz.
Roślinne (ziołowe) herbaty w
torebkach
Czas parzenia wynosi od 3 do 6 minut. Należy zalewać świeżo zago
-
towaną wodą.
Wymiana uszczelki gumowej,
rys. D-4
Jeśli uszczelka gumowa jest uszkodzona, ma pęknięcia lub
stwardniała, należy ją wymienić. Skontaktuj się z autoryzo
-
wanym serwisem (ASC) OURSSON AG.
•
Zdejmij pokrywkę, rys. D-1
•
Wykręć 4 śrubki wewnątrz pokrywki.
•
Wyjmij uszczelkę gumową, rys. D-4.
•
Załóż nową uszczelkę.
•
Z powrotem przykręć 4 śrubki.
•
Zamontuj z powrotem pokrywkę.
UWAGA!
W trakcie korzystania z urządzenia plastik pod
wewnętrzną pokrywką może zmienić kolor, ale nie wpływa
to na działanie urządzenia.
W trakcie korzystania z urządzenia element gr
-
zewczy może zmienić kolor, ale nie wpływa to
na działanie urządzenia.
Temperatura
Napoje i potrawy
Komentarze
60˚С
Niesfermentowana biała herbata
Wyparz imbryk wrzącą wodą; czas parzenia wynosi 2–3 minuty.
Herbata rozpuszczalna (koncentrat)
Koncentrat herbaty, którego przygotowanie nie wymaga parzenia.
Wystarczy rozpuścić proszek, ekstrakt herbaty w postaci stałej lub
płynnej w gorącej lub ciepłej wodzie.
Chińska żółta herbata
Żółtą herbatę zazwyczaj parzy się przez 3 minuty. Chińczycy mówią:
„Jeśli herbata jest świeżo zaparzona, wtedy jest to lekarstwo. Jeśli
herbata jest zostawiona na noc, wtedy jest to trucizna.”
70˚С
Żółta herbata w torebkach
Idealna temperatura parzenia wynosi 70–75°C. Czas parzenia wynosi
1–2 minuty.
Biała herbata w torebkach
Czas parzenia wynosi 1–2 minuty.
Niesfermentowana zielona herbata Wyparz imbryk wrzącą wodą; czas parzenia wynosi 2 minuty.
80˚С
Herbata oolong w torebkach
Idealna temperatura parzenia wynosi 80–90°C. Czas parzenia wynosi
2–3 minuty.
Zielona herbata w torebkach
Zielona herbata wymaga temperatury 75–80°C. Nigdy nie zaparzaj we
wrzącej wodzie! Wrząca woda niszczy korzystne właściwości zielonej
herbaty. Czas parzenia wynosi 1–2 minuty.
Mate
Do parzenia używaj specjalnego naczynia – kalebasy lub
porcelanowego imbryka. Przed parzeniem wyparz imbryk wrzącą
wodą; czas parzenia wynosi od 30 sekund do 2 minut.
Kawa instant
Kiedy napój będzie gotowy, dodaj mleko, cukier i inne składniki.
Istnieje wiele krajowych tradycji związanych z herbatą:
Japońska ceremonia parzenia herbaty, chińska ceremonia
Gongfucha, rosyjska ceremonia parzenia herbaty, angielska
ceremonia parzenia herbaty i inne. Dodatkowo istnieją licz
-
ne modyfikacje tradycji herbacianych i sposobów parzenia.
Uniwersalny przepis na zaparzenie pysznych herbat składa
się z następujących etapów:
•
gotowanie wody,
•
ogrzewanie imbryka,
•
wsypanie liści herbaty,
•
dodanie wody i zamieszanie,
•
namoczenie,
•
wlanie herbaty do filiżanek.
Dzięki bezproblemowej regulacji temperatury gotującej się
wody możesz ustawić żądaną temperaturę do przygotowa
-
nia różnych napojów.
Do parzenia herbat eksperci zalecają użycie różnych tem
-
peratur wody. Ogrzany imbryk jest bardzo ważnym elemen
-
tem technologii parzenia. W zimnym imbryku temperatura
ZALECENIA NA TEMAT
PRZYGOTOWYWANIA NAPOJÓW
parzenia może spaść o 10–20°C, liście herbaty ogrzewają
się nierównomiernie, proces parzenia zostaje zakłócony, co
bardzo źle wpływa na rezultaty. Przy ogrzewaniu imbryka
ważne jest przestrzeganie trzech podstawowych zasad:
Imbryk powinien być ogrzewany równomiernie.
Imbryk powinien mieć mniej więcej taką samą temperaturę
jak woda na herbatę. Ogrzany imbryk powinien być suchy.
Jeśli nie masz zwyczaju pić zielonej herbaty, dodaj więcej
liści, ponieważ jej smak w porównaniu z czarną wydaje się
słabszy.
Jeśli parzysz herbatę przy użyciu twardej wody, dodaj wię
-
cej liści, ponieważ twarda woda źle wpływa na przekazy
-
wanie smaku herbaty. Jeśli pijesz herbatę drobnoliściastą,
możesz zmniejszyć porcję o 1–2
łyżeczki, ponieważ takie herbaty mają ostrzejszy smak.
Jeśli pijesz herbatę od razu po obfitym posiłku lub paleniu,
należy zwiększyć standardową porcję liści, ponieważ zdol
-
ność odczuwania smaku jest wtedy stępiona.
Liście herbaty należy wsypać do imbryka jak najszybciej:
szybko otwórz imbryk i włóż do niego wymaganą ilość
liści, zalej wrzącą wodą i zamknij. Podczas dodawania liści
herbaty zalecane jest wykonanie kliku kolistych ruchów i
potrząśnięcie – jakby „rozsmarowywanie” liści wewnątrz
imbryka. Zalewanie liści wrzącą wodą można wykonać w
jednym kroku lub w kilku. Najbardziej standardowy sposób
parzenia czarnej herbaty obejmuje dwa kroki: najpierw
wrząca woda jest wlewana w ilości wystarczającej do na
-
pełnienia 1/3 imbryka, herbata pęcznieje przez 1–2 minuty,
następnie jest zalewana wrzącą wodą i należy poczekać,
aż się zaparzy. Czarna herbata nadaje się do maksymal
-
nie dwóch parzeń. Zaparz ją raz i natychmiast ponownie
zalej wrząca wodą; przerwa między pierwszym i drugim
parzeniem nie powinna wynosić więcej niż dziesięć minut.
Białe i zielone herbaty można parzyć 3–4 razy. Parzenie
to bardzo delikatny proces. Przykryj imbryk ściereczką i
postaw go w ustronnym miejscu lub bezpośrednio na stole.
W żadnym wypadku nie podgrzewaj imbryka ani nie gotuj
liści herbaty. Czarną herbatę parzy się 3–5 minut. Oolong i
zielone herbaty parzy się 1–3 minuty.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
52 53 Lai nepieļautu pārpratumus, stingri ieteicams rūpīgi izlasīt lietošanas pamācību un garantijas nosacījumus. Pārbaudiet garantijas kartes pareizību. Garantijas karte ir derīga tikai, ja ir pareizi un skaidri norādīta šāda informācija: modelis, sērijas numurs, iegādes datums, skaidri salasāmi zī...
54 55 MOŻLIWE PROBLEMY I ROzWIĄzANIA Aby określić poziom wody pozostałej w urządzeniu, użyj skali. Automatyczna blokada, rys. С-7 Urządzenie jest wyposażone w automatyczną blokadę przed nalewaniem wody i naciśnięciem przycisku , na wyświetlaczu pojawia się . Blokada włącza się automa - tycznie, jeśl...
56 57 80˚С Herbata ziołowa Kupuj zioła wyłącznie w aptekach lub supermarketach. Wykonuj instrukcje podane w sposobie przyrządzania. Herbata jaśminowa Do zaparzenia potrzebujesz tylko trochę herbaty jaśminowej – 1 łyżeczkę. Jeśli użyjesz więcej, herbata może mieć gorzki posmak. Herbatę jaśminową parz...