Tefal DF100830 Fruit Air Odwadniacz żywności – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
46
47
Produkt
Przygotowanie
Zalecana
temperatura
Przybliżony
czas suszenia
Konsystencja
po wysuszeniu
Możliwości zastosowania
WARZYWA
Awokado
Obrać awokado i pokroić na cienkie plasterki (ok. 5 mm)
75°C
7 - 12 godz.
twarde
po wysuszeniu awokado jest bardzo twarde, trzeba więc przywrócić mu
pierwotną konsystencję, mieszając ze świeżymi awokado, aby zrobić np.
guacamole
Burak
Zblanszować buraki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie odciąć górną i
dolną część.
Pokroić na cienkie plasterki (ok. 5 mm)
75°C
7 - 14 godz.
twardy
zupy (podawane na ciepło lub na zimno), zupy kremy, pasta z awokado, do
dekoracji półmisków itp.
Brokuł
Umyć brokuły i gotować na parze przez 4-5 minut
Jeżeli różyczki brokułu są zbyt duże, przeciąć je na pół
75°C
8 - 10 godz.
twardy
zupy, także miksowane
Marchew
Umyć marchewki, usunąć końcówki, obrać i pokroić wzdłuż na cienkie plastry
(grubości ok. 5 mm)
Gotować na parze przez 4-5 min, a następnie ułożyć na sitach.
Marchewka kurczy się w czasie suszenia, zalecane jest więc krojenie jej na
plastry podłużne, a nie okrągłe, aby zapobiec ich wypadaniu przez otwory w
sitach.
75°C
4 - 8 godz.
twarda
suszone - jako przekąska przed posiłkiem
można też dodać je do zupy
Cukinia
Obrać cukinie i pokroić je na cienkie plastry (ok. 5-7 mm)
75°C
6 - 14 godz.
elastyczna
w środku, twarda na
brzegach
zupy, także miksowane
Dynia - różne odmiany
Obrać warzywa i pokroić je na podłużne plastry (grubości ok. 5-7 mm)
75°C
6 - 10 godz.
twarda
zupy (także miksowane), zupy kremy, pasty itp.
można dodawać do ciasta na wypieki
Pomidor
Usunąć ogonki, umyć pomidory i obrać je ze skórki. Pokroić na cienkie plas-
terki (ok. 7 mm)
75°C
8 - 15 godz.
twardy
sos pomidorowy (zmieszać świeże i suszone pomidory)
można dodać do sałatki (z fetą, mozzarellą itp.)
pieczone pomidory
OWOCE
Ananas
Usunąć kłującą skórkę i rdzeń ananasa. Pokroić miąższ na cienkie plasterki
(ok. 5 mm)
75°C
8 - 12 godz.
twardy
można ich używać do potraw łączących smak słony ze słodkim (np. ryba w sosie
kreolskim z ananasem)
mogą wchodzić w skład deserów (ciasto, koktajl, jogurt itp.)
Banan
Obrać banany i pokroić je na plasterki lub podłużne plastry (grubości ok.
5 mm)
Skropić sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały
75°C
9 - 15 godz.
dość elastyczny
przekąska
różne desery: suszone banany z sosem czekoladowym, ciasteczka z suszonymi
bananami itp.
Pomarańcza
Obrać pomarańcze i pokroić je na cienkie plasterki (ok. 7mm)
75°C
7 - 12 godz.
twarda
różne desery
sałatka owocowa pozwoli im przywrócić pierwotną konsystencję
Gruszka
Umyć gruszki, obrać je ze skórki, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne.
Pokroić miąższ na drobne kawałki lub na plastry (5-7 mm)
Skropić sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały
75°C
8 - 11 godz.
twarda
różne desery
sałatka owocowa pozwoli im przywrócić pierwotną konsystencję
Jabłko
Umyć jabłka, ewentualnie można je obrać.
Usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić miąższ na małe kawałki lub
na plasterki.
Skropić sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały
75°C
5 - 8 godz.
łamliwe
różne desery:
sałatka owocowa pozwoli im przywrócić pierwotną konsystencję
ZIOŁA
Szczypiorek,
pietruszka,
bazylia…
Umyć zioła, osuszyć je i pokroić na drobne kawałki (w razie potrzeby)
60°C
2 - 6 godz.
suche i łamliwe
dodadzą smaku i aromatu potrawom i sałatkom
można je zmieszać z solą, aby uzyskać sól aromatyzowaną
Kwiaty
Umyć kwiaty, osuszyć je i pokroić na drobne kawałki (w razie potrzeby)
60°C
2-6 godz.
suche i łamliwe
herbatki ziołowe
mieszanki zapachowe (potpourri)
INNE
Grzyby
Umyć szczoteczką i wyczyścić wilgotną ściereczką.
Pokroić na cienkie plasterki (ok. 5 mm) lub suszyć w całości (lub przekrojone
na pół), jeżeli nie są zbyt duże
75°C
3 - 5 godz.
łamliwe
odzyskają pierwotną konsystencję w zupie lub rosole
można je dodać do omletu lub do sosu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)