Tefal DF100830 Fruit Air - Instrukcja obsługi - Strona 6

Tefal DF100830 Fruit Air Odwadniacz żywności – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 8
Ładowanie instrukcji

46

47

Produkt

Przygotowanie

Zalecana

temperatura

Przybliżony

czas suszenia

Konsystencja

po wysuszeniu

Możliwości zastosowania

WARZYWA

Awokado

Obrać awokado i pokroić na cienkie plasterki (ok. 5 mm)

75°C

7 - 12 godz.

twarde

po wysuszeniu awokado jest bardzo twarde, trzeba więc przywrócić mu
pierwotną konsystencję, mieszając ze świeżymi awokado, aby zrobić np.
guacamole

Burak

Zblanszować buraki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie odciąć górną i
dolną część.
Pokroić na cienkie plasterki (ok. 5 mm)

75°C

7 - 14 godz.

twardy

zupy (podawane na ciepło lub na zimno), zupy kremy, pasta z awokado, do
dekoracji półmisków itp.

Brokuł

Umyć brokuły i gotować na parze przez 4-5 minut
Jeżeli różyczki brokułu są zbyt duże, przeciąć je na pół

75°C

8 - 10 godz.

twardy

zupy, także miksowane

Marchew

Umyć marchewki, usunąć końcówki, obrać i pokroić wzdłuż na cienkie plastry
(grubości ok. 5 mm)
Gotować na parze przez 4-5 min, a następnie ułożyć na sitach.
Marchewka kurczy się w czasie suszenia, zalecane jest więc krojenie jej na
plastry podłużne, a nie okrągłe, aby zapobiec ich wypadaniu przez otwory w
sitach.

75°C

4 - 8 godz.

twarda

suszone - jako przekąska przed posiłkiem
można też dodać je do zupy

Cukinia

Obrać cukinie i pokroić je na cienkie plastry (ok. 5-7 mm)

75°C

6 - 14 godz.

elastyczna

w środku, twarda na

brzegach

zupy, także miksowane

Dynia - różne odmiany

Obrać warzywa i pokroić je na podłużne plastry (grubości ok. 5-7 mm)

75°C

6 - 10 godz.

twarda

zupy (także miksowane), zupy kremy, pasty itp.
można dodawać do ciasta na wypieki

Pomidor

Usunąć ogonki, umyć pomidory i obrać je ze skórki. Pokroić na cienkie plas-
terki (ok. 7 mm)

75°C

8 - 15 godz.

twardy

sos pomidorowy (zmieszać świeże i suszone pomidory)
można dodać do sałatki (z fetą, mozzarellą itp.)
pieczone pomidory

OWOCE

Ananas

Usunąć kłującą skórkę i rdzeń ananasa. Pokroić miąższ na cienkie plasterki
(ok. 5 mm)

75°C

8 - 12 godz.

twardy

można ich używać do potraw łączących smak słony ze słodkim (np. ryba w sosie
kreolskim z ananasem)
mogą wchodzić w skład deserów (ciasto, koktajl, jogurt itp.)

Banan

Obrać banany i pokroić je na plasterki lub podłużne plastry (grubości ok.
5 mm)
Skropić sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały

75°C

9 - 15 godz.

dość elastyczny

przekąska
różne desery: suszone banany z sosem czekoladowym, ciasteczka z suszonymi
bananami itp.

Pomarańcza

Obrać pomarańcze i pokroić je na cienkie plasterki (ok. 7mm)

75°C

7 - 12 godz.

twarda

różne desery
sałatka owocowa pozwoli im przywrócić pierwotną konsystencję

Gruszka

Umyć gruszki, obrać je ze skórki, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne.
Pokroić miąższ na drobne kawałki lub na plastry (5-7 mm)
Skropić sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały

75°C

8 - 11 godz.

twarda

różne desery
sałatka owocowa pozwoli im przywrócić pierwotną konsystencję

Jabłko

Umyć jabłka, ewentualnie można je obrać.
Usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić miąższ na małe kawałki lub
na plasterki.
Skropić sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały

75°C

5 - 8 godz.

łamliwe

różne desery:
sałatka owocowa pozwoli im przywrócić pierwotną konsystencję

ZIOŁA

Szczypiorek,

pietruszka,

bazylia…

Umyć zioła, osuszyć je i pokroić na drobne kawałki (w razie potrzeby)

60°C

2 - 6 godz.

suche i łamliwe

dodadzą smaku i aromatu potrawom i sałatkom
można je zmieszać z solą, aby uzyskać sól aromatyzowaną

Kwiaty

Umyć kwiaty, osuszyć je i pokroić na drobne kawałki (w razie potrzeby)

60°C

2-6 godz.

suche i łamliwe

herbatki ziołowe
mieszanki zapachowe (potpourri)

INNE

Grzyby

Umyć szczoteczką i wyczyścić wilgotną ściereczką.
Pokroić na cienkie plasterki (ok. 5 mm) lub suszyć w całości (lub przekrojone
na pół), jeżeli nie są zbyt duże

75°C

3 - 5 godz.

łamliwe

odzyskają pierwotną konsystencję w zupie lub rosole
można je dodać do omletu lub do sosu

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)