PRZYDATNE WSKAZÓWKI - Tefal DF100830 Fruit Air - Instrukcja obsługi - Strona 5

Tefal DF100830 Fruit Air Odwadniacz żywności – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 8
Ładowanie instrukcji

PRZYDATNE WSKAZÓWKI

Do suszenia najlepiej nadają się świeże owoce i warzywa, produkty

z

puszek nie są odpowiednie do tego celu.

Wszystkie owoce i warzywa należy umyć, a następnie
odpowiednio przygotować,

co pozwoli uzyskać lepszy wynik

suszenia.

Dokładny czas suszenia może się znacznie różnić w zależności od
typu używanych składników, ich rozmiaru, jakości, ilości produktów
umieszczonych na sitach oraz osobistych preferencji użytkownika.
Przydatne jest notowanie swoich doświadczeń (rodzaj żywności,
waga przed i po suszeniu, całkowity czas suszenia, otrzymany
rezultat itp.).

W celu uzyskania lepszych wyników zalecana jest regularna zmiana
położenia sit w czasie suszenia. Na przykład: przełożenie sita dolnego
na samą górę, gdyż produkty umieszczone na dolnym sicie schną
szybciej niż na górnym.

Do suszenia produktów półpłynnych należy używać znajdującej się w
zestawie podkładki do suszenia (E) lub papieru do pieczenia.

Suszone produkty żywnościowe można używać do sałatek
owocowych, ciasta na wypieki, zup lub innych płynnych potraw.

W celu uzyskania takiego samego stopnia wysuszenia dany produkt
należy kroić na plastry tej samej grubości.

Nie należy kroić produktów na zbyt małe kawałki, gdyż suszenie
powoduje kurczenie się produktów.

Należy pamiętać, że im cieńsze będą kawałki suszonych produktów,
tym czas suszenia będzie krótszy.

PRZECHOWYWANIE

OPAKOWANIE

Opakowanie próżniowe jest najlepszym sposobem na przedłużenie
okresu przechowywania suszonych produktów.
Suszone produkty można jednak również przechowywać w hermetycznie
zamykanych woreczkach, z których należy usunąć jak najwięcej
powietrza.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Suszone produkty należy przechowywać opakowane, w suchym,
chłodnym i ciemnym miejscu. Światło, ciepło i wilgoć negatywnie
wpływają na jakość i wartości odżywcze suszonych produktów
żywnościowych.

DŁUGOŚĆ OKRESU PRZECHOWYWANIA

Owoce można przechowywać dłużej niż warzywa, gdyż zawierają dużo
cukru i kwasów. Gdy owoce są odpowiednio opakowane i
przechowywane w miejscu suchym, chłodnym i ciemnym, nadają się do
spożycia przez rok. Warzywa najlepiej spożyć w ciągu sześciu miesięcy.

TABELA CZASÓW SUSZENIA PRODUKTÓW

Dane zamieszczone poniżej mają wyłącznie charakter orientacyjny,
zalecane jest więc sporządzanie notatek na podstawie własnych
doświadczeń.
Czas suszenia zależy od wielkości i jakości suszonych produktów, a
także od liczby sit ustawionych jedne na drugich (proces suszenia będzie
przebiegał szybciej, gdy używamy tylko 3 lub mniejszej liczby sit).

45

OWOCE

Prawie wszystkie owoce nadają się do suszenia. Umyć owoce i usunąć
części obite lub przejrzałe. Można obrać owoce, zwłaszcza gdy były
poddawane opryskom. Suszenie niektórych owoców (np. gruszki,
brzoskwinie itp.) bez obrania skórki nie daje zadowalających rezultatów.
Kawałki owoców powinny mieć podobne rozmiary, co zapewni ten sam
stopień wysuszenia w podobnym czasie.
Niewielkie owoce, jak winogrona i czereśnie można suszyć w całości.
W takim wypadku należy usunąć z nich pestki.
Niektóre owoce brązowieją w kontakcie z powietrzem (np. jabłka, morele,
brzoskwinie, gruszki itd.). W celu zahamowania zmiany koloru można je
skropić sokiem z cytryny.

ZIOŁA, KWIATY I INNE ROŚLINY

Opłukać, a następnie delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć
części obumarłe, zwiędnięte lub odbarwione. Rozłożyć na sicie.
Po wysuszeniu, zdjąć z sita i pozostawić od ostygnięcia. Oddzielić liście
i pąki od łodygi. W razie potrzeby można je zemleć.
Należy unikać suszenia ziół, kwiatów i innych roślin, które mogły być
opryskiwane pestycydami lub innymi szkodliwymi środkami chemicznymi.

44

Sposób
przechowywania jest
równie ważny dla
jakości produktów, jak
ich przygotowanie i
suszenie.

Owoce i warzywa,
przechowywane przez
okres dłuższy niż
podano wyżej, mogą
utracić część swoich
walorów smakowych,
ale nie powinny się
zepsuć, jeżeli
opakowanie nie uległo
uszkodzeniu.

Przed każdym użyciem
należy pamiętać, by
(odpowiednio do
zaleceń) umyć
urządzenie lub odkazić
je środkiem na bazie
chloru.

Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)