Gorenje FDK24DW - Instrukcja obsługi - Strona 13

Gorenje FDK24DW Odwadniacz żywności – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 14
Ładowanie instrukcji

33

przycisk "+" lub "

–". Po 5 sekundach wyświetlacz

powróci do wyświetlania czasu.
8. Jeżeli podczas procesu suszenia dwukrotnie
przyciśnie się przycisk "Start/Reset", wówczas
samo działanie jak i wykonywanie wszystkich
funkcji zostanie chwilowo przerwane. Po
ponownym przyciśnięciu przycisku "Start/Reset"
działanie będzie kontynuowane w sposób,
wybrany przed zatrzymaniem działania.
9. Jeżeli w jakimkolwiek trybie działania przyciśnie
się przycisk "Start/Reset" i go przytrzyma na
ponad 3 sekundy, działanie zatrzyma się i
wszystkie ustawienia zostaną anulowane.
Suszarka spożywcza powróci do stanu gotowości.
10. W stanie gotowości można po przyciśnięciu
przycisku "Start/Reset" bezpośrednio uruchomić
zaprogramowany fabrycznie cykl suszenia (czas:
10 godzin, temperatura: 70 °C)

.

W zależności od

potrzeby można zmienić zarówno czas suszenia
jak i

temperaturę.

11. Przyciski funkcyjne: patrz Rysunek 3.
12. Gdy upłynie nastawiony czas, w pierwszej
kolejności przestanie działać grzałka. Wentylator
będzie działał jeszcze przez 10 sekund, a
następnie słychać będzie 20 sygnałów
dźwiękowych (co sekundę jeden). Wyświetlacz
powróci do stanu gotowości; ukazane będą
fabryczne ustawienia czasu i temperatury.
Uwaga: Zadbać należy, żeby podstawa z
wentylatorem podczas działania była zawsze na
swoim miejscu. Jeżeli nie ma czasu, aby całą
żywność wysuszyć w ciągu jednego dnia,
suszenie należy kontynuować następnego dnia. W
takim wypadku jedzenie należy włożyć do
odpowiedniego opakowania lub foliowej torebki i
wstawić do zamrażarki.
13. Urządzenie należy odłączyć z sieci
elektrycznej.
Uwaga: Zaleca się użyć przynajmniej 3 sit,
niezależnie od tego, czy na wszystkich będzie
żywność czy też nie.

WSKAZÓWKI

:

· Suszarka spożywcza wyposażona jest w pięć
dopas

owanych do siebie sit. Posiada również

zabezpieczenie przed przegrzaniem. W podstawie
urządzenia znajdują się grzałki, silnik, wentylator
oraz termostat.
· Sita posiadają szczeliny, które umożliwiają
cyrkulację powietrza.
· Powietrze, ogrzane kontrolowaną temperaturą,
krąży od podstawy suszarki spożywczej poprzez
każde spośród pięciu sit, a następnie przez
pokrywę, przez którą odprowadza wilgoć z
żywności.
· Czas suszenia może się zmieniać w zależności
od wilgotności żywności oraz powietrza. Suszarki
spożywczej należy używać w pomieszczeniu, w
którym nie ma kurzu, posiada dobrą wentylację,

jest ciepłe i suche. Ważne jest również wietrzenie
pomieszczenia.

· Owoce i warzywa, wysuszone w niniejszej
suszarce spożywczej, będą wyglądały inaczej
niż suche owoce i warzywa ze sklepów ze
zdrową żywnością czy supermarketów.
Spowodowane jest to tym, że w posiadanej
suszarce spożywczej nie stosuje się
konserwantów i sztucznych barwników oraz że
pozostają jedynie naturalne składniki.

Notowanie stopnia wilgotności na podstawie
ciężaru żywności przed i po określonych cyklach
suszenia może pomóc przy ulepszaniu techniki
suszenia w przyszłości.

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
SUSZENIA:

Czas suszenia wstępnie przygotowanej żywności
zmienia się w zależności od następujących
czynników:
1)

grub

ości kawałków lub plastrów,

2)

ilości sit, używanych w procesie suszenia,

3)

ilości suszonej żywności,

4)

wilgoci lub wilgotności otoczenia,

5)

indywidualnych

wymagań,

dotyczących

suszenia poszczególnych rodzajów żywności.


Zalecamy, co następuje:

Co godzinę należy sprawdzić, jak przebiega
proces suszenia.

Jeżeli zauważy się, że suszenie jest
nierównomierne należy obrócić i/lub zamienić
kolejność sit.

Na

paczce z żywnością należy zapisać

zawartość,

datę

oraz

ciężar

przed

suszeniem.

Aby doskonalić proces suszenia,

korz

ystną

będzie

również

informacja,

dotycząca czasu suszenia.

Najlepsze rezultaty w przypadku suszenia
żywności osiąga się, wstępnie przygotowując
żywność.

Prawidłowe przechowywanie żywności po
wysuszeniu

pomoże zapewnić, aby żywność

pozostała w dobrym stanie i zachowała
substancje odżywcze.

PRZECHOWYWANIE

Żywność należy przechowywać po jej
ochłodzeniu.

Żywność pozostanie dłużej świeża, jeżeli
będzie przechowywana w chłodnym, suchym
i ciemnym pomieszczeniu.

Z naczynia bądź opakowania z suszoną
żywnością należy wycisnąć całe powietrze,
na ile to jest możliwe, oraz szczelnie je
zamknąć.

Optymalna temperatura przechowywania
suszonej żywności to 15 °C lub mniej.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)