SKŁADANIE URZĄDZENIA: - Gorenje FDK24DW - Instrukcja obsługi - Strona 12

Gorenje FDK24DW Odwadniacz żywności – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 14
Ładowanie instrukcji

32

PRZED PIERWSZYM
UŻYTKOWANIEM:

Czyszczenie:

Przed pierwszym użytkowaniem urządzenia,
należy przetrzeć wszystkie jego części składowe.
Pięć sit należy wyczyścić lekką wilgotną
ściereczką. W razie potrzeby zastosować środek
myjący.

Nigdy nie myć podstawy w zmywarce.

Nigdy nie należy jej też zanurzać w wodzie lub
innym płynie.

Po wyczyszczeniu urządzenie należy uruchomić
wstępnie na trzydzieści minut. W tym czasie w
suszarce nie powinno być żywności.

Dym lub

zapachy, wydostające się z urządzenia, są
zjawiskiem norma

lnym. Pomieszczenie należy

odpowiednio wywietrzyć.

Po wstępnym

działaniu sita należy spłukać wodą i wysuszyć
wszystkie elementy. Procedurę tę należy wykonać
jedynie przed pierwszym użytkowaniem nowego
urządzenia.

NIE NALEŻY MYĆ PODSTAWY

URZĄDZENIA!

Przed c

zyszczeniem suszarkę spożywczą należy

wyłączyć z gniazdka i poczekać, aż się ochłodzi.
Miekką szczotką należy usunąć ewentualne
pozostałości jedzenia, które przywarło do
powierzchni. Zanim suszarka spożywcza zostanie
schowana, należy osuszyć wszyskie jej części.
Urządzenia nie należy czyścić za pomocą żrących
środków chemicznych bądź innych agresywnych
substancji polerujących, ponieważ można nimi
uszkodzić powierzchnię.

SKŁADANIE URZĄDZENIA:

Zadbać należy, aby suszarka spożywcza była
ustawiona stabilnie na

twardym i równym podłożu.

Sita do suszenia żywności należy położyć jedno
na drugim i urządzenie podłączyć do sieci
elektrycznej. Wysokość suszarki można
powiększyć z 306 mm na 395 mm, a mianowicie w
taki sposób, że górnych sit użyje się jako nakładek
dla d

olnych. W taki sposób można suszyć również

większe kawałki jedzenia. Urządzenie jest gotowe
do użytku.

OBSŁUGA URZĄDZENIA

1. Na sitach należy rozłożyć oczyszczoną
żywność. Należy uważać, aby sit zbytnio nie
obciążyć oraz aby poszczególne kawałki jedzenia
n

ie pokrywały jeden drugiego. Zamknąć należy

pokrywę.
Uwaga: Zawsze należy najpierw nałożyć jedzenie
na dolnym sicie, a następnie po kolei, kierując się
do góry, napełnić pozostałe sita.
2. Urządzenie należy podłączyć do sieci
elektrycznej.

Urządzenie zasygnalizuje włączenie

krótkim sygnałem dźwiękowym.

Na wyświetlaczu ukazane zostaną nastawione
wstępnie wartości czasu ("10:00") i temperatury
("75 °C"). Po przełączeniu w stan gotowości
przestanie pulsować symbol ":", znajdujący się na
wyświetlaczu godziny (pomiędzy liczbą godzin i
minut).
3. Gdy suszarka spożywcza znajdzie się w stanie
gotowości, należy przycisnąć przycisk "TIMER".
Na wyświetlaczu ukaże się czas. Za pomocą
przycisków "+" in "–" należy nastawić czas
suszenia, a mianowicie w przedziale od 0:30 do
19:30. Po każdorazowym przyciśnięciu przycisku
"+" lub "

–" czas zmieni się o kolejne pół godziny

(0:30). Przyciskając przycisk "+" lub "–" i go
przytrzymując, wartość nastawionego czasu
będzie się nieprzerwanie zmieniała. Trzy sekundy
po zakończeniu ustawień czasowych, system
automatycznie przełączy się w stan gotowości, a
ustawienia czasowe będą zapisane.
4. Gdy urządzenie jest w stanie gotowości, należy
przycisnąć przycisk "TEMP". Na wyświetlaczu
ukaże się wartość temperatury. Za pomocą
przycisków "+" i "–" należy nastawić temperaturę
suszenia w interwale pomiędzy wartością "35 °C" i
"70 °C ". Po każdorazowym przyciśnięciu
przycisku "+" lub "

–" temperatura zmieni się o

5 °C. Przyciskając przycisk "+" lub "–" i go
przytrzymując, wartość nastawionej temperatury
będzie się nieprzerwanie zmieniała. Trzy sekundy
po zakończeniu ustawień temperatury, system
automatycznie potwierdzi obecnie nastawioną
wartość temperatury. Na wyświetlaczu, w stanie
gotowości, wyświetlony będzie czas.
Uwaga: W przypadku cieńszych lub mniejszych
kawałków żywności lub w przypadku mniejszej
ilości żywności, należy nastawić niższą
temperaturę. Susząc grubsze lub duże kawałki
żywności lub jej większe ilości, należy wybrać
wyższą temperaturę. Za pomocą termostatu
można również obniżyć temperaturę, gdy proces
suszenia żywności zbliża się do końca. W ten
sposób można łatwiej nadzorować poziom
wilgoci, pozostałej w żywności.
5. Po nastawieniu wartości czasu i temperatury,
należy przycisnąć przycisk "Start/Reset". Najpierw
zacznie działać silnik i wentylator, po upływie
pięciu sekund włączy się również grzałka.
Rozpocznie się odliczanie nastawionego czasu.
Na wyświetlaczu LED pulsuje symbol ":".
6. Podczas procesu suszenia można zmienić lub
sprawdzić czas suszenia. Najpierw należy
przycisnąć przycisk "TIMER", a następnie należy
przycisnąć przycisk "+" lub "–". Po dwukrotnym
przyciśnięciu przycisku TIMER, można sprawdzić
nastawiony czas.
7. Podczas procesu suszenia można zmienić lub
sprawdzić temperaturę. Najprej należy przycisnąć
przycisk "T

EMP", a następnie należy przycisnąć

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)