WSKAZÓWKI, PORADY I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI - Russell Hobbs 23560-56 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Russell Hobbs 23560-56 Multicooker – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 12
Ładowanie instrukcji

62

Produkty (świeże)

Uwagi

Czas (minuty)

Brokuł

Potnij na 1-2 cm różyczki/kawałki

13-15

Zielona fasolka

Ułóż w koszu na płasko

13-15

Marchew

Pokrój w plasterki grubości ok. ½ cm

17-19

Kapusta (włoska)

Porwij lub potnij na kawałki

11-13

Szparagi

Ułóż w koszu na płasko

11-13

Cukinia

Pokrój w plasterki grubości ok. ½ cm

9-11

Brukselka

W całości (ok. 2 cm średnicy)

13-15

Kalafior

Potnij na 1-2 cm różyczki/kawałki

15-17

Kukurydza cukrowa W całości, w kolbach

17-21

Ziemniaki

Młode ziemniaki lub ziemniaki pokrój na kawałki 1-2 cm

21-23

Następujące produkty powinny być gotowane, gdy w parowarze już jest para. Włóż składniki do kosza(y) i

przykryj pokrywą, ale nie umieszczaj ich na ociekaczu, zanim w parowarze nie wytworzy się para. Gdy

parowar już paruje, ostrożnie ustaw kosz(e) z jedzeniem na środku ociekacza używając rękawic

kuchennych lub podobnego zabezpieczenia i rozpocznij odliczanie.

Produkty (świeże)

Uwagi

Czas (minuty)

Jajko gotowane

Na miękko/średnie/na twardo/mocno ugotowane

5-6/7-8/9-10/11-12

Jajko w koszulce

Włóż do kokilki lub małego naczynia

5-6

Piersi z kurczaka

Rozbierz na płaty lub pokrój na kawałki 1-2cm

12-14

Łosoś/ryby

dorszokształtne

Dorsz, plamiak, itp.

7-9

Ryby morskie białe

Gładzica, sola, bas, itp.

3-4

Ryby na stek

Tuńczyk, miecznik, itp.

7-9

Małże

Zamieszaj w połowie gotowania

8-10

Krewetki królewskie

Wyjmij ze skorupek. Gotuj na parze przez 2-3 minuty, aż krewetki będą całkowicie

ugotowane. Zamieszaj w połowie gotowania.

WSKAZÓWKI, PORADY I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

Nie obawiaj się przegotowania potrawy - gotowanie z parą jest stosunkowo łagodną metodą

gotowania i kilka dodatkowych minut generalnie nie ma znaczenia.

Aby umożliwić cyrkulację pary:

a) Układaj produkty w koszach luźno.

b) Układaj, gdzie to możliwe, pojedyncze warstwy żywności.

c) Układaj produkty luźno, pozostawiając wolne przestrzenie.

d) Jeżeli jednak w jednym koszu jest układana więcej jak jedna warstwa produktów,

pozostaw w każdej warstwie trochę luzu, aby umożliwić cyrkulację pary.

Upewnij, że poziom wody znajduje się zawsze powyżej oznaczenia Min wskaźnika poziomu wody.

Podczas gotowania na parze pokrywa parowaru musi być zamknięta.

Układaj jedzenie w jednej warstwie.

Jedzenie wykładane jednolicie ugotuje się bardziej równomiernie.

Jedzenie ugotuje się bardziej równomiernie, jeśli zamieszasz je w połowie cyklu parowania.

Produkty potrzebujące dłuższego czasu przygotowania należy układać w dolnych koszach.

Produkty, które mogą być gotowane krócej lub delikatniej, należy układać w górnych koszach.

Aby znaleźć optymalne czasy dla ulubionych potraw i ich kombinacji, trzeba trochę

poeksperymentować.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)