WSKAZÓWKI DLA UZYSKANIA NAJLEPSZYCH; W S K A ZÓ W K I D OT YC Z ĄC E M I K S O WA N I A - KitchenAid 5KSM45AOB - Instrukcja obsługi - Strona 58

KitchenAid 5KSM45AOB Mikser – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 91
Ładowanie instrukcji

WSKAZÓWKI DLA UZYSKANIA NAJLEPSZYCH REZULTATÓW

|

329

POLSKI

WSKAZÓWKI DLA UZYSKANIA NAJLEPSZYCH

REZULTATÓW

W S K A ZÓ W K I D OT YC Z ĄC E M I K S O WA N I A

Czas miksowania

Mikser stojący KitchenAid miesza szybciej

oraz dokładniej niż większość elektrycznych

mikserów� Dlatego czas ubijania w

większości przepisów należy dostosować do

urządzenia w celu uniknięcia nadmiernego

zmęczenia składników�

Aby określić odpowiedni czas ubijania, należy

obserwować masę i używać miksera do

momentu osiągnięcia pożądanego wyglądu

opisanego w przepisie np� masa gładka i bez

grudek� W celu określenia odpowiedniej

prędkości miksera, należy zapoznać się

z rozdziałem „Prędkości miksera – wskazówki”�

Technika dodawania składników

Standardowo, przy większości ciast,

szczególnie ucieranych, stosuje się

następującą kolejność dodawania składników:
1/3 suchych składników

½ mokrych składników

1/3 suchych składników

½ mokrych składników

1/3 suchych składników
Mieszanie rozpocząć należy na najniższej

prędkości 1 i kontynuować powoli zwiększając

prędkość miksera�
Składniki należy dodawać możliwie jak

najbliżej ścianek dzieży, nie bezpośrednio na

poruszające się narzędzie� W celu ułatwienia

procesu dodawania składników zaleca się

stosowanie osłony dzieży z podajnikiem�

UWAGA:

Gdy narzędzie nie zbiera

składników z samego dna dzieży, można

to skorygować regulując jego odległość od

dna we własnym zakresie� Patrz rozdział:

“Regulacja odległości narzędzia od ścianek i

dna dzieży”�

Ciasta z gotowych mieszanek

Przygotowując ciasta z gotowych mieszanek,

za średnią prędkość należy przyjmować

ustawienie 4, za dużą – 6� Dla osiągnięcia

najlepszych rezultatów nie należy przekraczać

zalecanego czasu mieszania podanego na

opakowaniu�

Dodawanie orzechów, rodzynek lub

kandyzowanych owoców

Twarde dodatki powinny być dodawane

w ostatniej fazie przygotowania ciasta, na

prędkości 1� Konsystencja ciasta powinna

być na tyle gęsta by orzechy czy owoce nie

opadały na dno formy podczas pieczenia�

Owoce kandyzowane powinny być wcześniej

oprószone mąką, co pozwoli na lepsze ich

wmieszanie w masę�

Mieszanie składników płynnych

Mieszanka składająca się z płynnych

składników początkowo powinna być

mieszana na małej prędkości, by uniknąć

rozchlapywania� Po wstępnym wymieszaniu, w

miarę zagęszczania się masy należy stopniowo

zwiększać prędkość mieszania�

Zagniatanie ciasta drożdżowego

Narzędziem używanym do zagniatania ciasta

drożdżowego jest ZAWSZE hak� Mieszanie

i wyrabianie tego typu ciast powinno odbywać

się na prędkości 2� Zastosowanie innej

prędkości może doprowadzić do

uszkodzenia miksera�
Mikser z zamontowaną dzieżą o pojemności

4,28 L może zrealizować przepisy wymagające

nie więcej niż 900 g mąki pszennej lub 800 g

mąki pełnoziarnistej�
Mikser z zamontowaną dzieżą o pojemności

4,8 L może zrealizować przepisy wymagające

nie więcej niż 1 kg mąki pszennej lub 800 g

mąki pełnoziarnistej�

W10863290A_15_PL_v01.indd 329

3/30/16 11:48 AM

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)