KitchenAid 5KSM45AOB Mikser – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
WSKAZÓWKI DLA UZYSKANIA NAJLEPSZYCH REZULTATÓW
|
329
POLSKI
WSKAZÓWKI DLA UZYSKANIA NAJLEPSZYCH
REZULTATÓW
W S K A ZÓ W K I D OT YC Z ĄC E M I K S O WA N I A
Czas miksowania
Mikser stojący KitchenAid miesza szybciej
oraz dokładniej niż większość elektrycznych
mikserów� Dlatego czas ubijania w
większości przepisów należy dostosować do
urządzenia w celu uniknięcia nadmiernego
zmęczenia składników�
Aby określić odpowiedni czas ubijania, należy
obserwować masę i używać miksera do
momentu osiągnięcia pożądanego wyglądu
opisanego w przepisie np� masa gładka i bez
grudek� W celu określenia odpowiedniej
prędkości miksera, należy zapoznać się
z rozdziałem „Prędkości miksera – wskazówki”�
Technika dodawania składników
Standardowo, przy większości ciast,
szczególnie ucieranych, stosuje się
następującą kolejność dodawania składników:
1/3 suchych składników
½ mokrych składników
1/3 suchych składników
½ mokrych składników
1/3 suchych składników
Mieszanie rozpocząć należy na najniższej
prędkości 1 i kontynuować powoli zwiększając
prędkość miksera�
Składniki należy dodawać możliwie jak
najbliżej ścianek dzieży, nie bezpośrednio na
poruszające się narzędzie� W celu ułatwienia
procesu dodawania składników zaleca się
stosowanie osłony dzieży z podajnikiem�
UWAGA:
Gdy narzędzie nie zbiera
składników z samego dna dzieży, można
to skorygować regulując jego odległość od
dna we własnym zakresie� Patrz rozdział:
“Regulacja odległości narzędzia od ścianek i
dna dzieży”�
Ciasta z gotowych mieszanek
Przygotowując ciasta z gotowych mieszanek,
za średnią prędkość należy przyjmować
ustawienie 4, za dużą – 6� Dla osiągnięcia
najlepszych rezultatów nie należy przekraczać
zalecanego czasu mieszania podanego na
opakowaniu�
Dodawanie orzechów, rodzynek lub
kandyzowanych owoców
Twarde dodatki powinny być dodawane
w ostatniej fazie przygotowania ciasta, na
prędkości 1� Konsystencja ciasta powinna
być na tyle gęsta by orzechy czy owoce nie
opadały na dno formy podczas pieczenia�
Owoce kandyzowane powinny być wcześniej
oprószone mąką, co pozwoli na lepsze ich
wmieszanie w masę�
Mieszanie składników płynnych
Mieszanka składająca się z płynnych
składników początkowo powinna być
mieszana na małej prędkości, by uniknąć
rozchlapywania� Po wstępnym wymieszaniu, w
miarę zagęszczania się masy należy stopniowo
zwiększać prędkość mieszania�
Zagniatanie ciasta drożdżowego
Narzędziem używanym do zagniatania ciasta
drożdżowego jest ZAWSZE hak� Mieszanie
i wyrabianie tego typu ciast powinno odbywać
się na prędkości 2� Zastosowanie innej
prędkości może doprowadzić do
uszkodzenia miksera�
Mikser z zamontowaną dzieżą o pojemności
4,28 L może zrealizować przepisy wymagające
nie więcej niż 900 g mąki pszennej lub 800 g
mąki pełnoziarnistej�
Mikser z zamontowaną dzieżą o pojemności
4,8 L może zrealizować przepisy wymagające
nie więcej niż 1 kg mąki pszennej lub 800 g
mąki pełnoziarnistej�
W10863290A_15_PL_v01.indd 329
3/30/16 11:48 AM
Spis treści
- 42 SPIS TREŚCI
- 43 CZĘŚCI MIKSERA PLANETARNEGO I JEGO; C Z Ę Ś C I S K Ł A D O W E M I K S E R A
- 45 PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA; istnieje zagrożenie dla życia lub możliwość; NIEBEZPIECZEŃSTWO; WAŻNE ZALECENIA DOTYCZĄCE; Używając urządzeń elektrycznych, należy zawsze
- 46 PROSIMY ZACHOWAĆ TĘ INSTRUKCJĘ
- 47 W YMAG A N I A E L E K T RYC Z N E; UWAGA; U T Y L I Z AC J A O D PA D Ó W S P R Z Ę T U E L E K T RYC Z N E G O; Utylizacja opakowania
- 48 UŻYWANIE MIKSERA STOJĄCEGO; P R Z E G L Ą D N A R Z Ę D Z I; NARZĘDZIE
- 49 M O N TA Ż / D E M O N TA Ż D Z I E Ż Y
- 50 P O D N O S Z E N I E/O P U S ZC Z A N I E G ŁO W I C Y
- 51 M O N TA Ż/D E M O N TA Ż M I E S Z A D Ł A P Ł A S K I E G O, M I E S Z A D Ł A Z E
- 52 R E G U L AC J A O D L E G ŁO Ś C I N A R Z Ę D Z I A ( T Y L KO P R Z Y U Ż YC I U M I E S Z A D Ł A )
- 53 M O N TA Ż/D E M O N TA Ż O S ŁO N Y D Z I E Ż Y*
- 54 U Ż YC I E O S ŁO N Y D Z I E Ż Y*
- 55 P R Ę D KO Ś C I M I K S E R A – W S K A ZÓ W K I; PRĘDKOŚĆ ZASTOSOWANIE NARZĘDZIE
- 56 P R Z YS TAW K I I A KC E S O R I A
- 58 WSKAZÓWKI DLA UZYSKANIA NAJLEPSZYCH; W S K A ZÓ W K I D OT YC Z ĄC E M I K S O WA N I A
- 59 B I A Ł K A J A J
- 60 MYCIE I KONSERWACJA
- 61 ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
- 62 GWARANCJA I SERWIS; G WA R A N C J A M I K S E R A S TO J ĄC E G O K I TC H E N A I D:; S E R W I S
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)