Strona 2 - Spis treści; Język
Spis treści 2 Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia ............................................................... 6 Ochrona środowiska naturalnego ............................................................................. 14 Przegląd ...............................................................
Strona 3 - Alarm i minutnik
Spis treści 3 Wyświetlacz .................................................................................................................... 37 Głośność.......................................................................................................................... 38 Jednostki .............
Strona 5 - Serwis
Spis treści 5 Opuszczanie grzałki grzania górnego/grilla ................................................................. 98 Co robić, gdy... ............................................................................................................... 99 Serwis ......................................
Strona 6 - Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia; Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem; Ten piekarnik jest przeznaczony do stosowania w gospodarstwie
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 6 Ten piekarnik spełnia wymagania obowiązujących przepisów bez-pieczeństwa. Nieprawidłowe użytkowanie może jednak doprowa-dzić do wyrządzenia szkód osobowych i rzeczowych.Przed uruchomieniem urządzenia należy uważnie przeczytać in-strukcję użytkowania i montażu...
Strona 7 - Dzieci w gospodarstwie domowym
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 7 Ze względu na szczególne wymagania (np. odnośnie temperatury, wilgotności, odporności chemicznej, ścieralności i wibracji) w komo-rze urządzenia są zamontowane specjalne elementy świetlne. Te spe-cjalne elementy świetlne mogą być używane wyłącznie do określ...
Strona 8 - Bezpieczeństwo techniczne
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 8 Niebezpieczeństwo zranień o otwarte drzwiczki. Dopuszczalne ob- ciążenie drzwiczek wynosi maksymalnie 15 kg. Dzieci mogą się zranićo otwarte drzwiczki.Uniemożliwić dzieciom stawanie, siadanie lub wieszanie się naotwartych drzwiczkach urządzenia. Bezpieczeńs...
Strona 10 - Prawidłowe użytkowanie
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 10 Prawidłowe użytkowanie Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie. Piekarnik rozgrzewa się w czasie pracy. Można się oparzyć o grzałki, komorę u-rządzenia, wyposażenie i potrawę.Przy wsuwaniu lub wyjmowaniu gorących potraw oraz przy manipula-cji w...
Strona 12 - Dla urządzeń ze stali szlachetnej obowiązuje:; Czyszczenie i konserwacja
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 12 Niebezpieczeństwo zranień o otwarte drzwiczki. O otwarte drzwiczki można się uderzyć lub potknąć. Nie pozostawiać drzwiczekotwartych bez potrzeby. Wytrzymałość drzwiczek wynosi maksymalnie 15 kg. Nie stawać ani nie siadać na otwartych drzwiczkach urządze...
Strona 13 - Wyposażenie
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia 13 Zarysowania mogą doprowadzić do zniszczenia szyby drzwiczek. Do czyszczenia szyby drzwiczek nie stosować żadnych środków szo-rujących, twardych gąbek lub szczotek, ani ostrych skrobaków meta-lowych. W ciepłych i wilgotnych obszarach występuje zwiększone ...
Strona 14 - Ochrona środowiska naturalnego; Utylizacja opakowania
Ochrona środowiska naturalnego 14 Utylizacja opakowania Opakowanie służy do manewrowaniai chroni urządzenie przed uszkodzeniamipodczas transportu. Materiały opakowa-niowe zostały specjalnie dobrane podkątem ochrony środowiska i technikiutylizacji i generalnie nadają się do po-nownego wykorzystania.Z...
Strona 15 - Przegląd; Piekarnik
Przegląd 15 Piekarnik a Elementy sterowania b Zamek drzwiczek c Grzałka grzania górnego/grilla z anteną odbiorczą dla bezprzewodowego piecze-niomierza d Otwory dla doprowadzenia pary e Rurka napełniania systemu wytwarzania pary f Bezprzewodowy pieczeniomierz g Kamera h Otwór zasysania dla dmuchawy z...
Strona 16 - Elementy sterowania
Elementy sterowania 16 a Przycisk wł./wył. w zagłębieniu do włączania i wyłączania piekarnika b Złącze optyczne(tylko dla serwisu Miele) c Przycisk dotykowy do sterowania urządzeniem poprzezurządzenie mobilne d Wyświetlacz dotykowydo wyświetlania informacji i do ob-sługi e Czujnik zbliżeniowyd...
Strona 17 - jest umieszczony w; Czujnik zbliżeniowy
Elementy sterowania 17 Przycisk wł./wył. Przycisk wł./wył. jest umieszczony w zagłębieniu i reaguje na dotknięcie pal-cem.Za pomocą tego przycisku włącza sięi wyłącza piekarnik. Czujnik zbliżeniowy Czujnik zbliżeniowy znajduje się pod wy-świetlaczem dotykowym obok przyciskudotykowego . Czujnik...
Strona 18 - Przyciski dotykowe; kowy; i nacisnąć ten przycisk dotykowy. Zaczyna się on wów-
Elementy sterowania 18 Przyciski dotykowe Przyciski dotykowe reagują na kontakt z palcem. Każde dotknięcie zostaje potwier-dzone dźwiękiem. Ten dźwięk przycisków można wyłączyć, wybierając ustawienie Głośność | Dźwięk przycisków | Wył. Jeśli przyciski dotykowe mają również zawsze reagować przy wył...
Strona 19 - Wyświetlacz dotykowy; Wyświetlacz dotykowy jest podzielony na kilka obszarów.; wierszu nagłówkowym; po lewej stronie wyświetlana jest ścieżka menu. Po-; Pośrodku; pokazywane jest aktualne menu z punktami menu. W tym obszarze moż-; dolnym wierszu; , w zależności od menu, wyświetlane są różne pola do obsługi,; lub
Elementy sterowania 19 Wyświetlacz dotykowy Powierzchnia dotykowa wyświetlacza może zostać zarysowana przez spiczastelub ostre przedmioty, jak np. długopis.Dotykać wyświetlacza dotykowego wyłącznie palcami.Proszę uważać, żeby pod wyświetlacz dotykowy nie dostała się woda. Wyświetlacz dotykowy jest p...
Strona 20 - Symbole; Na wyświetlaczu mogą być pokazywane następujące symbole:; Symbol; OK
Elementy sterowania 20 Symbole Na wyświetlaczu mogą być pokazywane następujące symbole: Symbol Znaczenie Ten symbol oznacza dodatkowe informacje i wskazówki dotycząceobsługi. To okienko informacyjne należy potwierdzić za pomocą OK . … Wskazanie na nadrzędne punkty menu, które ze względu na brakm...
Strona 21 - Zasady obsługi; pomarańczowy; Wybieranie punktu menu; Zmiana ustawienia na liście wyboru
Zasady obsługi 21 Piekarnik obsługuje się poprzez wyświe-tlacz dotykowy, naciskając wybranepunkty menu.Każde dotknięcie możliwej do wybraniaopcji powoduje zmianę koloru odpo-wiednich znaków (słowa i/lub symbolu)na kolor pomarańczowy . Pola do potwierdzania etapu obsługi sąpodświetlone na zielono (np...
Strona 22 - Wprowadzanie liter
Zasady obsługi 22 Wprowadzanie liter Litery wprowadza się przez klawiaturęekranową. Proszę wybierać krótkie,praktyczne nazwy. Naciskać żądane litery lub znaki. Wskazówka: Za pomocą znaku można złamać wiersz w przypadku długiej na-zwy programu. Nacisnąć Zapamiętaj . Nazwa zostaje zapamiętana. ...
Strona 23 - Tabliczka znamionowa; - instrukcja użytkowania i montażu do; Prowadnice boczne
Wyposażenie 23 Modele opisane w tej instrukcji użytko-wania i montażu są wymienione naokładce z tyłu. Tabliczka znamionowa Tabliczka znamionowa jest widoczna naramie frontowej przy otwartych drzwicz-kach.Znajduje się tam oznaczenie modelu,numer fabryczny oraz dane przyłącze-niowe (napięcie/częstotli...
Strona 24 - Blacha do pieczenia HBB 71:; Wysuwy FlexiClip HFC 72
Wyposażenie 24 Prowadnice boczne mogą zostać zde-montowane (patrz rozdział „Czyszczeniei konserwacja“, punkt „Demontaż pro-wadnic bocznych z wysuwamiFlexiClip“). Blacha do pieczenia, blacha uniwer-salna i ruszt z zabezpieczeniem przedwypadnięciem Blacha do pieczenia HBB 71: Blacha uniwersalna HUBB 7...
Strona 25 - Montaż i demontaż wysuw FlexiClip; Niebezpieczeństwo zranień przez; Nie rozkładać; wysuw podczas monta-; Okrągłe formy do pieczenia; nadaje się dobrze do; perforowana blacha
Wyposażenie 25 Montaż i demontaż wysuw FlexiClip Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie.Piekarnik rozgrzewa się w czasie pra-cy. Można się oparzyć o grzałki, ko-morę urządzenia i wyposażenie.Poczekać na ostygnięcie grzałek, ko-mory urządzenia i wyposażenia, za-nim przystąpi się do mon...
Strona 26 - Kamień do pieczenia HBS 70
Wyposażenie 26 Perforowana blacha Gourmet do pie-czenia i AirFry HBBL 71 Drobna perforacja blachy Gourmet dopieczenia i AirFry udoskonala procesygotowania: - Przy przyrządzaniu wypieków ze świe- żego ciasta drożdżowego i twarogo-wo-olejowego, chleba i bułek przyru-mienienie od spodu jest lepsze.Rozw...
Strona 27 - Pieczeniomierz; - uniwersalna ściereczka mikrofazowa; Zabezpieczenia; Blokada uruchomienia
Wyposażenie 27 Głębokość: 22 cm Głębokość: 35 cm HUB 5000-M HUB 5001-M* HUB 5001-XL* HBD 60-22 HBD 60-35 * do indukcyjnych płyt grzewczych Pieczeniomierz Piekarnik jest wyposażony w bezprze-wodowy pieczeniomierz, za pomocąktórego można dokładnie kontrolowaćtemperaturę procesów przyrządzania(patrz ro...
Strona 28 - Wentylowane drzwiczki; czenia i AirFry
Wyposażenie 28 - Wentylowane drzwiczki Drzwiczki są skonstruowane z szybszklanych z powłoką częściowo odbi-jającą ciepło. Podczas pracy urządze-nia przez drzwiczki prowadzone jestdodatkowo powietrze, tak że ze-wnętrzna szyba drzwiczek pozostajechłodna.Drzwiczki można zdjąć i rozebrać doczyszczenia (...
Strona 29 - Pierwsze uruchomienie; czym swojego urządzenia; Dostępność połączenia Wi-Fi; lub z Google
Pierwsze uruchomienie 29 Miele@home Państwa piekarnik jest wyposażony wzintegrowany moduł Wi-Fi. Aby z niego korzystać, potrzebne są: - sieć Wi-Fi- aplikacja Miele- konto użytkownika Miele Konto użytkownika można utworzyćpoprzez aplikację Miele. Aplikacja Miele przeprowadzi Państwaprzez proces tworz...
Strona 30 - Ustawienia podstawowe
Pierwsze uruchomienie 30 Ustawienia podstawowe Przy pierwszym uruchomieniu należydokonać poniższych ustawień. Te usta-wienia mogą zostać zmienione w póź-niejszym terminie (patrz rozdział „Usta-wienia“). Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie.Piekarnik rozgrzewa się w czasie pra-cy.Pie...
Strona 33 - Ustawienia; Przegląd ustawień; Punkt menu; * Ustawienie fabryczne
Ustawienia 33 Przegląd ustawień Punkt menu Możliwe ustawienia Język ... | deutsch | english | ... Lokalizacja Godzina Wskazania Wł. * | Wył. | Wył. na noc Prezentacja analogowa * | cyfrowa Format czasu 24-godz. * | 12-godz. (am/pm) Ustawianie DataOświetlenie Wł.„Wł.“ na 15 sekund * Wył. Ekran s...
Strona 36 - Wskazania
Ustawienia 36 Wywoływanie menu „Ustawie-nia“ W menu Ustawienia można spersona- lizować piekarnik, dopasowując usta-wienia fabryczne do swoich potrzeb. Znajdują się Państwo w menu głównym. Wybrać Ustawienia . Wybrać żądane ustawienie. Teraz można sprawdzić lub zmienićustawienia. Ustawieni...
Strona 37 - Data; Jasność
Ustawienia 37 Data Tutaj ustawia się datę. Data jest pokazywana przy wyłączo-nym urządzeniu tylko w ustawieniu Go- dzina | Prezentacja | cyfrowa . Oświetlenie - Wł. Oświetlenie w komorze urządzeniapozostaje włączone podczas trwaniacałego procesu. - „Wł.“ na 15 sekund Oświetlenie w komorze urządzen...
Strona 38 - Głośność; Dźwięki sygnałów; Jednostki; Temperatura; Booster
Ustawienia 38 Głośność Dźwięki sygnałów Gdy sygnały dźwiękowe są włączone,sygnał rozlega się po osiągnięciu usta-wionej temperatury i po upływie usta-wionego czasu. Głośność sygnałów dźwiękowych jestprezentowana na pasku segmentowym. - maksymalna głośność - sygnały dź...
Strona 39 - Utrzymywanie ciepła; Piroliza
Ustawienia 39 Funkcję Szybkie schładzanie można tak- że włączyć lub wyłączyć dla procesupoprzez wysuwane menu. Jeśli piekarnik jest zabudowany zazamkniętym frontem meblowym, prze-strzegać wskazówek w rozdziale„Ustawienia“, punkt „Rozpoznawaniefrontu“. Utrzymywanie ciepła W połączeniu z funkcją Utrzy...
Strona 40 - Kamera w komorze; Gdy zostanie wybrane ustawienie; Włączanie światła
Ustawienia 40 Przedłuż. pracy wentylatora chł. Po zakończeniu procesu wentylatorchłodzący pozostaje włączony, żeby wkomorze urządzenia, na panelu sterowa-nia lub na sąsiadujących szafkach nieosadzała się wilgoć. - Sterowane temperaturą Wentylator chłodzący zostanie wyłą-czony przy temperaturze w kom...
Strona 41 - Włączanie urządzenia; Bezpieczeństwo; przynajmniej przez 6 se-; Blokada przycisków; Rozpoznawanie frontu
Ustawienia 41 Włączanie urządzenia - Wł. Gdy pokazywana jest godzina, piekar-nik się włącza i pojawia się menugłówne, gdy tylko zbliżą się Państwodo wyświetlacza dotykowego. - Wył. Czujnik zbliżeniowy nie reaguje nazbliżanie do wyświetlacza dotykowe-go. Piekarnik należy włączyć za pomo-cą przycisku ...
Strona 42 - Wyłączyć funkcję rozpo-
Ustawienia 42 Gdy piekarnik został zabudowany zafrontem meblowym (np. drzwiczka-mi), piekarnik, szafka do zabudowy ipodłoga mogą zostać uszkodzoneprzez ciepło i wilgoć zgromadzone zazamkniętym frontem meblowym.Pozostawiać drzwiczki meblowe za-wsze otwarte podczas korzystania zpiekarnika.Zamykać drzw...
Strona 43 - Przeprowadzanie Scan & Connect; Zdalne sterowanie; Aktywacja MobileStart; Wskazanie SuperVision
Ustawienia 43 Przeprowadzanie Scan & Connect Pierwsze uruchomienie zostało prze-prowadzone bez konfiguracjiMiele@home. Proszę zeskanować kod QR. Jeśli posiadają Państwo zainstalowanąaplikację Miele i utworzone konto użyt-kownika, zostaną Państwo przekierowa-ni bezpośrednio do łączenia z siecią...
Strona 44 - Wskazania w trybie standby
Ustawienia 44 Wskazania w trybie standby Funkcja SuperVision jest dostępna rów- nież w trybie czuwania. Warunkiemjest, żeby wskazania godziny były włą-czone ( Ustawienia | Godzina | Wskaza- nia | Wł. ). - Wł. Aktywne urządzenia domowe, które sązalogowane w systemieMiele@home, są pokazywane zawsze...
Strona 45 - Informacje prawne; Handel; Tryb pokazowy; Ustawienia fabryczne
Ustawienia 45 Aktualizację można zainstalować na-tychmiast lub przesunąć instalację napóźniej. Po ponownym włączeniu pie-karnika pojawi się wówczas przypo-mnienie.Jeśli nie chcą Państwo instalować aktu-alizacji, proszę wyłączyć funkcję Aktuali-zacja zdalna (RemoteUpdate). Aktualizacja może potrwać k...
Strona 46 - Korzystanie z funkcji Alarm; Ustawianie alarmu
Alarm i minutnik 46 Za pomocą przycisku dotykowego można ustawić czas minutnika (np. dogotowania jajek) lub alarm, tzn. określo-ną godzinę. Jednocześnie można ustawić dwa alar-my, dwa czasy minutnika lub jedenalarm i jeden czas minutnika. Korzystanie z funkcji Alarm Alarm można wykorzystać do ...
Strona 47 - Korzystanie z funkcji Minutnik; Ustawianie czasu minutnika
Alarm i minutnik 47 Korzystanie z funkcji Minutnik Minutnik można ustawić do nadzoro- wania oddzielnych procesów, np. do go-towania jajek.Minutnik można również wykorzystać,gdy ustawione są równocześnie czasyautomatycznego włączenia lub wyłącze-nia procesu przyrządzania (np. jako przy-pomnienie, ...
Strona 48 - Menu główne i podmenu; Menu
Menu główne i podmenu 48 Menu Wartość propo- nowana Zakres Programy Termonawiew Plus 160 °C 30–250 °C Grzanie górne i dolne 180 °C 30–280 °C Pieczenie Plus Pieczenie Plus + Autopieczenie 160 °C 130–230 °C Pieczenie Plus + Termonaw. Plus 160 °C 130–250 °C Pieczenie Plus + Inte...
Strona 50 - Wskazówki dotyczące oszczędzania energii; Procesy przyrządzania
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii 50 Procesy przyrządzania - W miarę możliwości do przyrządzania potraw należy korzystać z programówautomatycznych. - Wyjąć z komory urządzenia całe wy- posażenie, które nie będzie potrzebnepodczas procesu pieczenia. - Z reguły należy wybrać najniższą tem- pera...
Strona 51 - Tryb oszczędzania energii
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii 51 Wykorzystanie ciepła resztko-wego - W przypadku procesów przyrządzania z temperaturami przekraczającymi140 °C i czasami przyrządzania dłuż-szymi niż 30 minut, na ok. 5 minutprzed końcem procesu można zredu-kować temperaturę do minimalnejmożliwej do ustawie...
Strona 52 - Obsługa
Obsługa 52 Włączyć piekarnik. Pojawia się menu główne. Wsunąć potrawę do komory gotowa-nia. Wybrać Programy . Wybrać żądany program. Wyświetlony zostaje program i tempe-ratura proponowana. Zmienić zaproponowaną temperaturę,jeśli potrzeba. Temperatura proponowana zostaniezaakceptowana w...
Strona 53 - Ustawianie czasów przyrządzania
Obsługa 53 Ustawianie czasów przyrządzania Rezultaty przyrządzania mogą ulecpogorszeniu, jeśli pomiędzy wsunię-ciem potrawy do urządzenia i mo-mentem rozpoczęcia programu bę-dzie zbyt duży odstęp czasowy. Świe-że produkty spożywcze mogą sięprzebarwić, a nawet zepsuć.Przy pieczeniu ciasto może obe-sc...
Strona 55 - Rozgrzewanie; Szybkie schładzanie
Obsługa 55 Przykład: Został wybrany program i wy-magane ustawienia jak np. temperatura.Funkcja Booster ma zostać wyłączona dla tego procesu przyrządzania. Rozwinąć do dołu wysuwane menu. Booster jest zaznaczone na pomarańczo- wo. Wybrać Booster . W zależności od schematu kolorystycz-nego Booster...
Strona 57 - Crisp function; Włączanie Crisp function; Zmiana programu
Obsługa 57 Wyłączanie funkcji Utrzymywanie cie-pła dla procesu Przykład: Został wybrany program i wy-magane ustawienia jak np. temperatura.Funkcja Utrzymywanie ciepła ma zostać włączona dla tego procesu przyrządza-nia. Rozwinąć do dołu wysuwane menu. Utrzymywanie ciepła jest zaznaczone na pomarańc...
Strona 58 - Pieczenie Plus; Odpowiednie produkty; ciasta drożdżowego
Pieczenie Plus 58 Państwa piekarnik jest wyposażony wsystem wytwarzania pary do wspoma-gania procesów przyrządzania wilgocią.Przy pieczeniu, smażeniu lub gotowaniuw programie Pieczenie Plus zoptyma- lizowany dopływ pary i powietrza gwa-rantuje równomierne przyrządzenie iprzyrumienienie.Wspomagan...
Strona 59 - Wybieranie uderzeń pary
Pieczenie Plus 59 Wybieranie uderzeń pary Wybrać Automatycznie , Ręcznie lub Z timerem . - Automatycznie Piekarnik wyzwala 1 uderzenie paryautomatycznie po zakończeniu fazynagrzewania. - Ręcznie Wyzwalają Państwo samodzielnie 1, 2lub 3 uderzenia pary poprzez wyświe-tlacz dotykowy. - Z timerem Nale...
Strona 60 - Wyzwalanie uderzeń pary; Automatycznie
Pieczenie Plus 60 Można śledzić wzrost temperatury. Popierwszym osiągnięciu wybranej tempe-ratury rozlega się sygnał. Gdy zostało wybrane Z timerem , przed wyzwoleniem można sprawdzić godzi-nę poprzez Info . Wyzwalanie uderzeń pary Niebezpieczeństwo zranień przez parę wodną.Para wodna może dopro...
Strona 62 - Kategorie; Wskazówki użytkowe
Programy automatyczne 62 Liczne programy automatyczne prowa-dzą pewnie i komfortowo do uzyskaniaoptymalnych rezultatów gotowania. Kategorie W celu lepszej orientacji programy auto-matyczne są podzielone na katego- rie. Wystarczy wybrać program automa-tyczny pasujący do Państwa potrawy ipostępować...
Strona 63 - Szukanie
Programy automatyczne 63 Szukanie (w zależności od języka)W punkcie Programy automatyczne moż- na wyszukiwać według nazw kategoriii programów automatycznych.Chodzi przy tym o wyszukiwanie teksto-we, w którym można również wyszuki-wać części wyrazów.Znajdują się Państwo w menu głównym. Wybrać Progr...
Strona 64 - Rozmrażanie; Wskazówki; Suszenie
Zastosowania specjalne 64 W tym rozdziale znajdują się informacjedotyczące następujących zastosowań: - Rozmrażanie- Suszenie- Podgrzewanie naczyń- Wyrastanie ciasta- Pieczenie delikatne- Program szabasowy- Utrzymywanie ciepła- Pasteryzacja- Produkty głęboko mrożone/Dania go- towe Rozmrażanie Gdy mro...
Strona 65 - Wyjmowanie suszu; Podgrzewanie naczyń
Zastosowania specjalne 65 Proszę postępować według wska-zówek na wyświetlaczu. Obracać suszony produkt na blaszeuniwersalnej w regularnych odstę-pach czasu. W przypadku całego i przepołowione-go produktu do suszenia, czasy susze-nia ulegają przedłużeniu. Suszony pro-dukt [°C] [h] Owoce 6...
Strona 66 - Wyrastanie ciasta
Zastosowania specjalne 66 Wyrastanie ciasta Ten program został opracowany do wy-rastania ciasta drożdżowego. Wybrać Zastosowania specjalne . Wybrać Wyrastanie ciasta . Wybrać czas wyrastania. Proszę postępować według wska-zówek na wyświetlaczu. Utrzymywanie ciepła Produkty spożywcze możn...
Strona 68 - Program szabasowy; Stosowanie Program szabasowy
Zastosowania specjalne 68 Program szabasowy Zastosowania specjalne Program szaba- sowy i Yom-Tov służą do wspierania po- trzeb religijnych.Postępować według instrukcji na wy-świetlaczu, żeby zachować nakazy sza-basu.Piekarnik nagrzewa się do ustawionejtemperatury i utrzymuje tę temperaturęprzez mak...
Strona 69 - nie; Pasteryzacja; zawsze
Zastosowania specjalne 69 Po zakończeniu zastosowania specjal-nego gaśnie wskazówka Szabas - nie otwierać drzwiczek i wyłącza się grzanie w komorze urządzenia. Inne wskazówkibędą nadal pokazywane na wyświetla-czu, aż piekarnik wyłączy się automa-tycznie po 76 godzinach. Stosowanie Yom-Tov To zastoso...
Strona 70 - Przygotowanie owoców i warzyw; Wybrać program; Pasteryzacja owoców i ogórków; Owoce
Zastosowania specjalne 70 Przygotowanie owoców i warzyw Dane obowiązują dla 6 słoików o pojem-ności 1 l. Stosować wyłącznie specjalne słoiki,które można nabyć w sklepach specja-listycznych (słoiki do wekowania lubsłoiki z zakrętką). Stosować wyłącznienieuszkodzone słoiki i uszczelki gumo-we. Przed...
Strona 71 - Wyjmowanie słoików po pasteryzacji; - Te głęboko mrożone produkty można
Zastosowania specjalne 71 Wyjmowanie słoików po pasteryzacji Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie.Po pasteryzacji słoiki są bardzo gorą-ce.Przy wyjmowaniu słoików zakładaćrękawice do gorących garnków. Wyjąć słoiki z komory urządzenia. Pozostawić słoiki przykryte ścierką naok. 24...
Strona 72 - MyMiele; Dodawanie wpisów; Kasowanie wpisów
MyMiele 72 W menu MyMiele można zapamię- tać często używane zastosowania.Szczególnie w przypadku programówautomatycznych nie trzeba wówczasprzechodzić przez wszystkie poziomymenu, żeby uruchomić program. Wskazówka: Punkty menu wpisane w MyMiele można również ustawić jako ekran startowy (patrz r...
Strona 73 - Programy własne; Tworzenie programów własnych
Programy własne 73 Można utworzyć i zapamiętać do 20programów własnych. - Istnieje możliwość kombinacji nawet do 10 etapów programu, żeby dokład-nie opisać przebieg ulubionych lubczęsto używanych przepisów. W każ-dym etapie można w tym celu wybraćustawienia, takie jak np. program,temperatura i czas ...
Strona 74 - Zmiana etapów programu
Programy własne 74 Uruchamianie programów wła-snych Wsunąć potrawę do komory urządze-nia. Wybrać Programy własne . Wybrać żądany program. W zależności od ustawień programo-wych wyświetlane są następujące punk-ty menu: - Uruchomić teraz Program zostanie uruchomiony na-tychmiast. Od razu włą...
Strona 76 - Pieczenie wypieków; Porady dotyczące wypieków; - Ciasta w formach prostokątnych lub; Stosowanie papieru do pieczenia
Pieczenie wypieków 76 Delikatne traktowanie produktówspożywczych służy zdrowiu.Ciasta, pizzę, frytki itp. należy przyru-mienić wyłącznie na złoty kolor, a niepiec je na ciemny brąz. Porady dotyczące wypieków - Ustawić czas trwania programu. Pie- czenie wypieków nie powinno byćprogramowane ze zbyt du...
Strona 78 - Pieczenie mięs
Pieczenie mięs 78 Porady dotyczące pieczeniamięs - Można stosować każde naczynie z materiału odpornego temperaturowo,jak np. brytfanna, garnek do pieczenia,forma szklana, rękaw lub torebka dopieczenia, garnek rzymski, blacha uni-wersalna, ruszt i/lub blacha do pie-czenia i grillowania ( jeśli występ...
Strona 80 - Sposób działania
Pieczenie mięs 80 Pieczeniomierz Za pomocą pieczeniomierza można do-kładnie nadzorować temperaturę proce-su. Sposób działania Metalową końcówkę pieczeniomierzanależy wbić całkowicie w potrawę, aż pouchwyt. W metalowej końcówce znaj-duje się czujnik temperatury, który mie-rzy temperaturę we wnętrzu p...
Strona 81 - - Nie stosować metalowych naczyń do
Pieczenie mięs 81 - Pieczenie Plus + Intensywny - Pieczenie Plus + Grzanie g./dol. Ważne wskazówki dotyczące użytko-wania W celu zapewnienia optymalnego spo-sobu działania proszę bezwzględnieprzestrzegać poniższych wskazówek. Metalowa końcówka pieczeniomierzamoże się odłamać.Nie wykorzystywa...
Strona 82 - Stosowanie pieczeniomierza; , ponieważ łączny czas zależy; Wskazanie czasu pozostałego
Pieczenie mięs 82 Stosowanie pieczeniomierza Wyjąć pieczeniomierz ze schowka wdrzwiczkach. Wbić metalową końcówkę pieczenio-mierza całkowicie w potrawę, aż pouchwyt. Jeśli przyrządza się równocześnie kilkakawałków mięsa, pieczeniomierz należywbić w najgrubszy kawałek.Uchwyt powinien być skierowa...
Strona 83 - Grillowanie; Porady dotyczące grillowania; Wybieranie temperatury
Grillowanie 83 Niebezpieczeństwo zranień przez gorące powierzchnie.Gdy grilluje się przy otwartychdrzwiczkach, gorące powietrze z ko-mory urządzenia nie jest więcej auto-matycznie wyprowadzane przez wen-tylator chłodzący i schładzane. Ele-menty sterowania stają się gorące.Zamykać drzwiczki przy gr...
Strona 84 - medium; Jeśli powierzchnia więk-; Grill duży
Grillowanie 84 - rare/rosé Jeśli mięso jest jeszcze bardzo ela-styczne, w środku jest jeszcze czer-wone. - medium Gdy mięso trochę się ugina, w środkujest różowe. - well done/dobrze wypieczone Gdy mięso prawie w ogóle się nie ugi-na, jest dobrze wypieczone. Wskazówka: Jeśli powierzchnia więk- szego ...
Strona 86 - Zdemontować drzwiczki.; Usuwanie normalnych zabrudzeń
Czyszczenie i konserwacja 86 Do wygodniejszego czyszczenia zaleca-my: Zdemontować drzwiczki. Zdemontować prowadnice bocznez wysuwami FlexiClip ( jeśli występu-ją). Opuścić grzałkę grzania górnego/gril-la. Usuwanie normalnych zabru-dzeń Wokół komory urządzenia znajdujesię, służąca jako uszczeln...
Strona 87 - niach
Czyszczenie i konserwacja 87 Pozwolić na działanie środka doczyszczenia piekarników zgodnie z za-leceniami na opakowaniu. Środki do czyszczenia piekarników in-nych producentów mogą być nanoszo-ne tylko na zimne powierzchnie i mogąna nie oddziaływać maksymalnie przez10 minut. Dodatkowo po upływie...
Strona 89 - Kończenie czyszczenia pirolitycznego; Potwierdzić wskazówkę za pomocą; Rozciąganie wysuw FlexiClip
Czyszczenie i konserwacja 89 Gdy tylko zostanie osiągnięty czas star-tu, włącza się grzanie w komorze i wen-tylator chłodzący, a na wyświetlaczu jestpokazywany czas pozostały. Kończenie czyszczenia pirolitycznego Gdy tylko upłynie czas pozostały, na wy-świetlaczu pojawia się wskazówka, żedrzwiczki z...
Strona 90 - Odkamienianie; Przebieg procesu odkamieniania; nia; Przygotowanie procesu odkamieniania; Dalsze tabletki odkamie-
Czyszczenie i konserwacja 90 Odkamienianie System wytwarzania pary należy regu-larnie odkamieniać, w zależności odtwardości wody.Odkamienianie można przeprowadzićw każdej chwili.Po określonej liczbie cykli programo-wych pojawi się jednak automatyczniewezwanie do odkamienienia systemuwytwarzania pary...
Strona 91 - faza działania
Czyszczenie i konserwacja 91 Przeprowadzanie procesu odkamie-niania Wybrać Konserwacja . Wybrać Odkamienianie . Gdy programy i programy automatycz-ne ze wspomaganiem wilgocią zostałyjuż zablokowane, proces odkamienia-nia można uruchomić natychmiastprzez potwierdzenie za pomocą OK . Wsunąć ...
Strona 92 - pierwszego płukania; trzecim płukaniu; Kończenie procesu odkamieniania
Czyszczenie i konserwacja 92 Wstawić naczynie z powrotem do ko-mory urządzenia i zamocować plasti-kowy wężyk w naczyniu. Potwierdzić za pomocą OK . Rozpoczyna się proces zasysania dla pierwszego płukania . Woda jest prowadzona przez systemwytwarzania pary i zbierana na blaszeuniwersalnej.Pojawia...
Strona 93 - Zdejmowanie drzwiczek; Otworzyć całkowicie drzwiczki.
Czyszczenie i konserwacja 93 Zdejmowanie drzwiczek Drzwiczki ważą ok. 10 kg. Drzwiczki urządzenia są połączone z za-wiasami za pomocą zaczepów.Zanim będzie można przystąpić do zdję-cia drzwiczek z zaczepów, należy naj-pierw odblokować jarzma blokujące przyzawiasach po obu stronach drzwiczek. Otwor...
Strona 94 - Rozbieranie drzwiczek
Czyszczenie i konserwacja 94 Rozbieranie drzwiczek Drzwiczki składają się z otwartego sys-temu 4 szyb szklanych powleczonychwarstwą częściowo odbijającą ciepło.Podczas pracy urządzenia przezdrzwiczki prowadzone jest dodatkowopowietrze, tak że zewnętrzna szyba po-zostaje chłodna.Jeśli w przestrzeni p...
Strona 95 - Podważyć; lekko; wewnętrzną szybę
Czyszczenie i konserwacja 95 Podważyć lekko wewnętrzną szybę drzwiczek i wyciągnąć ją z plastikowejlistwy. Wyjąć uszczelkę. Podważyć lekko górną z obu środko-wych szyb drzwiczek i ją wyciągnąć. Podważyć lekko dolną z obu środko-wych szyb drzwiczek i ją wyciągnąć. Wyczyścić szyby drzwiczek ...
Strona 96 - Drzwiczki są z powrotem złożone.
Czyszczenie i konserwacja 96 Obrócić zaczepy szyb drzwiczek dowewnątrz, tak żeby przylegały do dol-nej z obu środkowych szyb. Założyć górną z obu środkowych szybw taki sposób, żeby numer materiało-wy był czytelny (bez odbicia lustrza-nego).Szyba drzwiczek musi się opierać nazaczepach. Założyć ...
Strona 97 - Zakładanie drzwiczek; Montaż; odbywa się w odwrotnej kolej-
Czyszczenie i konserwacja 97 Zakładanie drzwiczek Chwycić drzwiczki po obu stronachi nasadzić je na zaczepy zawiasów.Uważać, żeby nie przekrzywić przytym drzwiczek. Otworzyć całkowicie drzwiczki. Gdy nie zostaną zablokowane jarzmablokujące, drzwiczki mogą spaść z za-czepów i ulec uszkodzeniu.Bez...
Strona 99 - Zostało wybrane ustawienie
Co robić, gdy... 99 Większość usterek i błędów, do których dochodzi podczas codziennego użytkowa-nia, można usunąć samodzielnie. W wielu przypadkach pozwoli to zaoszczędzićczas i koszty, ponieważ nie ma wówczas potrzeby wzywania serwisu.Na stronie www.miele.pl/serwis można uzyskać informacje dotyczą...
Strona 104 - Gwarancja
Serwis 104 Na stronie www.miele.pl/serwis moż-na uzyskać informacje dotyczące sa-modzielnego usuwania usterek i częścizamiennych Miele. Kontakt w przypadku wystąpie-nia usterki W razie wystąpienia usterek, których niemożna usunąć samodzielnie, proszę po-wiadomić np. sprzedawcę Miele lub ser-wis Miel...
Strona 105 - Instalacja; Wymiary do zabudowy; Wymiary podane są w mm.; Zabudowa w szafce stojącej lub w szafce podblatowej
Instalacja *INSTALLATION* 105 Wymiary do zabudowy Wymiary podane są w mm. Zabudowa w szafce stojącej lub w szafce podblatowej Jeśli piekarnik ma zostać zabudowany pod płytą grzewczą, proszę przestrzegaćwskazówek dotyczących zabudowy płyty grzewczej, jak również wysokości zabu-dowy płyty grzewczej.
Strona 107 - Przyłącza i wentylacja; Widok z przodu
Instalacja *INSTALLATION* 107 Przyłącza i wentylacja a Widok z przodu b Przewód przyłączeniowy, długość = 1500 mm c Bez żadnych przyłączy w tym obszarze d Przekrój wentylacyjny min. 150 cm ²
Strona 108 - Zabudowa piekarnika
Instalacja *INSTALLATION* 108 Zabudowa piekarnika Piekarnika należy używać wyłączniew stanie zabudowanym, żeby zagwa-rantować jego bezpieczną pracę. Do bezusterkowej pracy piekarnikwymaga wystarczającego dopływupowietrza chłodzącego. Wymaganepowietrze chłodzące nie może zostaćnadmiernie ogrzane prze...
Strona 109 - Podłączenie elektryczne; Niebezpieczeństwo zranień!; do gniazda; , po stronie instalacji musi; dane przyłączeniowe
Instalacja *INSTALLATION* 109 Podłączenie elektryczne Niebezpieczeństwo zranień! Nieprawidłowo przeprowadzone pra-ce instalacyjne i konserwacyjne oraznaprawy mogą być przyczyną poważ-nych zagrożeń dla użytkownika, zaktóre Miele nie ponosi odpowiedzial-ności. Podłączenie do sieci elektrycznej mo-że...
Strona 110 - Tabele ustawień; Ciasto ucierane; CF
Tabele ustawień 110 Ciasto ucierane Ciasto/wypiek (wyposażenie) [°C] [min] CF Muffiny (1 blacha) 150–160 – 2 25–35 – Muffiny (2 blachy) 150–160 – 1+3 30–40 3 – Babeczki* (1 blacha) 150 – 2 30–40 – 160 2 – 3 20–30 – Babeczki* (2 blachy) 150 2 – 1+3 25–35 – Ciasto piaskowe (ruszt, ...
Strona 111 - Ciasto zagniatane
Tabele ustawień 111 Ciasto zagniatane Ciasto/wypiek (wyposażenie) [°C] [min] CF Placuszki (1 blacha) 140–150 – 2 25–35 – 150–160 – 2 25–35 – Placuszki (2 blachy) 140–150 – 1+3 25–35 3 – Ciasteczka wyciskane* (1 blacha) 140 – 2 35–45 – 160 2 – 3 25–35 – Ciasteczka wyciskane* (2 bl...
Strona 112 - Ciasto drożdżowe
Tabele ustawień 112 Ciasto drożdżowe Ciasto/wypiek (wyposażenie) [°C] [min] CF Gugelhupf (ruszt, forma do babki, 24 cm) 1 150–160 – 2 50–60 – 160–170 – 2 50–60 – Strucla bożonarodzeniowa (1 blacha) 150–160 – 2 55–65 – 160–170 2 55–65 – Ciasto z kruszonką z/bez owoców(1 blacha)...
Strona 113 - Ciasto serowo-olejowe; Ciasto biszkoptowe
Tabele ustawień 113 Ciasto serowo-olejowe Ciasto/wypiek (wyposażenie) [°C] [min] CF Placek owocowy (1 blacha) 160–170 2 45–55 170–180 3 45–55 Kieszonki jabłkowe/ślimaki rodzynko-we (1 blacha) 160–170 – 3 25–35 Kieszonki jabłkowe/ślimaki rodzynko-we (2 blachy) 150–160 1+...
Strona 114 - Ciasto ptysiowe, ciasto francuskie, wypieki z białka
Tabele ustawień 114 Ciasto ptysiowe, ciasto francuskie, wypieki z białka Ciasto/wypiek (wyposażenie) [°C] [min] CF Ptysie (1 blacha) 160–170 – 2 30–40 160–170 – 2 25–35 1 2 Kieszonki z ciasta francuskiego (1 bla-cha) 180–190 – 2 20–30 – Kieszonki z ciasta francuskiego(2 blachy) ...
Strona 115 - Pikantne przekąski; Potrawa
Tabele ustawień 115 Pikantne przekąski Potrawa (wyposażenie) [°C] [min] CF Kruche ciasto pikantne (1 blacha) 220–230 2 1 30–40 180–190 – 1 45–55 Ciasto cebulowe (1 blacha) 180–190 2 2 25–35 170–180 – 2 30–40 Pizza, ciasto drożdżowe (1 blacha) 170–180 2 25–35 210...
Strona 116 - Wołowina; Burgery, kotlety mielone
Tabele ustawień 116 Wołowina Potrawa (wyposażenie) [°C] [min] [°C] Duszona pieczeń wołowa, ok. 1 kg(brytfanna z pokrywą) 2 150–160 3 2 120–130 5 – 2 170–180 3 2 120–130 5 – 180–190 – 2 160–180 6 – Polędwica wołowa, ok. 1 kg (blachauniwersalna) 2 180–190 3 2 25–60 45–75 Polę...
Strona 117 - Cielęcina
Tabele ustawień 117 Cielęcina Potrawa (wyposażenie) [°C] [min] [°C] Duszona pieczeń cielęca, ok. 1,5 kg(brytfanna z pokrywą) 2 160–170 3 2 120–130 4 – 2 170–180 3 2 120–130 4 – Polędwica cielęca, ok. 1 kg (blachauniwersalna) 2 160–170 3 2 30–60 45–75 Polędwica cielęca „rare“,...
Strona 118 - Wieprzowina; Kiełbasa pieczona
Tabele ustawień 118 Wieprzowina Potrawa (wyposażenie) [°C] [min] [°C] Pieczeń wieprzowa/karkówka,ok. 1 kg (brytfanna z pokrywą) 160–170 2 130–140 5 80–90 170–180 2 130–140 5 80–90 Pieczeń wieprzowa z tłuszczykiem,ok. 2 kg (brytfanna) 180–190 2 130–150 6,7,8 80–90 190–200 ...
Strona 119 - Jagnięcina, dziczyzna
Tabele ustawień 119 Jagnięcina, dziczyzna Potrawa (wyposażenie) [°C] [min] [°C] Udziec jagnięcy z kością, ok. 1,5 kg(brytfanna z pokrywą) 170–180 – 2 100–120 3 64–82 Karkówka jagnięca bez kości (blachauniwersalna) 1 180–190 2 2 10–20 53–80 Karkówka jagnięca bez kości (ruszti blacha...
Strona 121 - Informacje dla instytutów testowych; Potrawy testowe
Informacje dla instytutów testowych 121 Potrawy testowe wg EN 60350-1 Potrawy testowe (wyposażenie) [°C] [min] CF Babeczki (1 blacha do pieczenia 1 ) 150 – 2 30–40 – 160 4 – 3 20–30 – Babeczki (2 blachy do pieczenia 1 ) 150 4 – 1+3 25–35 – Ciasteczka wyciskane (1 blacha dopieczenia 1...
Strona 122 - Klasa efektywności energetycznej; - Pomiar odbywa się w programie; Karta produktu do piekarników dla gospodarstw domowych
Informacje dla instytutów testowych 122 Klasa efektywności energetycznej Ustalenie klasy efektywności energetycznej odbywa się wg EN 60350-1. Klasa efektywności energetycznej: A+Przy przeprowadzaniu pomiaru należy przestrzegać następujących wskazówek: - Pomiar odbywa się w programie Termonawiew Eco ...
Strona 123 - Dane techniczne; Deklaracja zgodności; nazwy produktu lub numeru fabrycznego; Prawa autorskie i licencje dla modułu komunikacyjnego
Dane techniczne 123 Deklaracja zgodności Niniejszym Miele oświadcza, że ten piekarnik spełnia wymagania Dyrektywy2014/53/WE. Pełny tekst deklaracji zgodności WE jest dostępny pod jednym z poniższych adre-sów internetowych: - Produkty, Pobieranie, na stronie www.miele.pl- Serwis, Materiały informacyj...
Strona 124 - Prawa autorskie i licencje
Dane techniczne 124 Prawa autorskie i licencje Do obsługi i sterowania urządzeniem Miele używa oprogramowania własnego luboprogramowania innych producentów, które nie jest objęte tzw. licencją open sour-ce. Oprogramowanie i jego elementy są chronione prawem autorskim. W związku ztym należy respektow...