Scarlett SC-MG45S68 - Instrukcja obsługi - Strona 8

Scarlett SC-MG45S68 Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 8
Ładowanie instrukcji

IM021

www.scarlett.ru

SC-MG45S68

19

Data produkcji jest wskazana na wyrobie i/albo na
opakowaniu, a także w dokumentacji towyrzyszącej, w
formacie XX.XXXX, gdzie pierwsze dwie liczby „XX” to
miesiąc produkcji, następne cztery cyfry „XXXX” to rok
produkcji.

PRZYGOTOWANIE DO PRACY

Wszystkie części maszynki do mielenia mięsa, które
będą stykać się z produktami (oprócz obudowy),
należy umyć ciepłą wodą z detergentem.

Przed

podłączeniem

urządzenia

do

sieci

elektrycznej należy się upewnić, że jest wyłączony.

PRACA

ZESTAWIENIE

Włóż gardziel załadowczą maszynki do mielenia
mięsa do gniazda na obudowie.

Obracaj do pozycji, pr

zy której usłyszysz trzask

blokady

Włóż do gardzieli załadowczej maszynki do mielenia
mięsa ślimak długim końcem i obracaj go, aż trafi na
miejsce.

Załóż na ślimak najpierw nożyk (płaską stroną na
zewnątrz), a następnie sitko w taki sposób, aby jego
występy trafiły na rowki w gardzieli załadowczej
maszynki do mięsa, a krawędzie tnące nożyka
mocno stykały się do jej płaszczyzny, w przeciwnym
razie mięso nie zostanie zmielone.

Dokręć (nie przeciągając) nakrętkę pierścieniową.

Nałóż na gardziel załadowczą maszynki do mielenia
mięsa miskę do produktów.

Ustaw maszynkę do mięsa na równej powierzchni.

Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych na
spodzie i panelach bocznych.

OBRÓBKA WSTĘPNA MIĘSA

Pokrój mięso na kawałki o takiej wielkości, aby łatwo
przechodziły przez gardziel załadowczą.

Podłącz maszynkę do mielenia mięsa do źródła
zasilania prądem elektrycznym i przełącz wyłącznik
na pozycję ON.

Umieść mięso na misce i po trochu podawaj do
maszynki do mięsa popychaczem.

Po zakończeniu pracy wyłącz maszynkę do mięsa i
odłącz ją od źródła zasilania prądem elektrycznym.

PRZYGOTOWANIE KIBBEH

Kibbeh to tradycyjne danie kuchni Bliskiego W schodu

. Zazwyczaj przygotowuje się z baraniny i zboża
pszennego, które należy przerobić na jednolitą masę.
Z mięsa mielonego robi się puste rureczki, faszeruje
się je grubszą masą mieloną z przyprawami i smaży
się w oleju.

Przepuszczaj wcześniej przygotowany farsz poprzez
nasadkę do przygotowania kibbeh.

Pokrój uzyskaną pustą rurę na kawałki o pożądanej
długości.

Napełnij rurki farszem i zamknij ich końce.

Smaż kibbeh w oleju.

PRZYGOTOWANIE DOMOWE

J KIEŁBASY

Przetrzymaj powłokę dla kiełbasy w ciepłej wodzie
przez 10 minut, a następnie załóż wilgotną powłokę
na nasadkę do przygotowania kiełbasy.

Umieść mielone mięso w misce. Napełnij powłokę,
delikatnie popychając mięso do gardzieli za pomocą
popychacza.

Jeśli powłoka przyklei się do nasadki, zwilż ją wodą.

NAWRÓT

Jeśli maszynka do mielenia mięsa została zatkana,
wyłącz ją oraz, nie odłączając od zasilania, ustaw
przełącznik na pozycję R.

Ślimak zacznie się obracać w przeciwnym kierunku
i wypchnie zacięte produkty.

Jeśli to nie pomoże, odłącz maszynkę do mięsa z
sieci, rozbierz i wyczyść.

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

ROZBIERANIE

Wyłącz maszynkę do mięsa i upewnij się, że silnik
całkowicie się zatrzymał.

Odłącz urządzenie od sieci elektrycznej.

Rozbieranie wykonuje się w odwrotnej kolejności do
zestawienia.

Po odłączeniu gardzieli załadowczej maszynki do
mielenia mięsa naciśnij ustalacz i obróć gardziel.

W celu ułatwienia rozebrania na nakrętce
pierścieniowej przewidziane są specjalne występy.

CZYSZCZENIE

Usuń resztki produktów.

Umyj wszystkie części, które kontaktowały z
produktami, ciepłą wodą z detergentem.

Nie

używaj

środków

ściernych,

substancji

zawierających

chlorek

ani

rozpuszczalników

organicznych.

Nie wolno zanurzać obudowy silnika w wodzie.
Przetrzyj go zwilżoną szmatką.

Nie wolno myć części metalowych maszynki do
mięsa w zmywarce!

Nie używaj gorącej wody o temperaturze
powyżej 50

do mycia metalowych maszynki do

mięsa, ponieważ to przyspieszy ich utlenianie.

Po umyciu wytrzyj części metalowe suchą
szmatką.

Jeśli maszynka do mielenia mięsa nie będzie
używana przez dłuższy czas, należy wytrzeć jej
wszystkie części metalowe szmatką zwilżoną w
oleju roślinnym.

PRZECHOWYWANIE

Przed

prze

chowywaniem

upewnij

się,

że

urządzenie jest odłączone od sieci elektrycznej i
całkowicie ostygło.

Spełniaj wszystkie wymagania określone w sekcji
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA.

Zwiń przewód zasilający.

Przechowuj urządzenie w suchym i chłodnym
miejscu.

Ten symbol na urządzeniu, opakowaniu i/lub

dołączonej do nich dokumentacji oznacza, że
zużytych urządzeń elektrycznych i elektronicznych
nie można wyrzucać razem ze zwykłymi odpadami
gos

podarczymi.

Należy

je

przekazywać

do

wyspecjalizowanych punktów zbiórki.
Szczegółowe informacje na temat istniejących
systemów zbiórek odpadów można uzyskać u władz
lokalnych.
Prawidłowa

utylizacja

umożliwia

zachowanie

cennych zasobów i zapobieganie możliwemu
negatywnemu wpływowi na zdrowie ludzi i stan
środowiska naturalnego, który może powstać w
wyniku

nieodpowiedniego

postępowania

z

odpadami.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)