Oursson MG5520/GA Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
50
51
ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA
Przed rozpoczęciem przygotowań zaleca się pokrojenie składników na kawałki 3 x 3 x 3 cm.
Nazwa czynności
Składniki
Uwaga
Dysk perforowany z otworami 3/5,0 mm
7
,
6
Przygotowanie mielonego
mięsa/ryb/drobiu
Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm. Mięso mielone do pulpetów, farszu,
zapiekanek itd.
Mielenie świeżych owo
-
ców, jagód i warzyw
Obrać owoce lub warzywa i usunąć pestki.
Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm.
Aby uzyskać jednolite puree, należy użyć
dysku z otworami 3 mm
7
, a powstałą
masę przetrzeć przez sito. Można stoso
-
wać do żywności dla dzieci.
Mielenie gotowanych lub
smażonych warzyw, owo
-
ców, mięsa, ryb i drobiu
Nie wolno mleć składników o tempera
-
turze wyższej niż 95
°
C.
Obrać owoce lub
warzywa i usunąć pestki. Pokroić składniki
na kawałki 3 x 3 x 3 cm.
Przygotowanie przekąsek,
takich jak pasty, kawior z
warzyw i grzybów itd.
Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm. Po zmieleniu zamieszać.
Dysk perforowany z otworami 7,0 mm
5
,
Przygotowanie mielonego
mięsa
Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm. Mięso mielone (lula, steki, farsze,
kiełbasy itd.)
Wyrabianie ciasta do
wypieków
Przed wyrobieniem ciasta schłodzić je w
lodówce.
Ciasto można przygotować w maszynce
do mielenia, mieląc składniki kilka razy,
aby uzyskać jednolitą masę. Odpowiedni
dysk: 3 i 5,0 mm.
Mielenie orzechów, suszo
-
nych owoców, krakersów,
ciastek itd.
Usunąć nasiona z suszonych owoców
oraz łupiny i zanieczyszczenia z orze
-
chów.
Nadzienia do ciast, wypełniacze do bato
-
nów muesli, pasty owocowe i słodycze.
Można użyć dysku 5,0 mm
6
.
Przystawka do kiełbasy
11
Kiełbasy itd.
Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm,
a następnie zamarynować je. Dokład
-
nie wymieszać masę mięsną. Używać
naturalnych osłonek. Zawiązać węzeł na
końcu osłonki i pociągnąć go w kierunku
przeciwnym do dyszy. Podczas napeł
-
niania pamiętać o właściwym dozowaniu
produktu.
Wypełniając osłonkę, należy pamiętać,
aby nie rozciągnąć jej nadmiernie, ponie
-
waż może pęknąć pod wpływem ciepła.
Kiełbasę można uformować z mięsa
zmielonego i w kawałkach. Postępować
zgodnie z instrukcjami prawidłowego
montażu urządzenia.
Kolejność czynności
• Maszynka do mielenia musi być zmontowana w jed
-
nej z prawidłowych konfiguracji.
• Włożyć wtyczkę urządzenia do gniazdka zasilającego.
• Pod zespołem tnącym umieścić pojemnik o odpo
-
wiedniej pojemności.
• Uruchomić silnik, naciskając przycisk
.
• Przygotowane składniki umieścić na tacce i stopnio
-
wo wkładać je do maszynki za pomocą popychacza,
nie stosując nadmiernej siły.
• Aby zatrzymać urządzenie, nacisnąć jeden raz przy
-
cisk
.
• Wyjąć wtyczkę urządzenia z gniazdka.
• Zdemontować urządzenie. Nacisnąć przycisk
1
,
Rys. C-1, i przekręcić w prawo zespół tnący.
Nadzienie do pulpetów,
kebbe itd.
Wcisnąć nadzienie dociskaczem i napeł
-
nić nim pulpety lub kebbe.
Zaleca się stosowanie małej
przystawki
11
.
Przystawka do pulpetów
13
Formowanie pulpetów,
kebbe itd.
Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm,
a następnie zamarynować je. Dokładnie
wymieszać masę mięsną.
Pulpety można uformować z mięsa
zmielonego i w kawałkach. Postępować
zgodnie z instrukcjami prawidłowego
montażu urządzenia.
Duża/mała przystawka do tarcia
14
,
15
Aby uniknąć rozsypania składników, pod
zespołem tnącym należy umieścić pojem
-
nik o wymaganym rozmiarze.
Przygotowywanie sałatek,
przekąsek, warzyw do
zupy i dań głównych.
Pokroić składniki na kawałki i docisnąć je
do tarki przy użyciu dociskacza.
Przystawka do krojenia w plastry
16
Krojenie w plastry, przygo
-
towywanie sałatek
Składniki muszą być gęste (ogórki,
rzodkiew, świeże ziemniaki, marchew, ka
-
pusta, kiełbasy, twarde sery itd.) W razie
potrzeby pokroić na kawałki. Rozpocząć
dodawanie składników, lekko dociska
-
jąc je dociskaczem do noży tnących.
Docisnąć składniki do ostrzy przy użyciu
dociskacza.
Dysza do wyciskania miękkich owoców / warzyw
19
Wyciskanie miękkich
owoców i warzyw
Usuń nasiona z brzoskwiń, moreli,
czereśni, śliwek. Pokrój składniki na
kawałki.
Możesz kilkakrotnie wycisnąć słoninę,
aby uzyskać więcej soku. Nie przesuszaj
składników z nasionami, wielkość dziury
w sicie (na przykład maliny, jeżyny itp.).
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA,
Rys.
D
• Natychmiast po zakończeniu użytkowania
wyczyścić wszystkie części maszynki do
mięsa.
• Wyłączyć urządzenie. Wyjąć wtyczkę z kontaktu.
• Zdemontować maszynkę do mięsa.
• Dokładnie umyć wszystkie elementy urządzenia cie
-
płą wodą z dodatkiem łagodnego środka czyszczą
-
cego.
• Części, które nie są wykonane z metalu, można myć
w zmywarce.
Temperatura wody nie może prze
-
kraczać 60°C.
• Wytrzeć korpus urządzenia suchą, miękką ście
-
reczką.
Aby uniknąć porażenia prądem, nie wolno zanu
-
rzać całego urządzenia w wodzie.
• Dokładnie osuszyć wszystkie części.
Po oczyszczeniu urządzenia wytrzeć do sucha
metalowe części maszynki do mielenia, aby
uniknąć korozji. W celu dodatkowej ochrony
można lekko natłuścić je olejem roślinnym.
Spis treści
- 7 ZALECENIA; Symbol zagrożenia; INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA,; Montaż maszynki do mięsa,; Dla soku; ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA; Akcesoria do poszczególnych modeli urządze; Dociskacz; Rys; Przed zmontowaniem lub rozmon-; Ostrza są bardzo ostre, należy zachować; Automatyczne zabezpieczenie silnika; Maksymalny czas ciągłej pracy urządzenia
- 8 ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA; Nazwa czynności; Nie wolno mleć składników o tempera; Dysk perforowany z otworami 7,0 mm; cisk; Przystawka do pulpetów; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA,; Temperatura wody nie może prze; Po oczyszczeniu urządzenia wytrzeć do sucha
- 9 MOŻLIWE PROBLEMY I ROZWIĄZANIA; my; DANE TECHNICZNE; Zobowiązania gwarancyjne firmy OURSSON AG:; Nazwa produktu
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)