Moulinex ME462132 - Instrukcja obsługi - Strona 26

Moulinex ME462132 Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 30
Ładowanie instrukcji

60

61

OPIS

A

Głowica mieląca

A1

Korpus aluminiowy

A2

Ślimak

A3

Samoostrzący nóż ze stali nierdzewnej

A4

Sitka (w zależności od modelu)

A4a

Sitko z małymi otworami - bardzo drobne

mielenie

A4b

Sitko ze średnimi otworami - mielenie

drobne

A4c

Sitko z dużymi otworami - grube mielenie

A5

Aluminiowa nakrętka

B

Zdejmowana tacka

C

Popychacz do mięsa

D

Przycisk start / stop

E

Silnik

F

Końcówka masarska (w zależności od modelu)

G

Przystawka Kebbe (w zależności od modelu)

G1

Końcówka wyciskająca

G2

Pierścień

H

Przystawka do ciastek (w zależności od modelu)

H1

Wspornik

H2

Forma

I

Przystawka do steków (w zależności od modelu)

I1

Podstawa na formy

I2

Foremka w kształcie ryby

I3

Foremka w kształcie steku

I4

Foremka w kształcie nuggetsów

I5

Zbiornik na sok

J

Wyciskarka do cytrusów (w zależności od modelu)

J1

Nasadki/ Filtr

J2

Śruba napędowa

J3

Miska na sok

K

Przystawka soków/musów (w zależności od

modelu)

K1

Pierścień uszczelniający

K2

Ślimak

K3

Filtr/sitko z małymi otworami na sok

K4

Filtr/sitko z różnymi otworami na musów

K5

Rynienka odprowadzająca sok

K6

Szczoteczka

L

Szatkownica (w zależności od modelu)

L1

Komora tarek /komin

L2

Popychacz

L3

Nasadki (w zależności od modelu)

L3a

Nasadka do tarcia na grubo (czerwona)

L3b

Nasadka do tarcia na drobno

(pomarańczowa)

L3c

Nasadka do krojenia w grube plastry

(ciemnozielona)

L3d

Nasadka do krojenia w cienkie plasterki

(jasnozielona)

L3e

Nasadka do krojenia w słupki/frytki

L3f

Przystawka do cięcia w kostkę

M/N

Akcesorium do przechowywania (w zależności

od modelu)

Przed pierwszym użyciem

Umyć wszystkie akcesoria w wodzie z dodatkiem mydła. Starannie opłukać i osuszyć.

Sitka i nóż powinny pozostać natłuszczone. Nasmarować je olejem.

Nie uruchamiać pustego urządzenia, jeśli sitka nie zostały natłuszczone.

Nigdy nie należy popychać produktów znajdujących się w kominie palcami lub innym narzędziem.

Nie używać urządzenia dłużej niż 14 minut jednorazowo.

Użytkowanie: głowica mieląca (rys. 1.1 do 1.4)

Przygotować dowolną ilość produktów spożywczych do zmielenia, usuwając kości, chrząstki i ścięgna.

Pokroić mięso na kawałki (wielkość około 2 cm x 2 cm).

Porada:

Pod koniec tej czynności można zmielić kilka kawałków chleba, aby usunąć z maszynki

pozostałości mięsa.

Przystawka masarska (rys. 2.1 do 2.3)

Ważna uwaga:

tego elementu używa się dopiero po zmieleniu, przyprawieniu i wymieszaniu mięsa.

Po wymoczeniu jelita w letniej wodzie dla nadania mu elastyczności, należy je nałożyć na końcówkę

masarską, pozostawiając około 5 cm (końcówka ta zostanie zawiązana na węzeł). Uruchomić urządzenie,

wkładać zmielone mięso do maszynki i odpowiednio układać jelito w miarę jego napełniania.

Uwaga: Wykonanie tej pracy jest łatwiejsze w dwie osoby, jedna zajmie się podawaniem mielonego

mięsa, a druga napełnianiem jelita.

PL

„Kebbe“ priedas (žr. 3.1 ir 3.2 fig.)

Praktinis patarimas

Norėdami pagaminti smulkiai sumaltą „Kebbe“ arba „Kefta“ masę, mėsą malkite 2 ar 3 kartus, iš naujo ją

dėdami į mėsmalės galvutę, kol gausite pageidaujamo smulkumo masę.

Sausainių priedas (žr. 4.1 ir 4.2 fig.)

Paruoškite tešlą. Geriausių rezultatų pasieksite naudodami truputį minkštą tešlą. Pasirinkite formelę ir

uždėkite ją taip, kad ji sutaptų su rodykle. Dėkite tešlos tiek, kiek norite pagaminti sausainių.

Žlėgtainio priedas (žr. 5 fig.)

Citrusinių vaisių spaudimo priedas (žr. 6.1 ir 6.2 fig.)

Tyrelių priedas (žr. 7 fig.)

Naudojimas

. Po sulčių grioveliu

K5

padėkite indą sultims bėgti, o kitą indą – filtro gale, kad į jį tekėtų

atliekos. Spaudžiant tyreles ir sultis, būtina naudoti tik šviežius vaisius. Atsižvelgiant į sezoną ir vaisių kokybę,

patartina minkštimą spausti antrą kartą, kad išsispaustų kuo daugiau tyrelės ar sulčių.

Sultys:

naudokite filtrą

K3

Tyrelė:

naudokite filtrą

K4

Daržovių pjaustymas (žr. 8.1–8.6 fig. / 10 fig.)

Naudokite kūgį, kuris rekomenduojamas kiekvienam maisto produktų tipui:

žr. lentelę 10 fig.

Patarimai, kad rezultatai būtų geri.

Naudojami produktai turi būti kieti, kad rezultatai būtų tinkami ir maisto produktai nesusikauptų angoje

produktams dėti. Nenaudokite aparato per daug kietiems produktams, pavyzdžiui, cukrui ar mėsos

gabalėliams, tarkuoti ar pjaustyti.

Valymas (žr. 9.1–9.6 fig.)

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)