POLSKI - FIRST FA-5140-5 - Instrukcja obsługi - Strona 3

FIRST FA-5140-5 Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 5
Ładowanie instrukcji

12

13

– hotele, motele i inne obiekty mieszkalne

– jako wyposażenie przeznaczone dla

klientów;

– w pensjonatach.

22. Jeśli urządzenie jest zablokowane, to

należy nacisnąć przycisk REV (wstecz).

Mięso zablokowane w przedziale cięcia

jest niezmielone, tak więc urządzenie może

wrócić na pozycje wyjściową.

INSTRUKCJA OBSŁUGI

MONTAŻ

1. Włożyć głowicę w kierunku wskazanym

przez strzałkę do wejścia otworu na

obudowę ślimaka (rys. 1), następnie trzymać

ją lewą ręką a prawą pociągnąć za uchwyt w

kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek

zegara. Jeżeli dalszy obrót głowicy zgodnie z

ruchem wskazówek zegara nie jest możliwy,

oznacza to, że głowica jest zablokowana.

(rys. 2)

2. Umieścić ślimacznicę w głowicy, wsuwając

dłuższym końcem, obrócić dla nakręcenia

śruby, aż do osadzenia w obudowie silnika

(rys. 3).

3. Umieścić ostrze tnące na osi ślimacznicy,

ostrzem do przodu jak pokazano na (rys. 4).

Jeśli nie jest ono zamocowane prawidłowo,

to mięso nie będzie mielone.

4. Umieścić wymaganą płytę cięcia tuż za

ostrzem, dopasowując wypustki do szczelin

(rys. 5).

5. Dopchnąć środek płyty tnącej jednym

palcem a następnie nakręcić pierścień

mocujący ściśle drugą ręką (rys. 6). Nie

dokręcać za mocno.

6. Umieścić płytę zsypu na głowicy i umocować

(rys. 7/8)

7. Urządzenie ustawić na pewnym miejscu.

8. Przelot powietrza u spodu i z boków

obudowy silnika powinien być swobodny i

nie utrudniony.

SIEKACZ

1. Włożyć ślimacznicę do obudowy noża,

końcem plastikowym najpierw.

Umieścić nóż na osi ślimacznicy. (Krawędzie

tnące powinny być do przodu). Umieścić

średnio lub grubo tnący dysk (zależnie od

pożądanej konsystencji) na osi ślimacznicy.

(Upewnić się, że szczeliny dysku tnącego

pasują do wypustek głowicy siekacza.)

Nakręcić pierścień gwintowany w kierunku

strzałki na obudowie noża, aż do właściwego

zamocowania.

2. Przymocować obudowę noża do jednostki

silnika.

3. Umieścić tacę na górnej części obudowy

noża.

4. Urządzenie jest teraz gotowe do siekania.
Pokroić mięso na paski o długości 10cm i

grubości 2cm. Usunąć kości, chrząstki i ścięgna,

na ile to możliwe. (nigdy nie stosować mięsa

zmrożonego!)

Umieścić mięso na tacy. Popychaczem wpychać

mięso delikatnie do wlotu obudowy noża. (Do

przygotowania befsztyka tatarskiego siekać

mięso dwukrotnie z użyciem średniej tarczy

tnącej.)

PRZYGOTOWANIE KEBBE

1. Włożyć ślimacznicę do obudowy noża,

końcem plastikowym najpierw. (rys. 9)

Włożyć rożek do obudowy noża

Umieścić foremkę na obudowie noża i

dokręcić ją pierścieniem. (rys. 10)

2. Przymocować obudowę noża do jednostki

silnika.

3. Umieścić tacę na górnej części obudowy

noża.

4. Urządzenie jest teraz gotowe do

przygotowania kebbe. (rys. 11)

Wprowadzać przygotowaną mieszankę kebbe

przez maszynkę kebbe. Pociąć wychodzącą

pustą rurę na żądane długości.

Kebbe jest tradycyjnym daniem

bliskowschodnim, głównie z jagnięciny i

pszenicy bulgur (kasza pszeniczna), które są

razem zmielone, tworząc ciasto mieszaniny,

wytłaczane się przez maszynkę kebbe i pocięte

na krótkie odcinki. Rury takie są następnie

napełniane mieszaniną siekanego mięsa a

następnie z końcami zlepionymi, smażone w

tłuszczu.

TWORZENIE KIEŁBASEK

1. Mielenie mięsa

Włożyć ślimacznicę do obudowy noża,

końcem plastikowym najpierw. (rys. 12)

Włożyć separator do obudowy noża.

Umieścić rożek kiełbasek na obudowie noża

i dokręcić go pierścieniem. (Upewnić się, że

szczeliny separatora pasują do wypustek

głowicy siekacza.)

2. Przymocować obudowę noża do jednostki

silnika.

3. Umieścić tacę na górnej części obudowy

noża.

4. Urządzenie jest teraz gotowe do

przygotowania kiełbasek.

Umieścić składniki na tacy. Popychaczem

wpychać mięso delikatnie do wlotu obudowy

noża.

Włożyć flak kiełbasek do letniej wody na

10 minut. Następnie nasunąć go na rożek.

Wepchnąć (przyprawione) zmielone mięso do

obudowy noża. Jeśli flak przywrze do rożka

kiełbasek, to zwilżyć go wodą.

CZYSZCZENIE URZĄDZENIA

Mięso pozostałe w obudowie noża może być

usunięte z urządzenia przepuszczeniem przez

maszynkę kromki chleba.

1. Przed czyszczeniem urządzenia, wyłączyć je i

wyjąć wtyczkę z gniazdka. (rys. 14)

2. Nacisnąć przycisk uwolnienia i obrócić

obudowę noża w kierunku strzałki. Usunąć

popychacz i tacę. (rys. 15)

3. Odkręcić pierścień mocujący i wyjąć

wszystkie części z obudowy noża. Nie czyścić

części w zmywarce naczyń!

4. Wszystkie części mające styk z mięsem

umyć w gorącej mydlanej wodzie. Czyścić je

bezpośrednio po użyciu.

5. Następnie opłukać w gorącej wodzie i

natychmiast osuszyć.

6. Zalecamy smarowanie jednostki cięcia i

dysków tnących olejem roślinnym.

DANE TECHNICZNE:

220-240 V • 50-60 Hz • 700 W nominalna/

1800 W maksymalna

Utylizacja przyjazna środowisku

Możesz wspomóc ochronę środowiska!

Proszę pamiętać o przestrzeganiu

lokalnych przepisów: przekaż uszkodzony

sprzęt elektryczny do odpowiedniego ośrodka

utylizacji.

POLSKI

POLSKI

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)