ROM - FIRST FA-5140-5 - Instrukcja obsługi - Strona 2

FIRST FA-5140-5 Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 5
Ładowanie instrukcji

10

11

Aşezaţi ingredientele în tavă. Utilizaţi

împingătorul pentru a împinge uşor carnea în

carcasa cuţitului.

Introduceţi membrana de cârnaţi în apă călduţă

timp de 10 minute. Apoi trageţi membrana

umedă pe pâlnia de cârnaţi. Împingeţi carnea

tocată (condimentată) în carcasa cuţitului. Dacă

membrana se blochează pe pâlnia de cârnaţi,

umeziţi-o cu puţină apă.

CURĂŢAREA APARATULUI

DUMNEAVOASTRĂ

Resturile de carne din carcasa cuţitului pot fi

scoase din interior prin trecerea unei felii de

pâine prin carcasa cuţitului.

1. Înainte de curăţarea aparatului, opriţi-l şi

scoateţi ştecherul din priză. (fig. 14)

2. Apăsaţi butonul de eliberare şi rotiţi întreaga

carcasă a cuţitului în direcţia săgeţii. Scoateţi

împingătorul şi tava. (fig. 15)

3. Deşurubaţi inelul filetat şi scoateţi toate

piesele din carcasa cuţitului. Nu spălaţi

piesele în maşina de spălat vase!

4. Spălaţi toate piesele care au intrat în contact

cu carne în apă fierbinte cu detergent de

vase. Curăţaţi-le imediat după utilizare.

5. Clătiţi-le cu apă fierbinte limpede şi ştergeţi-

le imediat.

6. Vă sfătuim să umeziţi cuţitul şi discurile de

tocare cu puţin ulei vegetal.

DATE TEHNICE

220-240 V • 50-60 Hz • 700 W Nominal/

1800 W Maxim

Eliminare ecologică

Puteţi ajuta la protejarea mediului!

Respectaţi reglementările locale: predaţi

echipamentele electronice scoase din uz la un

centru specializat de eliminare a deşeurilor.

MASZYNKA DO MIELENIA MIĘSA

INSTRUKCJA OBSŁUGI

Proszą ją uważnie przeczytać i starannie

przechowywać

OPIS

(rys. A)

1. Tacka

2. Pojemnik do przechowywania

3. Głowica

4. Włączniki

5. Przystawka Kubbe

6. Mocowanie

7. Otwór na obudowę ślimaka

8. Nasadka do kiełbas (blok)

9. Nasadka do kiełbas (cienka)

10. Nasadka do kiełbas (średnia)

11. Nasadka do kiełbas (gruba)

12. Popychacz

13. Głowica

14. Ślimak

15. Płytka tnąca

16. Płytka tnąca Ø8 (duża)

17. Pierścień mocujący

18. Płytka tnąca Ø4 (średnia)

19. Ostrze tnące

WPROWADZENIE

Urządzenie jest wyposażone w system

termostatu. System ten automatycznie wyłączy

zasilanie jeśli urządzenie się przegrzeje.

Jeśli urządzenie nagle się zatrzyma, to:

1. Wyciągnąć wtyczkę z gniazdka.

2. Nacisnąć wyłącznik wyłączający urządzenie.

3. Odczekać 60 minut, aż urządzenie ostygnie.

4. Wetknąć wtyczkę do gniazdka sieciowego.

5. Ponownie włączyć urządzenie.
Jeśli system termostatu włącza się zbyt często,

to proszę skontaktować się ze sprzedawcą lub

autoryzowanym serwisem.

OSTRZEŻENIE:

W celu uniknięcia zagrożeń

nie wolno włączać tego urządzenia poprzez

wyłącznik czasowy.

WAŻNE

1. Przed użyciem urządzenia proszę uważnie

przeczytać instrukcje i zapoznać się z

ilustracjami.

2. Instrukcje zachować do przyszłego użytku.

3. Przed podłączeniem sprawdzić czy napięcie

podane na urządzeniu jest zgodne z

lokalnym napięciem zasilającym.

4. Nie używać wyposażenia i części innego

producenta. Takie użycie spowoduje utratę

prawa gwarancji.

5. Nie używać urządzenia jeśli sznur zasilania

lub inne części są uszkodzone.

6. Jeśli uszkodzony jest sznur zasilania,

to dla uniknięcia zagrożenia musi być

on wymieniony przez producenta lub

autoryzowany ośrodek serwisu

7. Przed pierwszym użyciem oczyścić starannie

części, które mają styk z żywnością.

8. Po użyciu wyciągać zawsze wtyczkę z

gniazdka sieci

9. Przy pracującym urządzeniu nigdy nie

używać palca lub innych przedmiotów do

popychania składników w rurze podajnika.

To tego celu służy wyłącznie popychacz.

10. Trzymać urządzenie poza zasięgiem dzieci.

11. Nie pozostawiać pracującego urządzenia bez

nadzoru.

12. Prze dołączaniem lub odłączaniem

wyposażenia wyłączyć urządzenie.

13. Odczekać na zatrzymanie się ruchomych

części przed wyjmowaniem części

urządzenia.

14. Nigdy nie zanurzać jednostki silnika w

wodzie lub innej cieczy, ani też nie płukać jej

pod kranem. Do czyszczenia silnika używać

wyłącznie zwilżonej ściereczki.

15. Nie próbować mielenia kości, orzechów lub

innych twardych przedmiotów.

16. Nigdy nie sięgać do przedziału cięcia. Do

tego służy tylko popychacz.

17. Po stałej eksploatacji przez 10 minut

urządzenie należy na kilka minut (10 minut)

wyłączyć.

18. Wyposażenia powinny posiadać instrukcje

ich bezpiecznego użycia.

19. Powinny one wskazywać potencjalne

zagrożenia - urazy, wynikające z

nieprawidłowego użycia.

20. Urządzenie może być użytkowane przez

dzieci powyżej 8 roku życia, jeżeli zostanie

zapewniony nadzór nad dzieckiem lub

dziecko zostało poinstruowane w zakresie

bezpiecznego korzystania z urządzenia

i rozumie wynikające z tego zagrożenia.

Przeprowadzanie konserwacji i czyszczenia

urządzenia przez dzieci poniżej 8 roku życia,

które nie znajdują się pod nadzorem, jest

niedopuszczalne. Urządzenie i jego przewód

zasilający powinny znajdować się poza

zasięgiem dzieci w wieku poniżej 8 lat.

21. Urządzenie jest przeznaczone do użytku w

domach i podobnych miejscach, np.:

– w pracowniczych pomieszczeniach

kuchennych w sklepach, biurach i innych

miejscach pracy;

– w pomieszczeniach socjalnych w

gospodarstwach rolnych;

ROM

ANESTE

POLSKI

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)