Bosch MFW3X15W Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
206
pl
Pielęgnacja i codzienne czyszczenie
Pielęgnacja i codzienne
czyszczenie
Urządzenie, wszystkie przystawki oraz
wykorzystane akcesoria należy dokładnie
czyścić po każdym użyciu.
W
Niebezpieczeństwo porażenia
prądem!
–
Przed przystąpieniem do czyszczenia
odłączyć przewód zasilający od
gniazdka sieciowego.
–
Nigdy nie zanurzać korpusu urządzenia
w cieczach ani nie myć go w zmywarce
do naczyń.
W
Niebezpieczeństwo zranienia!
Nie zbliżać rąk do ostrych noży i krawędzi
wkładek do siekania i wiórkowania. Do
czyszczenia używać szczoteczki.
Uwaga!
–
Nie myć metalowych części w zmywarce!
–
Nie używać środków czyszczących
zawierających alkohol lub spirytus.
–
Nie używać ostrych, spiczastych ani
metalowych przedmiotów.
–
Nie stosować szorstkich ściereczek ani
środków do szorowania.
Na
rysunku
O
jest pokazany sposób
czyszczenia poszczególnych części.
■ Korpus urządzenia wytrzeć miękką,
wilgotną ściereczką i wysuszyć.
■ Użyte przystawki rozłożyć w odwrotnej
kolejności (patrz podrozdział „Przygoto
-
wania“ dla każdej przystawki).
■ Wszystkie elementy wyposażenia oczy
-
ścić miękką ściereczką lub gąbką wodą
z płynem do mycia naczyń.
■ Wszystkie części pozostawić do
wyschnięcia.
Wskazówki:
–
Części metalowe od razu wytrzeć
do sucha i lekko nasmarować olejem
jadalnym w celu zabezpieczenia przed
korozją.
–
Przy przetwarzaniu np. marchewki mogą
powstawać przebarwienia elementów
wykonanych z tworzywa sztucznego.
Można je usunąć kilkoma kroplami oleju
jadalnego.
Przepisy kulinarne
Wskazówka (MFW3X...):
Na wszystkich etapach pracy ustawiać
prędkość na
2
(szybko).
Knedle z bułki tartej
–
300 g świeżego chleba pszennego
–
20 ml mleka
–
40 g masła lub margaryny
–
3 jaja
–
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
–
zielona pietruszka
–
trochę mąki
–
sól i pieprz
■ Pokroić chleb w plastry o grubości
10 mm i przepołowić wzdłuż.
Zalać 20 ml mleka i pozostawić do
nasiąknięcia.
■ Mielić zwilżone kawałki chleba w przy
-
stawce do mielenia mięsa (sitko o
średnich otworach) przez ok. 60 sekund.
■ Dodać drobno posiekaną cebulę,
pietruszkę i roztopione masło, potem
zmieszać.
■ Wymieszać z masą chlebową roztrze
-
pane jajka, sól i pieprz.
■ Zaczekać kilka minut, aż ciasto dojrzeje.
Następnie jeszcze raz zagnieść.
■
Podczas formowania knedli dobrze
zwilżać dłonie wodą. Obtoczyć knedle
w mące.
■ Knedle włożyć do wrzącej wody
i gotować przez około 20 minut. Nie
dopuścić do zagotowania!
Spis treści
- 18 Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem; Proszę dokładnie przeczytać instrukcję obsługi, starannie ją; gospodarstwa domowego.; Maszynka do mielenia mięsa:; do mielenia oraz mieszania; Przystawka do tarcia:; do wyciskania soków z owoców; Wyciskarka do owoców:; do przetwarzania innych przedmiotów lub substancji oprócz tych
- 19 Zasady bezpieczeństwa; Niebezpieczeństwo porażenia prądem i pożaru; lacji elektrycznej jest wykonany zgodnie z przepisami.; Niebezpieczeństwo zranienia
- 20 do szatkowania i tarcia.; Uwaga! Niebezpieczeństwo uszkodzenie urządzenia; „Pielęgnacja i codzienne czyszczenie” patrz strona 206; Serdecznie gratulujemy Państwu zakupu; Spis treści
- 21 Opis urządzenia; Korpus urządzenia
- 22 Przed pierwszym użyciem; Elementy obsługowe i; Wszystkie modele; Wskaźnik pracy urządzenia; Zabezpieczenie przed; Wymiana zabieraka
- 23 Ustawienie prędkości; Rysunek; Funkcja biegu wstecznego; Przygotowania; Niebezpieczeństwo zranienia!; Nasadka podstawowa; Przystawka do mielenia mięsa; Nasadka masarska
- 24 Stosowanie; Poniższy przykład opisuje sposób wyko; Przystawka do tarcia
- 25 Cykl rysunków; Wyciskarka do cytrusów
- 26 Młynek
- 27 Wyciskarka do owoców
- 28 Ostrzeżenie
- 29 Niebezpieczeństwo porażenia; Przepisy kulinarne; Knedle z bułki tartej
- 30 Pożyteczne wskazówki; Zastosowania sitek; Zastosowania wkładek
- 31 Ekologiczna utylizacja
- 33 Usuwanie drobnych usterek
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)