Niebezpieczeństwo porażenia; Przepisy kulinarne; Knedle z bułki tartej - Bosch MFW3X13W - Instrukcja obsługi - Strona 29

Bosch MFW3X13W Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 67
Ładowanie instrukcji

206

pl

Pielęgnacja i codzienne czyszczenie

Pielęgnacja i codzienne

czyszczenie

Urządzenie, wszystkie przystawki oraz

wykorzystane akcesoria należy dokładnie

czyścić po każdym użyciu.

W

Niebezpieczeństwo porażenia

prądem!

Przed przystąpieniem do czyszczenia

odłączyć przewód zasilający od

gniazdka sieciowego.

Nigdy nie zanurzać korpusu urządzenia

w cieczach ani nie myć go w zmywarce

do naczyń.

W

Niebezpieczeństwo zranienia!

Nie zbliżać rąk do ostrych noży i krawędzi

wkładek do siekania i wiórkowania. Do

czyszczenia używać szczoteczki.

Uwaga!

Nie myć metalowych części w zmywarce!

Nie używać środków czyszczących

zawierających alkohol lub spirytus.

Nie używać ostrych, spiczastych ani

metalowych przedmiotów.

Nie stosować szorstkich ściereczek ani

środków do szorowania.

Na

rysunku

O

jest pokazany sposób

czyszczenia poszczególnych części.

■ Korpus urządzenia wytrzeć miękką,

wilgotną ściereczką i wysuszyć.

■ Użyte przystawki rozłożyć w odwrotnej

kolejności (patrz podrozdział „Przygoto

-

wania“ dla każdej przystawki).

■ Wszystkie elementy wyposażenia oczy

-

ścić miękką ściereczką lub gąbką wodą

z płynem do mycia naczyń.

■ Wszystkie części pozostawić do

wyschnięcia.

Wskazówki:

Części metalowe od razu wytrzeć

do sucha i lekko nasmarować olejem

jadalnym w celu zabezpieczenia przed

korozją.

Przy przetwarzaniu np. marchewki mogą

powstawać przebarwienia elementów

wykonanych z tworzywa sztucznego.

Można je usunąć kilkoma kroplami oleju

jadalnego.

Przepisy kulinarne

Wskazówka (MFW3X...):

Na wszystkich etapach pracy ustawiać

prędkość na

2

(szybko).

Knedle z bułki tartej

300 g świeżego chleba pszennego

20 ml mleka

40 g masła lub margaryny

3 jaja

1 łyżka drobno posiekanej cebuli

zielona pietruszka

trochę mąki

sól i pieprz

■ Pokroić chleb w plastry o grubości

10 mm i przepołowić wzdłuż.

Zalać 20 ml mleka i pozostawić do

nasiąknięcia.

■ Mielić zwilżone kawałki chleba w przy

-

stawce do mielenia mięsa (sitko o

średnich otworach) przez ok. 60 sekund.

■ Dodać drobno posiekaną cebulę,

pietruszkę i roztopione masło, potem

zmieszać.

■ Wymieszać z masą chlebową roztrze

-

pane jajka, sól i pieprz.

■ Zaczekać kilka minut, aż ciasto dojrzeje.

Następnie jeszcze raz zagnieść.

Podczas formowania knedli dobrze

zwilżać dłonie wodą. Obtoczyć knedle

w mące.

■ Knedle włożyć do wrzącej wody

i gotować przez około 20 minut. Nie

dopuścić do zagotowania!

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)