Pożyteczne wskazówki; Zastosowania sitek; Zastosowania wkładek - Bosch MFW 3X13B (W) - Instrukcja obsługi - Strona 30

Bosch MFW 3X13B (W) Maszynka do mięsa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 67
Ładowanie instrukcji

207

pl

Pożyteczne wskazówki

Pożyteczne wskazówki

Przystawka do mielenia mięsa

Zastosowania sitek

Sitko do drobnego mielenia (2,7 mm):

gotowanego mięsa drobiowego,

wieprzowego, wołowego, gotowanej

wątróbki, gotowanej ryby do zup; suro

-

wego mięsa wieprzowego i wołowego

na kotlety mielone; surowej wątróbki,

mięsa i słoniny na kiełbasę pasztetową;

mięsa wieprzowego na metkę

Sitko do średniego mielenia (4 mm):

mięsa wieprzowego i wołowego na

pasztet i serwolatkę;

Sitko do grubego mielenia (8 mm):

smażonego mięsa wieprzowego na

zupę gulaszową; resztek (np. smażone,

kiełbasa) do zapiekanek z resztek

W celu uzyskania drobniejszej kon-
systencji przetworzonych produktów

należy powtórzyć proces rozdrabniania

lub użyć kolejno różnych sitek (grube,

średnie, drobne).

■ Inne składniki (np. cebula, przyprawy

korzenne) mogą być dodawane

bezpośrednio przy mieleniu. Dzięki

temu wszystkie składniki będą dobrze

wymieszane.

Nasadka masarska

■ Przed napełnieniem jelita naturalnego

namaczać je w letniej wodzie przez

około 10 minut.

■ Osłonki do kiełbas nie wypełniać nad

-

miernie, ponieważ podczas gotowania

lub smażenia kiełbasy mogłyby zostać

rozerwane.

Przystawka do tarcia

Ostrożnie! (MFW3X...)

Przystawek do tarcia oraz do szatko-

wania należy używać z prędkością

1

(wolno).

Wkładki do przecierania używać z pręd

-

kością

2

(szybko).

X

 „Ustawienie prędkości” patrz 

strona 200

Zastosowania wkładek

Wkładka do szatkowania:

do marchewki, selera, kalarepy, cukinii

Wkładka do tarcia (grubo):

do marchewki, orzechów, twardego sera
(np. ementalera)

Wkładka do tarcia (drobno):

do orzechów, twardego sera,
parmezanu

Wkładka do przecierania:

do ziemniaków, parmezanu, orzechów

Młynek

Nie mleć oleistych produktów przy

użyciu najmniejszego stopnia zmienie

-

nia. Może to spowodować zaklejenia lub

zatkanie mechanizmu młynka.

Przy mieleniu miększych gatunków

zboża, takich jak owies czy siemię

lniane, należy ustawiać gruby stopnień

zmielenia.

Przed zmianą mielonego produktu

dobrze umyć mechanizm młynka.

Wyklucza to przenoszenie zapachów

między różnymi produktami.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)