Strona 6 - P O L S K I; Wstęp
P O L S K I 2 5 Wstęp Urządzenie to zostało wyposażone wautomatyczny termiczny system odcinającydopływ prądu. W przypadku przegrzania systemten automatycznie odcina dopływ prądu dourządzenia. Opis ogólny A Część silnikowa B Regulator obrotów - P = praca pulsacyjna- 0 = wyłączone- 1 = obroty minimaln...
Strona 8 - Użycie urządzenia; Termiczny wyłącznik bezpieczeństwa; Jeśli urządzenie nagle się zatrzyma:; Misa malaksera; Wbudowany zamek bezpieczeństwa
P O L S K I 2 7 Użycie urządzenia Termiczny wyłącznik bezpieczeństwa W celu uniknięcia niebezpiecznych sytuacji urządzenie to nie może być podłączone do wyłącznika czasowego. Jeśli urządzenie nagle się zatrzyma: 1 Wyjmij wtyczkę z gniazdka ściennego. 2 Odczekaj 60 minut, aż urządzenie ostygnie. 3 Wł...
Strona 9 - Krawędzie ostrza są bardzo ostre. Nie dotykaj ich!; Porady
P O L S K I 2 8 Metalowe ostrze Metalowe ostrze służy do rozdrabniania,miksowania, mieszania i ucierania. Krawędzie ostrza są bardzo ostre. Nie dotykaj ich! C 1 Zdejmij osłonkę zabezpieczającą z ostrza. C 2 Umieść uchwyt na akcesoria w misce, anastępnie zamontuj na nim ostrze. 3 Włóż składniki do mi...
Strona 10 - Odpowiedni czas obróbki znajdziesz w tabeli.; Tarcza emulgująca
P O L S K I 2 9 C 5 Aby osiągnąć najlepsze rezultaty, napełniajlej wsypowy równomiernie. B Jeśli masz do pocięcia lub starcia duże ilościskładników, poddawaj jednorazowo obróbce małeporcje i opróżniaj miskę regularnie. C 6 Ustaw regulator obrotów w pozycji 2(obroty maksymalne). Urządzenie działa aż ...
Strona 11 - przygotowywania ciasta na naleśniki i majonezu.; Jeśli składniki przykleją się do ścianek blendera:
P O L S K I 3 0 ◗ Wszystkie składniki przeznaczone doprzyrządzania majonezu powinny miećtemperaturę pokojową. ◗ Olej można dodawać przez mały otwór naspodzie popychacza. ◗ Jeśli zamierzasz ubijać śmietanę, śmietana musibyć wyjęta prosto z lodówki. Należyprzestrzegać czasu obróbki podanego wtabeli. N...
Strona 12 - Załóż przekładnię na część silnikową.
P O L S K I 3 1 1 Wyłącz urządzenie i wyjmij wtyczkę zgniazdka ściennego. 2 Zdejmij pokrywkę. Nigdy nie zdejmuj pokr ywki, gdy urządzeniejeszcze działa. 3 Usuń składniki ze ścianek blendera zapomocą łopatki. Nie zbliżaj łopatki do krawędzi tnących ostrzy -zachowaj około 2 cm odległości. B Jeśli nie ...
Strona 13 - Na górnej części maszynki umieść tacę.; Mielenie mięsa; Nigdy nie używaj zamrożonego mięsa!; Przygotowywanie kiełbas; Wyjmij sitko z mniejszymi otworami; - Jeśli jelito przyklei się do nasadki masarskiej,
P O L S K I 3 2 C 6 Na górnej części maszynki umieść tacę. Mielenie mięsa 1 Potnij mięso na paski o długości 10 cm igrubości 2 cm. 2 Usuń możliwie wszystkie kości, kawałkichrząstek i ścięgna. Nigdy nie używaj zamrożonego mięsa! C 3 Ustaw regulator obrotów w pozycji 2(obroty maksymalne). C 4 Włóż mię...
Strona 14 - Mycie; Szybkie mycie blendera
P O L S K I 3 3 Mycie Przed przystąpieniem do umycia urządzeniawyłącz je i wyjmij wtyczkę z gniazdka ściennego. Bardzo uważaj przy myciu metalowych ostrzyczęści tnącej blendera oraz nakładek. Krawędzietnące są bardzo ostre! Upewnij się, czy krawędzie tnące ostrzy orazwkładek nie stykają się z twardy...
Strona 15 - Wyjmij popychacz i tacę.; Przechowywanie; Gwarancja i serwis
P O L S K I 3 4 2 Wciśnij dźwignię zwalniającą i obróć całąmaszynkę do mięsa w kierunku wskazanymstrzałką. 3 Wyjmij popychacz i tacę. 4 Odkręć pierścień i wyjmij z maszynkiwszystkie części. Nie myj części maszynki w zmywarce do naczyń! 5 Wszystkie części wchodzące w kontakt zmięsem umyj w gorącej wo...
Strona 16 - Usuwanie usterek; Akcesoria i proces obróbki
P O L S K I 3 5 Rozwiązanie Przekręć miskę i pokr ywkę w kierunku zgodnym zruchem wskazówek zegara, aż usłyszysz kliknięcie.Sprawdź, czy kropka na misce znajduje się dokładnienaprzeciwko kropki na części silnikowej oraz czyurządzenie zatrzyma się, gdy zwolnisz regulator obrotów.Sprawdź również, czy ...
Strona 17 - Ilości składników i czas obróbki.
P O L S K I 3 6 Zastosowanie Sałatki, surówki Sałatki, surówki Naleśniki,gofr y Potrawyobtaczanebułką tar tą,zapiekanki Deser y,polewy Postępowanie Potnij warzywa na kawałki,które mieszczą się w leju.Wypełnij nimi cały lej i ucierajwarzywa, delikatnie popychającje popychaczem. Potnij warzywa na kawa...
Strona 20 - Przepisy; curr y, mielona papr yka; Ciasto z owocami; suszonych
P O L S K I 3 9 Przepisy Kanapkowa pasta z cukinii Składniki:- 2 cukinie- 3 gotowane jajka- 1 mała cebula- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego- pietruszka- 2-3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany- sok z cytr yny, sos tabasco, sól, pieprz, proszek curr y, mielona papr yka B Cukinie umyj i wysusz, a następnie...
Strona 21 - być podawana na zimno lub gorąco.; Gulasz po węgiersku; suszonych, stosuj się do instrukcji na opakowaniu)
P O L S K I 4 0 B Wrzuć wszystkie składniki do miski i wyrabiaj dochwili, gdy osiągną konsystencję ciasta. Pozostawje na pół godziny do wyrośnięcia. B Potnij por na plastr y za pomocą nakładki tnącej.Do rondla wlej nieco oleju i przez kilka minutpodsmażaj posiekany por. Resztę składnikówwrzuć do ble...
Strona 22 - Nagrzej piekarnik do 200; Ciasto czekoladowe; Rozgrzej piekarnik do temperatur y 160
P O L S K I 4 1 B Nagrzej piekarnik do 200 c C. Mleko, drożdże i cukier mieszaj w misce przez 15 sekund,wykorzystując końcówkę do wyrabiania ciasta.Dodaj mąkę, sól, masło i jajko. Wyrabiaj ciastoprzez 2 minuty. Przełóż ciasto do innej miski,przykr yj wilgotną ścierką i postaw na 20 minut wciepłym mi...
Strona 23 - Koktajl mleczny ze świeżych owoców
P O L S K I 4 2 Zupa z brokułów (dla 4 osób) Składniki:- 50 g dojrzałego sera Gouda- 300 g gotowanych brokułów (łodygi i kwiaty)- wywar z gotowania brokułów- 2 gotowane pokrojone ziemniaki- 2 kostki rosołowe- 2 łyżki stołowe bitej śmietany- curr y- sól- pieprz- gałka muszkatołowa B Rozdrobnij ser. U...
Strona 24 - Rozgrzej piekarnik do 250; Placki warzywno-ziemniaczane; otrąb
P O L S K I 4 3 przez około 10 minut. Dodaj sól, pieprz i cukier dosmaku. Zostaw sos do ostygnięcia. B Rozgrzej piekarnik do 250 c C. B Na powierzchni posypanej uprzednio mąkąrozwałkuj ciasto na dwa okrągłe placki. Ułóż je nanatłuszczonej br ytfannie. Polej sosem. Zostawwolne miejsce na brzegach piz...