zamrażania; Wskazówki dotyczące; przechowywania zamrożonej; KONSERWACJA I CZYSZCZENIE - Electrolux ENN 2901 AOW - Instrukcja obsługi - Strona 13

Electrolux ENN 2901 AOW Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 27
Ładowanie instrukcji

• Ze względów bezpieczeństwa można

je przechowywać w ten sposób

najwyżej przez jeden lub dwa dni.

• Żywność gotowana, potrawy na zimno

itp.: należy je przykryć i umieścić na

dowolnej półce.

• Owoce i warzywa: należy je dokładnie

oczyścić i umieścić w przeznaczonych

dla nich szufladach.

• Masło i ser: należy je umieszczać w

specjalnych hermetycznych

pojemnikach lub zapakować w folię

aluminiową lub woreczki

polietylenowe tak, aby maksymalnie

ograniczyć dostęp powietrza.

• Butelki: powinny mieć założone

nakrętki i być przechowywane lub na

półce na butelki w drzwiach.

• Bananów, ziemniaków, cebuli i

czosnku, jeśli nie są zapakowane, nie

należy przechowywać w chłodziarce.

5.5 Wskazówki dotyczące

zamrażania

Aby uzyskać najlepsze wyniki

zamrażania, należy korzystać z

poniższych ważnych wskazówek:
• Maksymalna ilość żywności, jaką

można zamrozić w ciągu 24 godzin,

jest podana na tabliczce

znamionowej.

• Proces zamrażania trwa 24 godziny.

W tym czasie do zamrażarki nie

należy wkładać kolejnej partii

żywności.

• Należy zamrażać tylko artykuły

spożywcze najwyższej jakości, świeże

i dokładnie oczyszczone.

• Żywność należy dzielić na małe

porcje w celu przyspieszenia

zamrażania i zwiększenia

skuteczności procesu oraz w celu

umożliwienia rozmrażania tylko

potrzebnych ilości.

• Żywność należy pakować w folię

aluminiową lub polietylenową

zapewniającą hermetyczne

zamknięcie.

• Nie dopuszczać do stykania się

świeżej, nie zamrożonej żywności z

zamrożonymi produktami, aby

uniknąć podniesienia temperatury

zamrożonych produktów.

• Produkty niskotłuszczowe

przechowują się lepiej i przez dłuższy

czas, niż te o dużej zawartości

tłuszczu. Sól powoduje skrócenie

okresu przechowywania żywności.

• Spożywanie sorbetu bezpośrednio po

wyjęciu z komory zamrażarki może

spowodować odmrożenia skóry.

• Zaleca się umieszczenie daty

zamrożenia na każdym opakowaniu w

celu kontroli długości okresu

przechowywania.

5.6 Wskazówki dotyczące

przechowywania zamrożonej

żywności

Aby urządzenie pracowało z najlepszą

wydajnością, należy:
• Upewnić się, że mrożonki były

odpowiednio przechowywane w

sklepie.

• Starać się, aby zamrożona żywność

była transportowana ze sklepu do

zamrażarki w jak najkrótszym czasie.

• Nie otwierać zbyt często drzwi

zamrażarki i nie zostawiać ich

otwartych dłużej niż jest to absolutnie

konieczne.

• Po rozmrożeniu żywność szybko traci

świeżość i nie można jej ponownie

zamrażać.

• Nie przekraczać okresu

przechowywania podanego przez

producenta żywności.

6. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE

OSTRZEŻENIE!

Patrz rozdział dotyczący

bezpieczeństwa.

www.electrolux.com

46

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)