Okresowe czyszczenie; Rozmrażanie zamrażarki - Electrolux ENN 2901 AOW - Instrukcja obsługi - Strona 14

Electrolux ENN 2901 AOW Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 27
Ładowanie instrukcji

6.1 Ogólne wskazówki

UWAGA!

Przed przeprowadzeniem

jakichkolwiek prac

konserwacyjnych należy

odłączyć urządzenie od

zasilania.

Układ chłodniczy urządzenia

zawiera węglowodory, dlatego

wszelkie prace konserwacyjne

i napełnianie układu powinny

być wykonywane przez

wykwalifikowanych

pracowników serwisu.

Akcesoria oraz części

urządzenia nie nadają się do

mycia w zmywarce.

6.2 Okresowe czyszczenie

UWAGA!

Nie należy ciągnąć,

przesuwać ani uszkadzać

rurek i/lub przewodów w

urządzeniu.

UWAGA!

Należy chronić układ

chłodniczy przed

uszkodzeniem. Przesuwając

urządzenie, należy podnieść

jego przednią krawędź, aby

uniknąć zarysowania podłogi.

Urządzenie należy regularnie czyścić:
1. Wnętrze i akcesoria należy myć

letnią wodą z dodatkiem neutralnego

środka czyszczącego.

2. Regularnie sprawdzać i przecierać

uszczelki drzwi, aby nie gromadził się

na nich osad.

3. Dokładnie opłukać i wysuszyć.

4. Jeśli skraplacz i sprężarka z tyłu

urządzenia są dostępne, oczyścić je

za pomocą szczotki.

Poprawi to wydajność urządzenia i

zmniejszy zużycie energii

elektrycznej.

6.3 Rozmrażanie zamrażarki

UWAGA!

Nigdy nie wolno używać

ostrych metalowych

przedmiotów do usuwania

szronu z parownika, ponieważ

można go uszkodzić. Nie

wolno stosować urządzeń

mechanicznych ani żadnych

innych metod niezalecanych

przez producenta, aby

przyśpieszyć rozmrażanie.

Wzrost temperatury

zamrożonych artykułów

spożywczych podczas

rozmrażania może

spowodować skrócenie czasu

ich bezpiecznego

przechowywania.

Na około 12 godzin przed

planowanym rozmrażaniem

należy ustawić niższą

temperaturę, aby zapewnić

odpowiednią rezerwę w

zamrożonych produktach na

czas przerwy w działaniu.

Na półkach zamrażarki oraz w górnej

części komory zawsze powstaje pewna

ilość szronu.
Zamrażarkę należy rozmrażać, gdy

warstwa szronu ma grubość ok. 3-5 mm.
1. Wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę

z gniazda elektrycznego.

2. Wyjąć wszystkie przechowywane

artykuły spożywcze, zawinąć w kilka

warstw gazet i umieścić w chłodnym

miejscu.

OSTRZEŻENIE!

Nie wolno dotykać

zamrożonej żywności

mokrymi rękoma. Ręce

mogą przymarznąć do

mrożonki.

3. Pozostawić otwarte drzwi i wsunąć

plastykową skrobaczkę w

odpowiednie miejsce pośrodku na

dole, umieszczając poniżej naczynie

POLSKI

47

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)