Wskazówki dotycz ce przechowywania ywno ci; Wskazówki dotycz ce przechowywania zamro onej ywno ci - AEG S83200CMM0 - Instrukcja obsługi - Strona 18

AEG S83200CMM0 Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 42
Ładowanie instrukcji

• Artyku

ł

y spo ywcze nale y przykry

ć

lub owin

ąć

, szczególnie te, które maj

ą

silny zapach.

• Zapewni

ć

swobodny przep

ł

yw powietrza wokó

ł

artyku

ł

ów spo ywczych.

Wskazówki dotycz ce przechowywania ywno ci

Przydatne wskazówki:
Mi

ę

so (ka dy rodzaj): zapakowa

ć

do polietylenowych worków i umie ci

ć

na szklanej pó

ł

ce

nad szuflad

ą

na warzywa.

Ze wzgl

ę

dów bezpiecze

ń

stwa mo na je przechowywa

ć

w ten sposób najwy ej przez jeden

lub dwa dni.

ywno

ć

gotowana, potrawy na zimno itp.: nale y je przykry

ć

i umie ci

ć

na dowolnej pó

ł

ce.

Owoce i warzywa: nale y je dok

ł

adnie oczy ci

ć

i umie ci

ć

w przeznaczonych dla nich szu-

fladach.
Mas

ł

o i ser: nale y je umieszcza

ć

w specjalnych hermetycznych pojemnikach lub zapako-

wa

ć

w foli

ę

aluminiow

ą

lub woreczki polietylenowe, aby maksymalnie ograniczy

ć

dost

ę

p po-

wietrza.
Butelki z mlekiem: nale y za

ł

o y

ć

na nie nakr

ę

tki i przechowywa

ć

na pó

ł

ce na butelki na

drzwiach.
Bananów, ziemniaków, cebuli i czosnku, je li nie s

ą

zapakowane, nie nale y przechowywa

ć

w ch

ł

odziarce.

Wskazówki dotycz ce zamra ania

Aby uzyska

ć

najlepsze wyniki zamra ania, nale y skorzysta

ć

z poni szych wa nych wska-

zówek:
• Maksymaln

ą

ilo

ć

ywno ci, któr

ą

mo na zamrozi

ć

w ci

ą

gu 24 godzin, podano na tablicz-

ce znamionowej.

• Proces zamra ania trwa 24 godziny. W tym czasie nie nale y wk

ł

ada

ć

do zamra arki

wi

ę

cej ywno ci przeznaczonej do zamro enia.

• Nale y zamra a

ć

tylko artyku

ł

y spo ywcze najwy szej jako ci, wie e i dok

ł

adnie oczy-

szczone.

ywno

ć

nale y dzieli

ć

na ma

ł

e porcje, aby móc j

ą

szybko zupe

ł

nie zamrozi

ć

, a pó niej

rozmra a

ć

tylko potrzebn

ą

ilo

ć

.

ywno

ć

nale y pakowa

ć

w foli

ę

aluminiow

ą

lub polietylenow

ą

zapewniaj

ą

c

ą

hermetycz-

ne zamkni

ę

cie.

• Nie dopuszcza

ć

do stykania si

ę

wie ej, niezamro onej ywno ci z zamro onymi produk-

tami, aby unikn

ąć

wzrostu temperatury produktów zamro onych.

• Produkty niskot

ł

uszczowe przechowuj

ą

si

ę

lepiej i d

ł

u ej ni o wysokiej zawarto ci t

ł

usz-

czu. Sól powoduje skrócenie okresu przechowywania ywno ci.

• Spo ywanie sorbetu bezpo rednio po wyj

ę

ciu z komory zamra arki mo e spowodowa

ć

odmro enia skóry.

• Zaleca si

ę

umieszczanie daty zamro enia na ka dym opakowaniu w celu kontrolowania

d

ł

ugo ci okresu przechowywania.

Wskazówki dotycz ce przechowywania zamro onej ywno ci

Aby urz

ą

dzenie funkcjonowa

ł

o z najlepsz

ą

wydajno ci

ą

, nale y:

• sprawdza

ć

, czy mro onki by

ł

y odpowiednio przechowywane w sklepie.

18

Przydatne rady i wskazówki

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)