Philips HD9189 - Instrukcja obsługi - Strona 18

Philips HD9189 Kuchenka parowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 23
Ładowanie instrukcji

Warzywa i owoce

- Odetnij grubsze łodygi kalafiora, brokułów i kapusty.

- Zielone warzywa liściaste gotuj jak najkrócej, ponieważ szybko tracą naturalny kolor.

- Nie rozmrażaj mrożonek warzywnych przed gotowaniem.

Mięso, drób, owoce morza i jajka

- Do gotowania na parze najlepiej nadają się miękkie par tie mięsa z odrobiną tłuszczu.

- Umyj mięso dokładnie i wysusz, aby podczas gotowania wyciekało z niego jak najmniej soków.

- Mięso, drób, r yby lub jajka zawsze umieszczaj poniżej innych typów produktów, aby zapobiec

przeciekaniu ich soków.

- Przed włożeniem jajek do urządzenia nakłuj skorupki.

- Nigdy nie gotuj zamrożonego mięsa, drobiu ani owoców morza. Przed włożeniem ich do

parowaru pozostaw te produkty do całkowitego rozmrożenia.

Słodkie desery

- Aby zwiększyć słodycz deseru, zamiast cukru dodaj do niego cynamonu.

Wskazówki ogólne

- Tylko model HD9190: W celu ugotowania r yżu umieść go w pojemniku na zupę i zalej wodą.

Informacje dotyczące zalecanych ilości produktów znajdują w tabeli gotowania na parze powyżej.

- Po zakończeniu gotowania r yżu z użyciem przycisku wstępnego ustawienia dla r yżu wyłącz

urządzenie, wymieszaj r yż i pozostaw go w pojemniku na 5 minut pod przykr yciem. Pozwoli to

uzyskać jeszcze lepszy rezultat.

- Tylko model HD9190: Pojemnik na zupę umożliwia nie tylko przygotowanie zupy, ale też warzyw

w sosie, r yby z wody, mar ynowanych potraw oraz puddingu, zupy i r yżu.

- Układaj kawałki żywności w pewnych odstępach. Rozłóż składniki równomiernie na dnie kosza.

- Jeśli kosz do gotowania na parze jest pełen, w połowie gotowania zamieszaj jego zawar tość.

- Niewielkie ilości jedzenia wymagają krótszego czasu gotowania na parze niż duże.

- Jeśli korzystasz tylko z jednego kosza, możesz ustawić krótszy czas gotowania niż w przypadku

korzystania z dwóch lub trzech koszy.

- Jeśli używasz kilku koszy, gotuj produkty dłużej o 5–10 minut.

- Produkty w małym koszu (1) gotują się szybciej niż te w koszach znajdujących się wyżej.

- Przed podaniem potrawy sprawdź, czy jest dobrze ugotowana. Jest to szczególnie ważne w

przypadku mięsa, takiego jak wieprzowina, mielona wołowina i kurczak.

- W trakcie gotowania możesz dodawać kolejne produkty lub kosze do gotowania na parze z

produktami. Jeśli dany składnik wymaga krótszego czasu gotowania, dołóż go później.

- Gotowanie trwa jeszcze przez jakiś czas po przejściu urządzenia w tr yb utrzymywania ciepła.

Dlatego, jeśli żywność jest już dobrze ugotowana, wyjmij ją z parowaru zaraz po zakończeniu

procesu gotowania i włączeniu się tr ybu utrzymywania ciepła.

- Jeśli danie nie jest gotowe, ustaw dłuższy czas gotowania na parze. Być może będzie trzeba

również uzupełnić zapas wody w zbiorniku.

- Tylko model HD9190: Parowaru można używać do podgrzewania gotowych zup. Umieść zupę

w pojemniku na zupę i włącz domyślny tr yb gotowania r yby. Podgrzanie 250 ml zupy zajmuje

około 10 minut.

POLSKI

129

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)