INSTRUKCJA OBSŁUGI; należy odłączyć od gniazda prądu.; GOTOWANIE RYŻU; ryżu, a dodatkowy płyn spowodować jego rozgotowanie.; WODA W ZBIORNIKU ZOSTAŁA ZUŻYTA - Ariete 911 - Instrukcja obsługi - Strona 6

Ariete 911 Kuchenka parowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 18
Ładowanie instrukcji

P L

- 74 -

Nie dodawać do wody żadnych innych płynów. Sosy, marynaty itp. należy dodawać do pro

-

duktów, a nie do wody do gotowania. Dodatki te nie zostałyby rozprowadzone przez parę, ale

zgromadziłyby się w zbiorniku, niszcząc ewentualnie jego powierzchnię i element grzewczy.

Podczas gotowania na parze, pokrywa (A) powinna zawsze znajdować się na swoim miejscu.

INSTRUKCJA OBSŁUGI

- Włożyć wtyczkę do gniazda zasilania.

- Obrócić pokrętło timera (H) w prawo, aby ustawić niezbędny czas gotowania. Włączy się lampka

(G), a koszyki (B) zacznie wypełniać para.

- Gdy timer powróci w położenie „0”, zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy i urządzenie wyłączy

się. W przypadku zamiaru wyłączenia gotowania przed upływem ustawionego czasu, urządzenie

należy odłączyć od gniazda prądu.

- Podczas użytkowania sprawdzać poziom wody. Nie może on przekraczać poziomu „MAKS” na

wskaźniku (F). W przypadku konieczności dodania wody, wlać powoli odpowiednią jej ilość do

zbiornika (E) poprzez boczne otwory w tacy (C).

- Po zakończeniu gotowania wysunąć wtyczkę z gniazda zasilającego.

- Usunąć pokrywę (A) i wyjąć koszyki (B). Koszyki ustawić na talerzach lub tacy.

- Ostrożnie wyjąć tacę (C); gorące płyny mogą po rozpryśnięciu spowodować zaplamienia.

- Opróżnić zbiornik (E) poprzez boczne otwory.

UWAGA:

Podczas wyjmowania koszyków zachować ostrożność. Nie wyjmować jednocześnie wszystkich

koszyków. Koszyki wyjmować pojedynczo, zaczynając od górnego. Używać rękawic kuchen

-

nych lub innych przedmiotów, aby zabezpieczyć się przed oparzeniem przez gorącą parę.

GOTOWANIE RYŻU

- Umieścić suchy ryż i wodę w pojemniku na ryż (M), w proporcjach podanych na opakowaniu.

- Umieścić pojemnik na ryż (M) w dolnym koszyku (B), oznaczonym „1”, (rys. 7).

- Umieścić pokrywę (A) na koszu (B) do gotowania na parze.

- Wsunąć wtyczkę do gniazda prądu. Obrócić pokrętło timera (I) w prawo, aby ustawić niezbędny

czas gotowania.

UWAGA:

Czas gotowania ryżu wynosi 15 – 20 minut, w zależności od rodzaju, ilości i indywidualnych

upodobań.

Gdyby ryż został umieszczony pod innymi produktami, płyny z potraw mogłyby zmienić smak

ryżu, a dodatkowy płyn spowodować jego rozgotowanie.

WODA W ZBIORNIKU ZOSTAŁA ZUŻYTA

- Jeżeli skończy się woda w zbiorniku (E), termostat odłącza energię elektryczną od elementu

grzewczego (I). Lampka (G) wyłącza się, ale timer (H) kontynuuje pracę. Termostat będzie cyklicz

-

nie włączał się i wyłączał, aż do chwili dodania wody lub osiągnięcia położenia „0”, kiedy to się

wyłączy.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)