Siemens BE555LMS0 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
pl
Przetestowane w naszym studiu gotowania
42
Podgrzewanie potraw
Uwaga!
Odst
ę
p przedmiotu metalowego (np.
ł
y
ż
ki w szklance)
od
ś
cianek i wewn
ę
trznej strony drzwi urz
ą
dzenia musi
wynosi
ć
minimum 2 cm. Iskry mog
ą
uszkodzi
ć
wewn
ę
trzn
ą
szklan
ą
powierzchni
ę
drzwi.
Wskazówki
■
Wyj
ąć
gotowe dania z opakowania. W naczyniach do
kuchenek mikrofalowych potrawy podgrzewaj
ą
si
ę
szybciej i bardziej równomiernie. Podgrzanie ró
ż
nych
sk
ł
adników potrawy mo
ż
e wymaga
ć
zró
ż
nicowanego
czasu.
■
Potrawy nale
ż
y zawsze przykrywa
ć
. W przypadku
braku pasuj
ą
cej pokrywki naczynie mo
ż
na przykry
ć
talerzem lub specjaln
ą
foli
ą
do kuchenek
mikrofalowych.
■
Podczas podgrzewania potraw
ę
nale
ż
y kilka razy
zamiesza
ć
lub obróci
ć
. Kontrolowa
ć
temperatur
ę
.
■
Po podgrzaniu pozostawi
ć
potraw
ę
w komorze na 2
do 5 minut w celu wyrównania temperatury.
■
Do wyjmowania naczy
ń
zawsze u
ż
ywa
ć
r
ę
kawic lub
ł
apek kuchennych.
:
Ostrze
ż
enie – Niebezpiecze
ń
stwo poparzenia!
Podczas podgrzewania p
ł
ynów mo
ż
e doj
ść
do
zahamowania wrzenia. Oznacza to,
ż
e temperatura
wrzenia jest osi
ą
gana bez powstawania typowych
p
ę
cherzyków powietrza. Nawet ma
ł
e wstrz
ąś
ni
ę
cie
mo
ż
e spowodowa
ć
,
ż
e gor
ą
cy napój nagle zaczyna
kipie
ć
i rozpryskiwa
ć
si
ę
. Podczas podgrzewania p
ł
ynu
zawsze nale
ż
y wk
ł
ada
ć
ł
y
ż
k
ę
do naczynia. W ten
sposób zapobiega si
ę
zahamowaniu wrzenia.
Podgrzewanie zamro
ż
onych potraw
Waga
Moc mikrofal w wa-
tach
Czas trwania w
minutach
Wskazówki
Menu, potrawa na talerzu, potrawa gotowa
(2-3 komponenty)
300-400 g 600
8-11
-
Zupa
400 g
600
8-10
-
Potrawy jednogarnkowe
500 g
600
10--13
-
Plastry lub kawa
ł
ki mi
ę
sa w sosie, np. gulasz 500 g
600
12-17
Przy obracaniu kawa
ł
ki mi
ę
sa porozdzie-
la
ć
.
Zapiekanki, np. lasagne, cannelloni
450 g
600
10-15
-
Dodatki, np. ry
ż
, makaron
250 g
600
2-5
Doda
ć
nieco wody
500 g
600
8-10
Warzywa, np. groszek, broku
ł
y, marchewka
300 g
600
8-10
W naczyniu, na którego dnie jest troch
ę
wody.
600 g
600
14-17
Szpinak ze
ś
mietan
ą
450 g
600
11-16
Gotowa
ć
, nie dodaj
ą
c wody
Podgrzewanie potraw
Waga
Moc mikrofal w
watach
Czas trwa-
nia w minu-
tach
Wskazówki
Napoje
200 ml
900
2-3
W
ł
o
ż
y
ć
ł
y
ż
k
ę
do szklanki, nie przegrzewa
ć
napojów alko-
holowych, od czasu do czasu skontrolowa
ć
500 ml
900
3-4
Pokarmy dla dzieci, np. butelki z mle-
kiem
50 ml
360
ok. ½
Bez smoczka ani pokrywki. Po podgrzaniu nale
ż
y zawsze
dobrze wstrz
ą
sn
ąć
. Koniecznie sprawdzi
ć
temperatur
ę
!
100 ml
360
ok. 1
200 ml
360
1
^
Zupa, 1 fili
ż
anka
200 g
600
2-3
-
Zupa, 2 fili
ż
anki
400 g
600
4-5
-
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)