Siemens BE555LMS0 - Instrukcja obsługi - Strona 19

Siemens BE555LMS0 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 28
Ładowanie instrukcji

pl

Przetestowane w naszym studiu gotowania

40

J

Przetestowane w naszym

studiu gotowania

Przetestowane w naszym studi u gotowani a

Rozdzia

ł

ten opisuje wiele potraw i optymalne

ustawienia dla ka

ż

dej z nich. Zawiera równie

ż

wskazówki dotycz

ą

ce najkorzystniejszego poziomu

mocy mikrofal w przypadku przyrz

ą

dzania

poszczególnych potraw. Mo

ż

na w

łą

czy

ć

same mikrofale

lub w po

łą

czeniu z grillem. Znajduj

ą

si

ę

tu tak

ż

e porady

na temat naczy

ń

i sposobów przygotowywania potraw.

Wskazówki

Czasy podane w tabelach maj

ą

charakter

orientacyjny. Zale

żą

one od jako

ś

ci i w

ł

a

ś

ciwo

ś

ci

produktów spo

ż

ywczych.

W tabelach podane s

ą

cz

ę

sto przedzia

ł

y czasowe.

Zaleca si

ę

najpierw ustawi

ć

krótszy czas, a w razie

konieczno

ś

ci, przestawi

ć

na d

ł

u

ż

szy.

Do wyjmowania gor

ą

cych naczy

ń

z komory

gotowania zawsze u

ż

ywa

ć

ł

apek kuchennych.

Czasami przyrz

ą

dzana jest inna ilo

ść

potrawy, ni

ż

podano w tabeli. W przypadku korzystania z trybu

mikrofal obowi

ą

zuje zasada: podwójna ilo

ść

- prawie

dwukrotnie d

ł

u

ż

szy czas trwania, po

ł

owa ilo

ś

ci - po

ł

owa

czasu.
Naczynia nale

ż

y stawia

ć

zawsze na talerzu obrotowym.

W poni

ż

szych tabelach zamieszczono wiele sposobów

przygotowywania potraw i mo

ż

liwo

ś

ci ustawienia

kuchenki mikrofalowej.

Odpowiednie naczynia

Odpowiednie s

ą

naczynia

ż

aroodporne ze szk

ł

a,

ceramiki szklanej, porcelany, ceramiki lub tworzywa

sztucznego. Materia

ł

y te przepuszczaj

ą

mikrofale.

Mo

ż

na równie

ż

u

ż

ywa

ć

naczy

ń

sto

ł

owych. Dzi

ę

ki temu

potraw nie trzeba przek

ł

ada

ć

do innego naczynia.

Naczynia z dekoracj

ą

z

ł

ot

ą

lub srebrn

ą

wolno stosowa

ć

tylko wówczas, gdy producent gwarantuje,

ż

e nadaj

ą

si

ę

do u

ż

ycia w kuchenkach mikrofalowych.

Nieodpowiednie naczynia

Naczynia metalowe nie s

ą

odpowiednie. Metal nie

przepuszcza mikrofal. Potrawy w zamkni

ę

tych

pojemnikach metalowych pozostaj

ą

zimne.

Uwaga!

Powstaj

ą

ce iskry: odst

ę

p przedmiotu metalowego (np.

ł

y

ż

ki w szklance) od

ś

cianek i drzwi urz

ą

dzenia musi

wynosi

ć

minimum 2 cm. Iskry mog

ą

uszkodzi

ć

wewn

ę

trzn

ą

szklan

ą

powierzchni

ę

drzwi.

Rozmra

ż

anie

Zamro

ż

one produkty w

ł

o

ż

y

ć

do naczynia bez przykrycia

i ustawi

ć

na talerzu obrotowym.

Delikatne cz

ęś

ci, np. udka i skrzyde

ł

ka kurczaka lub

t

ł

uste cz

ęś

ci pieczeni mo

ż

na przykry

ć

kawa

ł

kami folii

aluminiowej. Folia nie mo

ż

e dotyka

ć

ś

cianek

urz

ą

dzenia. Po up

ł

ywie po

ł

owy czasu rozmra

ż

ania

mo

ż

na zdj

ąć

foli

ę

.

Podczas rozmra

ż

ania mi

ę

sa i drobiu powstaje woda.

Nale

ż

y j

ą

wyla

ć

podczas obracania i w

ż

adnym

wypadku nie wykorzystywa

ć

do konsumpcji ani nie

dopu

ś

ci

ć

do zetkni

ę

cia z innymi produktami

spo

ż

ywczymi.

Od czasu do czasu potraw

ę

1 do 2 razy obróci

ć

lub

zamiesza

ć

. Du

ż

e kawa

ł

ki nale

ż

y obraca

ć

kilka razy.

Rozmro

ż

ony produkt nale

ż

y pozostawi

ć

w temperaturze

pokojowej na 10 do 20 minut w celu wyrównania

temperatury. W przypadku drobiu mo

ż

na nast

ę

pnie

wyj

ąć

podroby. Mi

ę

so z zamro

ż

onym

ś

rodkiem równie

ż

nadaje si

ę

do dalszego przyrz

ą

dzania.

Porady dotycz

ą

ce rozmra

ż

ania

Po up

ł

ywie ustawionego czasu

potrawa wci

ąż

nie jest rozmro-

ż

ona, gor

ą

ca lub ugotowana.

Ustawi

ć

d

ł

u

ż

szy czas. Wi

ę

ksze ilo-

ś

ci i wy

ż

sze potrawy wymagaj

ą

d

ł

u

ż

szego przyrz

ą

dzania.

Po up

ł

ywie czasu gotowania

potrawa jest przegrzana przy

brzegach, natomiast w

ś

rodku nie

jest jeszcze gotowa.

Od czasu do czasu zamiesza

ć

, a

nast

ę

pnym razem nastawi

ć

ni

ż

sz

ą

moc oraz d

ł

u

ż

szy czas trwania.

Po rozmro

ż

eniu drób lub mi

ę

so

jest z zewn

ą

trz podgotowane,

natomiast w

ś

rodku nadal nieroz-

mro

ż

one.

Nast

ę

pnym razem wybra

ć

mniej-

sz

ą

moc mikrofal. W przypadku

rozmra

ż

ania wi

ę

kszej ilo

ś

ci pro-

duktów, nale

ż

y je wielokrotnie

obraca

ć

.

Rozmra

ż

anie

Waga

Moc mikrofal w

watach

Czas trwa-

nia w minu-

tach

Wskazówki

Mi

ę

so wo

ł

owe, wieprzowe lub ciel

ę

ce w ca

ł

o

ś

ci

(z ko

ś

ci

ą

i bez)

800 g

180
90

15
10-20

-

1 kg

180
90

20
15-25

1,5 kg

180
90

30
20-30

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)