Scarlett SC-MW9020S07M Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
IM021
SC-MW 9020S07M
31
kuchenek mikrofalowych
– ściśle trzymać się zaleceń
producenta.
NIEWŁAŚCIWE NACZYNIA
Folia do przechowywania produktów, a także worki
foliowe PE odporne na wysoką temperaturę
– nie
nadając się do smażenia mięsa ani innych dowolnych
produktów.
Naczynia metalowe (z aluminium, stali nierdzewnej,
itp.) i folia spożywcza z aluminium*
– ekranizują
mikrofale; przy kontakcie ze ściankami komory do
gotowania mogą powodować iskrzenie oraz zwarcie w
procesie gotowania.
* Można stosować w celu nawinięcia w jedną warstwę
poszczególnych części produktu, aby uniknąć
przegrzania i przypalenia się. Nie dopuszczać do
kontaktu ze ścianami, odległość od nich nie powinna
być mniejsza niż 2 cm.
Topliwe tworzywa sztuczne
– nie nadają się do
gotowania w kuchence mikrofalowej.
Naczynia lakierowane
– pod wpływem mikrofal lakier
może zostać roztopiony.
Zwykłe szkło (w tym figurowe i grube)
– pod
wpływem
wysokiej
temperatury
może
ulec
zniekształceniu.
Papier, słomka, drewno
– pod wpływem wysokiej
temperatury mogą się zapalić.
Naczynia
z
melaminy
– może absorbować
promieniowanie mikrofalowe, co powoduje ich pękanie
lub destrukcję termiczną i znacznie wydłuża czas
gotowania.
JAK SPRAWDZIĆ, CZY NACZYNIA SO ODPOWIEDNIE
DO
STOSOWANIA
W
KUCHENCE
MIKROFALOWEJ?
Włącz kuchenkę i ustaw przełącznik trybu pracy na
maksymalną moc (maksymalna temperatura), umieść
w środku kuchenki na okres 1 minuty sprawdzany
pojemnik i umieść obok szklankę wody (~ 250 ml).
Pojemnik nadający się do gotowania dań w kuchence
mikrofalowej pozostanie w tej samej temperaturze, co i
przed włożeniem do pieca, podczas gdy woda się
podgrzeje.
PRZYDATNE WSKAZÓWKI
Nie używaj naczyń z wąską szyjką, butelek, ponieważ
mogą eksplodować.
Nie używaj termometrów do pomiaru temperatury
produktów.
Należy
stosować
tylko
specjalne
termometry przeznaczone do kuchenek mikrofalowych.
PRZED WEZWANIEM SERWISU
Jeśli kuchenka nie może być włączona, sprawdź:
–
sprawność gniazda elektrycznego oraz czy jest
napięcie w gniazdku;
–
poprawność ustawienia timera;
–
czy są dokładnie zamknięte drzwiczki.
ZAKŁÓCENIA RADIOWE
Mikrofale mogą spowodować zakłócenia w pracy radia,
telewizora, czy
innego sprzętu tego rodzaju.
Aby zminimalizować zakłócenia radiowe:
–
regularnie wyczyszczaj drzwiczki i powierzchnie
uszczelek:
–
ustaw telewizor i radio jak najdalej od kuchenki
mikrofalowej;
–
zmienić położenie anteny radiowej czy telewizyjnej.
w celu osiągnięcia lepszych wyników
–
podłącz kuchenkę mikrofalową do innego gniazdka
tak, aby była podłączona do innego obiegu niż
odbiornik.
NASTAWIANIE
Upewnij się, że wewnątrz kuchenki nie są
materiałów opakowaniowych ani ciał obcych.
Sprawdź czy nie są uszkodzone podczas
transportu:
–
drzwiczki i uszczelki;
–
obudowa i okienko;
–
ścianki komory.
W przypadku stwierdzenia jakichkolwiek wad nie
włączaj kuchenki; skontaktuj się ze sprzedawcą lub
centrum serwisowym.
Ustaw kuchenkę mikrofalową na równej, poziomej
powierzchni,
wystarczająco
mocnej,
aby
wytrzymała ciężar kuchenki wraz z produktami i
naczyniami.
Nie umieszczaj kuchenki w pobliżu źródeł ciepła.
Na kuchence mikrofalowej nie wolno ustawiać
żadnych przedmiotów. Nie należy blokować
otworów wentylacyjnych.
Nie należy kuchenki mikrofalowej umieszczać w
szafce W celu zapewnienia normalnej pracy
kuchenki należy zapewnić wolną przestrzeń do
wentylacji: nie mniejszą niż: 20 cm od góry ,10 cm
ze strony panelu tylnego oraz nie mniej niż 5 cm z
boków.
TECHNIKI
GOTOWANIA
W
KUCHENCE
MIKROFALOWEJ
Umieszczaj
produkty tylko w jednej warstwie,
grubsze kawałki umieszczaj bliżej brzegów
Nadzoruj czas
gotowania, należy ustawiać go
najpierw w pozycji minimalnej a następnie
stopniowo zwiększać w miarę potrzeby. W
przypadku zbyt długiego gotowania produkty mogą
dymić i zapalić się.
NOTATKA:
Czas gotowania może się różnić w
zależności od kształtu, wielkości i rozmieszczenia
produktów. Duże i grube kawałki przygotowują się
dłużej, a małe – szybciej.
Przykrywaj
produkty specjalnymi osłonami lub
plastikiem, odsłaniając jeden z kątów w celu
odprowadzenia nadmiaru pary. Pokrywy bardzo
mocno się nagrzewają – należy obchodzić się z
nimi ostrożnie.
W celu
osiągnięcia
bardziej
równomiernego
nagrzewania i przyspieszenia gotowania należy
obracać i mieszać produkty.
Okrągłe, owalne naczynia są bardziej polecane niż
kwadratowe czy prostokątne, gdyż są lepiej
nagrzewane.
Rozmrażaj produkty bez opakowania w płytkiej
tacy, obowiązkowo używaj obrotowy szklany talerz.
Kiedy zamrażasz produkty, nadawaj im możliwie
zwartą formę.
Odległość między produktami, na przykład,
warzywami, ciastkami itp. nie powinna być mniejsza
niż 2,5 cm, aby zapewnić równomierną obróbkę.
Przekłuwaj
twardą skórkę lub powłokę, aby uniknąć
zerwania produktu.
Podgrzewaj tylko gotowe i schłodzone produkty,
mieszając ich.
Popcorn -
ściśle przestrzegaj instrukcji producenta
i nie pozostawaj kuchenki mikrofalowej bez
nadzoru. Jeśli produkt nie jest gotowy we
właściwym czasie, przerwij gotowanie. Zbyt
długotrwałe gotowanie może spowodować pożar.
UPRZEDZENIE
Nie używaj pakietów z brązowego
papieru do gotowania popcorn i nie próbuj używać
pozostałości ziaren. Nie umieszczaj opakowań z
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)