Scarlett SC-MW9020S02M - Instrukcja obsługi - Strona 9

Scarlett SC-MW9020S02M Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 11
Ładowanie instrukcji

IM019

www.scarlett.ru

SC-MW9020S02M

30

Nie ciągnij za przewód zasilający, nie przekręcaj go ani
nie nawijaj go wokół urządzenia.

Używaj

kuchenkę

mikrofalowąj

edynie

do

przygotowywania żywności. W żadnym wypadku nie
susz w niej ubrań, papieru, innych przedmiotów.

UWAGA!

Płynów lub innych produktów nie wolno

podgrzewać w zamkniętych pojemnikach, aby
zapobiec ich eksplodowaniu.

Podczas podgrzewania napojów za pomocą mikrofal
może mieć miejsce opóźnione gwałtowne wrzenie,
dlatego należy zachować uwagę i ostrożność podczas
obchodzenia się z pojemnikami.

Aby produkty nie pękały podczas gotowania, przed
zakładką do kuchenki przekłuwaj nożem lub widelcem
twarde skórki lub powłoki, na przykład, ziemniaków,
jabłka, kasztanów, kiełbasy itp.

Podczas podgrzewania pożywienia w plastikowych lub
papierowych

pojemnikach,

należy

obserwować

kuchenkę, aby zapobiec zapaleniu się.

Aby zapobiec zapaleniu się w środku kuchenki, należy:

unikać przypalania się produktów w wyniku zbyt
długiego gotowania;

umieszczać produkty w kuchence mikrofalowej bez
opakowania, w tym bez folii;

W razie zauważenia dymu, należy wyłączyć kuchenkę i
trzymać kuchenkę zamkniętą w celu zduszenia przez
nią płomienia.

Zakaz włączania pustej kuchenki. Nie używaj komory
do przechowywania żadnych rzeczy.

Kuchenka mikrofalowa nie jest przeznaczona do
konserwowania produktów.

Nie umieszczaj produktów na samym dnie komory,
używaj tylko ze szklanym talerzem.

Zawartość butelek czy naczyń służących do karmienia
dzieci powinna zostać wymieszana lub wstrząśnięta
przed podaniem, a

także temperatura pokarmu

powinna zostać sprawdzona w celu uniknięcia
poparzeń.

Należy przestrzegać przepisów kulinarnych, ale
pamiętaj, że niektóre produkty (dżemy, budynie,
nadzienia do tortu

z migdałów, cukru lub

kandyzowane) nagrzewają się bardzo szybko.

Aby uniknąć zwarcia i uszkodzenia kuchenki, nie
dopuszczaj do przedostawania się wody do otworów
wentylacyjnych.

Kuchenka

mikrofalowa

przeznaczona

jest

do

podgrzewania produktów spożywczych i napojów.
Suszenie żywności lub odzieży, jak również grzanie
mat, kapci, gąbek, mokrych ubrań i podobnych rzeczy
może doprowadzić do obrażeń ciała, zapalenia się i
pożaru.

UWAGA:

Produkty należy gotować w specjalnych naczyniach,
nie rozmieszczać bezpośrednio na talerzu szklanym, z
wyjątkiem przypadków wyraźnie określonych w
przepisie dotyczącym gotowania dania.

Naczynia powinny być odpowiednie do stosowania w
kuchenkach mikrofalowych.

Odpowiednie do stosowania do gotowania w kuchence
mikrofalowej naczynia należy używać zgodnie z
instrukcjami producenta naczyń.

Pami

ętaj, że w kuchence mikrofalowej zawartość

nagrzewa się znacznie szybciej, niż naczynia, dlatego
należy bardzo uważać podczas wyjmowania naczyń z
kuchenki, ostrożnie otwieraj pokrywę, aby uniknąć
poparzenia parą.

Wstępnie należy usuwać z produktów lub ich
opakowań metalowe taśmy i folie

Jajka w skorupkach oraz ugotowane na twardo
nie

powinny

być

podgrzewane

w

mikrofalówkach, gdyż mogą eksplodować
nawet po zakończeniu gotowania.

Niewłaściwe utrzymanie kuchenki w stanie czystym
może spowodować zużycie powierzchni, co może
niekorzystnie wpływać na pracę urządzenia i
stworzyć potencjalne zagrożenie dla użytkownika.

Jeśli urządzenie przez jakiś czas znajdowało się w
temperaturze poniżej 0ºC, przed włączeniem musi
być przechowywane w temperaturze pokojowej nie
k

rócej niż w ciągu 2 godzin.

Producent

zastrzega

sobie

prawo,

bez

dodatkowego powiadomienia, do wprowadzania
drobnych zmian w konstrukcji wyrobu, które
zupełnie nie wpływają na jego bezpieczeństwo,
sprawność ani funkcjonalność.

Data produkcji podana na wyrobie i/lub na
opakowaniu, a także w dołączonej dokumentacji.

NACZYNIA ODPOWIEDNIE DO STOSOWANIA W

KUCHENCE MIKROFALOWEJ

UWAGA!

Zwracaj uwagę na oznakowanie naczyń i

kieruj się zaleceniami producenta.

WŁAŚCIWE NACZYNIA

Szkło żaroodporne

jest najlepszym mate

riałem do

naczyń stosowanych do gotowania w kuchence
mikrofalowej.

Tworzywa sztuczne odporne na wysoką
temperaturę

– w takich naczyniach nie należy

gotować żywności o wysokiej zawartości tłuszczu
lub

cukru.

Nie

można

używać

szczelnie

zamykanych pojemników.

Fajans i porcelana

– nadają się do gotowania w

kuchence mikrofalowej, z wyjątkiem naczyń
pozłacanych, posrebrzanych lub posiadających
ozdobne elementy metalowe.

Opakowanie

wyspecjalizowane

(z

papieru,

tworzywa sztucznego itp.), przeznaczone do
kuchenek mikrofalowych

– ściśle trzymać się

zaleceń producenta.

NIEWŁAŚCIWE NACZYNIA

Folia do przechowywania produktów, a także
worki foliowe PE odporne na wysoką
temperaturę

– nie nadając się do smażenia mięsa

ani innych dowolnych produktów.

Naczynia

metalowe

(z

aluminium,

stali

nierdzewnej, itp.) i folia spożywcza z aluminium*

– ekranizują mikrofale; przy kontakcie ze
ściankami komory do gotowania mogą powodować
iskrzenie oraz zwarcie w procesie gotowania.

* Można stosować w celu nawinięcia w jedną warstwę

poszcze

gólnych części produktu, aby uniknąć

przegrzania i przypalenia się. Nie dopuszczać do
kontaktu ze ścianami, odległość od nich nie
powinna być mniejsza niż 2 cm.

Topliwe tworzywa sztuczne

– nie nadają się do

gotowania w kuchence mikrofalowej.

Naczynia lakierowane

– pod wpływem mikrofal

lakier może zostać roztopiony.

Zwykłe szkło (w tym figurowe i grube)

– pod

wpływem wysokiej temperatury może ulec
zniekształceniu.

Papier, słomka, drewno

– pod wpływem wysokiej

temperatury mogą się zapalić.

Naczynia z melaminy

– może absorbować

promieniowanie mikrofalowe, co powoduje ich
pękanie lub destrukcję termiczną i znacznie
wydłuża czas gotowania.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)