Scarlett SC-2502 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Scarlett SC-2502 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 8
Ładowanie instrukcji

www.scarlett-europe.com

SC-2502

16

·

Przed pierwszym uruchomieniem sprawd , czy charakterystyki techniczne urz dzenia podane na nalepce odpowiadaj parametrom sieci

elektrycznej.

UWAGA!

W tyczka kabla zasilaj cego ma przewód i zestyk uziemiaj cy. Pod czaj urz dzenie wy cznie do w

ciwych uziemionych gniazdek.

·

Stosowa tylko do u ytku domowego zgodnie z niniejsz Instrukcj obs ugi. Urz dzenie nie jest przeznaczone do zastosowania przemys owego.

·

Nie u ytkowa poza pomieszczeniami.

·

Zawsze od czaj urz dzenie od sieci elektrycznej, je li nie korzystasz z niego oraz przed czyszczeniem.

UWAGA!

Dzieci mog pos ugiwa si kuchenk bez dozoru tylko w przypadku uzyskania odpowiednich i zrozumia ych im wskazówek co do

bezpiecznego u ytkowania kuchenki oraz zagro

powstaj cych w przypadku niew

ciwego u ytkowania.

·

Nie pozostawiaj w czonego urz dzenia bez opieki.

·

Nie u ywaj akcesoriów, nie do czonych do kompletu dostawy.

·

Nie u ywaj urz dzenia z uszkodzonym kablem zasilaj cym.

UWAGA!

W przypadku uszkodzenia drzwiczek lub uszczelek drzwiczek nie wolno u ytkowa kuchenki do momentu usuni cia usterek przez

wykwalifikowanego fachowca.

UWAGA!

Aby unikn niebezpiecze stwa podwy szonego oddzia ywania promieniowania mikrofalowego, wszystkie prace naprawcze zwi zane z

usuni ciem dowolnych pokryw musz wykonywa tylko fachowcy.

·

Uwa aj, eby kabel nie dotyka ostrych kraw dzi i gor cych powierzchni.

·

Nie ci gnij, nie przekr caj i nie nawijaj kabla zasilaj cego na urz dzenie.

·

U ywaj kuchenki mikrofalowej tylko do przyrz dzenia produktów spo ywczych. W adnym wypadku nie u ywaj kuchenki do suszenia odzie y,

papieru lub innych przedmiotów.

UWAGA!

Aby unikn eksplodowania, nie wolno podgrzewa p ynów lub inne produktów w zamkni tych pojemnikach.

·

Podczas podgrzewania napojów za pomoc mikrofal mo e wyst powa burzliwe wrzenie, dlatego nale y uwa nie i ostro nie pos ugiwa si tymi

pojemnikami.

·

eby unikn p kania przyrz dzanych produktów, przed w

eniem do kuchenki nale y nak

no em lub widelcem skórk lub tward skorup , na

przyk ad, ziemniaków, jab ek, kasztanów, kie basek itp.

·

Podczas podgrzewania w kuchence artyku ów ywno ciowych w pojemnikach z materia ów atwopalnych takich jak tworzywo sztuczne lub papier,

nale y pilnowa kuchenki, aby unikn zapalania si .

·

eby unikn zapalania si w piekarniku nale y:

unika przypalenia si produktów wskutek zbyt d ugotrwa ego przyrz dzenia;

wk ada produkty do kuchenki mikrofalowej bez opakowania, w tym bez folii;

w przypadku zapalania si w komorze nale y, nie otwieraj c drzwiczek, wy czy kuchenk i od czy j od sieci elektrycznej.

·

Nie w czaj pustej kuchenki. Nie wykorzystaj komory do przechowywania jakichkolwiek przedmiotów.

·

Kuchenka mikrofalowa nie jest przeznaczona do konserwowania produktów.

·

Nie umieszczaj produktów bezpo rednio na dnie komory, wykorzystuj ruszt zdejmowany lub podstawk .

·

Zawsze sprawdzaj temperatur przyrz dzonej potrawy, w szczególno ci, je li przyrz dzasz potraw dla dzieci. Nie podawaj dania do sto u od razu po

przyrz dzeniu, niech ono troch si sch odzi.

·

Przestrzegaj przepisów przyrz dzenia potraw, lecz pami taj, e niektóre produkty (d emy, puddingi, nadzienie ciast z migda ów, cukru lub cykat)

nagrzewaj si bardzo szybko.

·

eby unikn zwarcia i zepsucia kuchenki, nie dopuszczaj przedostania si wody do otworów wentylacyjnych.

UWAGA:

·

Produkty nale y gotowa w specjalnych naczyniu, a nie umieszcza bezpo rednio na talerzu szklanym, z wyj tkiem przypadków zastrze onych w

przepisie kulinarnym.

·

U ywaj tylko tych naczy , które nadaj si do stosowania w kuchence mikrofalowej.

·

Naczynia nadaj ce si do u ycia w kuchenkach mikrofalowych nale y wykorzystywa

ci le zgodnie ze wskazówkami producenta naczy .

·

Pami taj, e w mikrofalówce ywno grzeje si o wiele szybciej, ni naczynia, dlatego wyjmuj c naczynia z kuchenki zachowuj szczególn

ostro no , eby unikn oparzenia par .

·

Przed w

eniem do mikrofalówki usu z produktów lub opakowania ta my metalowe i foli .

·

W mikrofalówce nie wolno gotowa nie rozbitych jaj.

NACZYNIA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ

UWAGA!

Przestrzegaj wskazówek umieszczonych na naczyniach oraz instrukcji producenta.

NADAJE SI

·

Szk o aroodporne

najlepszy materia naczy do u ycia w kuchence mikrofalowej.

·

Plastyk aroodporny

w takim naczyniu nie nale y gotowa jedzenie o du ej zawarto ci t uszczu lub cukru. Nie wolno u ywa szczelnie

zamkni tych pojemników.

·

Fajans i porcelana

nadaje si do u ycia w mikrofalówce, z wyj tkiem naczy pokrytych z otem lub srebrem lub posiadaj cych zdobienia metalowe.

·

Specjalne opakowanie

(papierowe, plastykowe i in.) przeznaczone do kuchenek mikrofalowych

ci le przestrzega wskazówek producenta.

NIE NADAJE SI

·

Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe odporne na dzia anie ciep a

nie nadaj si do sma enia mi sa i dowolnych

innych produktów.

·

Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.) oraz folia spo ywcza*

- od nich fale odbijaj si ; w przypadku kontaktu ze

ciankami piekarnika mog spowodowa iskrzenie i zwarcie w trakcie gotowania.

·

*Mo na stosowa do przykrycia w jedn warstw oddzielnych cz ci ywno ci, eby unikn przegrzania i przypalania si . Nie dopuszczaj kontaktu

ze ciankami, odleg

do cianek musi wynosi nie mniej ni 2 cm.

·

Topliwe tworzywa sztuczne

nie nadaj s i do u ycia w kuchence mikrofalowej.

·

Naczynia lakierowane

wskutek oddzia ywania mikrofal lakier mo e si roztopi .

·

Szk o zwyk e (w tym kszta towe i grube)

wskutek oddzia ywania wysokich temperatur mo e ulec odkszta ceniu.

·

Papier, s oma, drewno

wskutek oddzia ywania wysokich temperatur mog si zapali .

·

Naczynia melaminowe

mog poch ania mikrofale, c o powoduje p kanie lub odkszta cenie termiczne i istotnie zwi ksza czas przyrz dzenia.

JAK USTALI , CZY NADAJE SI NACZYNIE DO PRZYRZ DZENIA POTRAW W MIKROFALÓW CE?

·

W cz mikrofalówk i ustaw prze cznik warunków pracy na maksymaln moc, umie testowane naczynia w kuchence razem z szklank wody (~

250 ml) na 1 min.

·

Naczynia, które si nadaje do przyrz dzenia potraw w mikrofalówce, b

o tej samej temperaturze, co i przed w

eniem do kuchenki, natomiast

woda si nagrzeje.

PO YTECZNE RADY

·

W celu równomiernego nagrzewania nale y obraca

ywno w czasie przyrz dzenia.

·

Nie u ywaj naczy z w sk szyjk , butelek, poniewa mog one eksplodowa .

·

Nie u ywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów. U ywaj tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do u ycia w mikrofalówkach.

ZANIM ZW RÓCISZ SI DO SERW ISU

·

Je li kuchenka nie w cza si , sprawd ::

Sprawno gniazdka i wyst powanie napi cia w sieci elektrycznej;

Prawid owo nastawienia zegara;
Szczelno zamkni cia drzwiczek.

Downloaded from

www.Manualslib.com

manuals search engine

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)