Scarlett SC-1708 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
IM003
SC-1708
17
•
Przed w
ł
o
ż
eniem do mikrofalówki usu
ń
z produktów lub opakowania ta
ś
my metalowe i foli
ę
.
•
W mikrofalówce nie wolno gotowa
ć
nie rozbitych jaj.
•
Niew
ł
a
ś
ciwe utrzymanie pieca mo
ż
e doprowadzi
ć
do zu
ż
ycia powierzchni, co mo
ż
e niekorzystnie wp
ł
yn
ąć
na prac
ę
urz
ą
dzenia i sta
ć
si
ę
zagro
ż
eniem dla u
ż
ytkownika.
NACZYNIA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ
UWAGA!
Przestrzegaj wskazówek umieszczonych na naczyniach oraz instrukcji producenta.
NADAJE SI
Ę
•
Szk
ł
o
ż
aroodporne
– najlepszy materia
ł
naczy
ń
do u
ż
ycia w kuchence mikrofalowej.
•
Plastyk
ż
aroodporny
– w takim naczyniu nie nale
ż
y gotowa
ć
jedzenie o du
ż
ej zawarto
ś
ci t
ł
uszczu lub cukru. Nie wolno u
ż
ywa
ć
szczelnie
zamkni
ę
tych pojemników.
•
Fajans i porcelana
– nadaje si
ę
do u
ż
ycia w mikrofalówce, z wyj
ą
tkiem naczy
ń
pokrytych z
ł
otem lub srebrem lub posiadaj
ą
cych zdobienia
metalowe.
•
Specjalne opakowanie
(papierowe, plastykowe i in.) przeznaczone do kuchenek mikrofalowych –
ś
ci
ś
le przestrzega
ć
wskazówek producenta.
NIE NADAJE SI
Ę
•
Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe odporne na dzia
ł
anie ciep
ł
a
– nie nadaj
ą
si
ę
do sma
ż
enia mi
ę
sa i dowolnych
innych produktów.
•
Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.) oraz folia spo
ż
ywcza*
– od nich fale odbijaj
ą
si
ę
; w przypadku kontaktu ze
ś
ciankami piekarnika mog
ą
spowodowa
ć
iskrzenie i zwarcie w trakcie gotowania.
* Mo
ż
na stosowa
ć
do przykrycia w jedn
ą
warstw
ę
oddzielnych cz
ęś
ci
ż
ywno
ś
ci,
ż
eby unikn
ąć
przegrzania i przypalania si
ę
. Nie dopuszczaj kontaktu
ze
ś
ciankami, odleg
ł
o
ść
do
ś
cianek musi wynosi
ć
nie mniej ni
ż
2 cm.
•
Topliwe tworzywa sztuczne
– nie nadaj
ą
si
ę
do u
ż
ycia w kuchence mikrofalowej.
•
Naczynia lakierowane
– wskutek oddzia
ł
ywania mikrofal lakier mo
ż
e si
ę
roztopi
ć
.
•
Szk
ł
o zwyk
ł
e (w tym kszta
ł
towe i grube)
– wskutek oddzia
ł
ywania wysokich temperatur mo
ż
e ulec odkszta
ł
ceniu.
•
Papier, s
ł
oma, drewno
– wskutek oddzia
ł
ywania wysokich temperatur mog
ą
si
ę
zapali
ć
.
•
Naczynia melaminowe
– mog
ą
poch
ł
ania
ć
mikrofale, co powoduje p
ę
kanie lub odkszta
ł
cenie termiczne i istotnie zwi
ę
ksza czas przyrz
ą
dzenia.
JAK USTALI
Ć
, CZY NADAJE SI
Ę
NACZYNIE DO PRZYRZ
Ą
DZENIA POTRAW W MIKROFALÓWCE?
•
W
łą
cz mikrofalówk
ę
i ustaw prze
łą
cznik warunków pracy na maksymaln
ą
moc, umie
ść
testowane naczynia w kuchence razem z szklank
ą
wody (~
250 ml) na 1 min.
•
Naczynia, które si
ę
nadaje do przyrz
ą
dzenia potraw w mikrofalówce, b
ę
d
ą
o tej samej temperaturze, co i przed w
ł
o
ż
eniem do kuchenki, natomiast
woda si
ę
nagrzeje.
PO
Ż
YTECZNE RADY
•
W celu równomiernego nagrzewania nale
ż
y obraca
ć
ż
ywno
ść
w czasie przyrz
ą
dzenia.
•
Nie u
ż
ywaj naczy
ń
z w
ą
sk
ą
szyjk
ą
, butelek, poniewa
ż
mog
ą
one eksplodowa
ć
.
•
Nie u
ż
ywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów. U
ż
ywaj tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do u
ż
ycia w
mikrofalówkach.
ZANIM ZWRÓCISZ SI
Ę
DO SERWISU
•
Je
ś
li kuchenka nie w
łą
cza si
ę
, sprawd
ź
::
– Sprawno
ść
gniazdka i wyst
ę
powanie napi
ę
cia w sieci elektrycznej;
– Prawid
ł
owo
ść
nastawienia zegara;
– Szczelno
ść
zamkni
ę
cia drzwiczek.
ZAK
Ł
ÓCENIA ODBIORU RADIOWEGO
•
Mikrofale powoduj
ą
zak
ł
ócenia odbioru telewizyjnego lub radiowego.
•
Ż
eby eliminowa
ć
zak
ł
ócenia:
– Regularnie czy
ść
drzwiczki i uszczelki metalowe;
– Umieszczaj odbiornik telewizyjny lub radiowy w jak najwi
ę
kszej odleg
ł
o
ś
ci od kuchenki mikrofalowej;
– Obró
ć
anten
ę
w celu lepszego odbioru sygna
ł
u.
– Pod
łą
cz mikrofalówk
ę
i odbiornik do ró
ż
nych linii sieci elektrycznej.
INSTALACJA
•
Upewnij si
ę
,
ż
e w kuchence nie ma materia
ł
ów opakunkowych i obcych przedmiotów.
•
Sprawd
ź
, czy w czasie transportu nie zosta
ł
y uszkodzone:
– rzwiczki i uszczelki metalowe;
– budowa i wziernik;
– cianki komory.
•
W przypadku ujawnienia jakichkolwiek usterek, nie w
łą
czaj kuchenki i zwró
ć
si
ę
do sprzedawcy lub do serwisu.
•
Ustaw kuchenk
ę
elektryczn
ą
na równej poziomej powierzchni, trwa
ł
ej na tyle,
ż
eby wytrzyma
ć
ci
ęż
ar kuchenki z produktami i naczyniami.
•
Nie umieszczaj kuchenki mikrofalowej w pobli
ż
u
ź
róde
ł
ciep
ł
a.
•
Nie umieszczaj na kuchence
ż
adnych przedmiotów. Niczym nie przykrywaj otworów wentylacyjnych.
•
W celu normalnej pracy kuchenki nale
ż
y zapewni
ć
woln
ą
przestrze
ń
wentylacyjn
ą
nie mniej ni
ż
: 20 cm od góry, 10 cm ze strony tylnego panelu
oraz nie mniej ni
ż
5 cm ze stron bocznych.
ZASADY GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
•
Nale
ż
y uk
ł
ada
ć
produkty w jedn
ą
warstw
ę
, grubsze kawa
ł
ki nale
ż
y k
ł
a
ść
bli
ż
ej brzegów.
•
Przestrzegaj czasu przyrz
ą
dzenia, nastawiaj go na minimum, stopniowo zwi
ę
kszaj
ą
c w miar
ę
konieczno
ś
ci. W przypadku zbyt d
ł
ugiego
przyrz
ą
dzania produkty mog
ą
si
ę
zadymi
ć
i zapali
ć
.
UWAGA:
czas przyrz
ą
dzenia mo
ż
e si
ę
zmienia
ć
w zale
ż
no
ś
ci od kszta
ł
tu, rozmiarów i umieszczenia produktów. Du
ż
e lub grube kawa
ł
ki gotuj
ą
si
ę
d
ł
u
ż
ej, natomiast drobne – szybciej.
•
Przykrywaj produkty specjalnymi pokrywkami lub plastykiem, uchylaj
ą
c jeden z rogów w celu wydostania si
ę
zbytniej pary. Pokrywki bardzo si
ę
grzej
ą
– nale
ż
y pos
ł
ugiwa
ć
nimi bardzo ostro
ż
nie!
•
W celu bardziej równomiernego nagrzania i przy
ś
pieszenia gotowania obracaj i mieszaj produkty.
•
Okr
ą
g
ł
e/owalne talerze w odró
ż
nieniu od kwadratowych/prostok
ą
tnych równie
ż
zapewniaj
ą
bardziej równomierne nagrzanie.
•
Produkty nale
ż
y rozmra
ż
a
ć
bez opakowania, w nieg
łę
bokiej podstawce lub na ruszcie do obróbki mikrofalowej, koniecznie u
ż
ywaj
ą
c talerza
obrotowego. Zamra
ż
aj
ą
c produkty, nale
ż
y nadawa
ć
im w miar
ę
mo
ż
liwo
ś
ci por
ę
czny kszta
ł
t.
•
Odleg
ł
o
ść
mi
ę
dzy produktami, na przyk
ł
ad, warzywami, keksami itp. musi wynosi
ć
nie mniej ni
ż
2,5 cm w celu zapewnienia równomiernej obróbki.
•
Nale
ż
y nak
ł
u
ć
grub
ą
skórk
ę
lub skorup
ę
,
ż
eby unikn
ąć
p
ę
kania produktu.
•
Rozgrzewaj tylko gotowe i sch
ł
odzone produkty, mieszaj
ą
c je.
•
Popcorn – nale
ż
y
ś
ci
ś
le przestrzega
ć
wskazówek producenta i nie pozostawia
ć
mikrofalówki bez opieki. Je
ś
li produkt nie jest gotowy po up
ł
ywie
w
ł
a
ś
ciwego czasu, nale
ż
y przerwa
ć
gotowanie. Zbyt d
ł
uga obróbka mo
ż
e spowodowa
ć
zapalenie si
ę
.
OSTRZE
Ż
ENIE:
Nie wolno u
ż
ywa
ć
worków z br
ą
zowego papieru w celu przyrz
ą
dzenia popcornu oraz wykorzystywa
ć
resztek ziaren. Nie wolno
umieszcza
ć
opakowania z popcornem bezpo
ś
rednio na pó
ł
misku szklanym, nale
ż
y k
ł
a
ść
go na talerz.
PRACA
•
Pod
łą
cz kuchenk
ę
do sieci elektrycznej.
•
W
ł
ó
ż
produkty do kuchenki i zamknij drzwiczki.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)