Praktyczne wskazówki - Electrolux EMS 2105 S - Instrukcja obsługi - Strona 15

Electrolux EMS 2105 S Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 27
Ładowanie instrukcji

76 electrolux

Praktyczne wskazówki

Kuchni

ę

nale

ż

y utrzymywa

ć

w czysto

ś

ci

wyciera

ć

po ka

ż

dym u

ż

yciu (tak

ż

e

podstaw

ę

obrotow

ą

i

we

wn

ę

trzn

ą

stron

ę

drzwi).

Do gotowania mikrofalowego u

ż

ywa

ć

okr

ą

głych lub owalnych naczy

ń

z

pokrywkami.

Nie u

ż

ywa

ć

naczy

ń

metalowych lub z

metalowymi elementami. Niektóre

rodzaje naczy

ń

lub opakowa

ń

plastikowych mog

ą

si

ę

stopi

ć

podczas

gotowania w kuchni mikrofalowej.

Produkty nale

ż

y przykry

ć

podczas

gotowania. U

ż

y

ć

szklanej pokrywki lub

talerza.

Chleb mo

ż

na rozmra

ż

a

ć

na papierowym

r

ę

czniku.

Je

ż

eli mro

ż

onki s

ą

podgrzewane w

swoich oryginalnych opakowaniach,

nale

ż

y je otworzy

ć

. Opakowania z

elementami metalo

wymi mog

ą

by

ć

umieszczane w kuchni mikrofalowej tylko

wtedy, gdy ich producent

ż

ywno

ś

ci to

zalecił. Zdj

ąć

m

etalowe klipsy.

Delikatne kawałki np. skrzydełka lub

ż

ki kurczaka nale

ż

y okry

ć

kawałkami

folii aluminiowej, aby unikn

ąć

przegrzania

lub spalenia.

P

rodukty posiadaj

ą

ce nieporowat

ą

skór

ę

b

ą

d

ź

powłok

ę

(takie jak: jabłka, zie

mniaki,

w

ą

tróbki drobiowe,

ż

ółtka jaj, kiełbaski)

wymagaj

ą

wcze

ś

niejszego nakłucia

zewn

ę

trznej warstwy, aby zapobiec

tworzeniu si

ę

pary lub ewentualnemu

poparzeniu.

Nie gotowa

ć

jaj, gdy

ż

mog

ą

eks

plodowa

ć

!

Wi

ę

ksze kawałki

ż

ywno

ś

ci umieszcza

ć

po zewn

ę

trznej stronie naczynia. Stara

ć

si

ę

gotowa

ć

ż

ywno

ść

porcjowan

ą

w

mniejsze kawałki.

Ż

ywno

ść

układa

ć

na

ś

rodku talerza obrotowego.

Ż

ywno

ść

b

ę

dzie ugotowana

równomiernie, je

ż

eli b

ę

dzie obracana lub

mieszana podczas gotowania.

Nale

ż

y nieco skraca

ć

czas przygotowania

potrawy wskazany przez producenta, aby

unikn

ąć

rozgotowania. Im wi

ę

ksze

kawałki

ż

ywno

ś

ci, tym dłu

ż

szy czas jest

czas ich gotowania.

Do gotowania warzyw nale

ż

y dodawa

ć

jak najmniejsze ilo

ś

ci wody (lub gotowa

ć

bez wody).

U

ż

ywa

ć

mniej soli i innych przypraw, ni

ż

w przypadku gotowania tradycyjnego.

Ż

ywno

ść

przyprawia

ć

po wyj

ę

ciu z kuchni

mikrofalowej.

Po zako

ń

czeniu gotowania nale

ż

y

zachowa

ć

„czas odczekania”, aby

potrawy

były równomiernie ugot

owane.

Po wyj

ę

ciu z kuchni potrawy sprawdzi

ć

,

czy jest ju

ż

wystarczaj

ą

co gor

ą

ca

(ugotowana równomiernie).

Przy wyjmowaniu naczy

ń

i potraw z

kuchni nale

ż

y zawsze u

ż

ywa

ć

r

ę

kawic

ochronnych.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)