Bosch BEL554MS0 - Instrukcja obsługi - Strona 20

Bosch BEL554MS0 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 28
Ładowanie instrukcji

pl 

Tak to działa

44

16.4 Podgrzewanie

W urządzeniu możliwe jest podgrzewanie potraw.

Podgrzewanie potraw

OSTRZEŻENIE ‒ Ryzyko oparzeń!

Podgrzane potrawy oddają ciepło. Naczynie może być
gorące.

Do wyjmowania naczyń lub wyposażenia z komory
piekarnika zawsze używać łapek kuchennych.

OSTRZEŻENIE ‒ Ryzyko oparzenia!

Podczas podgrzewania płynów może dojść do zahamo-
wania wrzenia. Oznacza to, że temperatura wrzenia jest
osiągana bez powstawania typowych pęcherzyków po-
wietrza. Zachować ostrożność nawet przy niewielkim
wstrząsie naczynia. Gorący płyn może nagle wykipieć i
rozpryskiwać się.

Podczas podgrzewania płynu zawsze należy wkła-
dać łyżkę do naczynia. W ten sposób zapobiega się
zahamowaniu wrzenia.

UWAGA!

Jeśli metal dotyka ścianki komory piekarnika, powstają
iskry, które mogą uszkodzić urządzenie lub zniszczyć
wewnętrzną szybę drzwi.

Odstęp przedmiotu wykonanego z metalu, np. łyżki
w szklance, od ścianek i drzwi komory piekarnika
musi wynosić minimum 2 cm.

1.

Gotowe dania wyjąć z opakowania i włożyć do na-
czynia przeznaczonego do stosowania w kuchen-
kach mikrofalowych.

2.

Potrawy układać płasko w naczyniu.

3.

Przykryć potrawę odpowiednią pokrywką, talerzem
lub specjalną folią do kuchenek mikrofalowych.

4.

Włączyć tryb pracy.

5.

Od czasu do czasu potrawę należy kilkakrotnie ob-
rócić lub zamieszać.
Składniki potrawy mogą się podgrzewać z różną
szybkością.

6.

Kontrolować temperaturę.

7.

W celu wyrównania temperatury podgrzane produk-
ty należy pozostawić w temperaturze pokojowej
na 2 do 5 minut.

Podgrzewanie zamrożonych potraw z zastosowaniem mikrofal

Przestrzegać zalecanych ustawień dotyczących podgrzewania zamrożonych potraw z zastosowaniem mikrofal.

Potrawa

Waga w g

Moc mikrofal w W

Czas trwania w min

Menu, potrawa na talerzu, potrawa gotowa z
2-3 składników

300 - 400

600

8 - 11

Zupa

400

600

8 - 10

Potrawa jednogarnkowa

500

600

10 - 13

Plastry lub kawałki mięsa w sosie, np. gulasz 500

600

12 - 17

1

Zapiekanki, np. lasagne, cannelloni

450

600

10 - 15

Dodatki, np. ryż, makaron

2

250

600

2 - 5

Dodatki, np. ryż, makaron

2

500

600

8 - 10

Warzywa, np. groszek, brokuły, marchewka

3

300

600

8 - 10

Warzywa, np. groszek, brokuły, marchewka

3

600

600

14 - 17

Szpinak ze śmietaną

4

450

600

11 - 16

1

Przy mieszaniu porozdzielać kawałki mięsa.

2

Dodać do potrawy trochę płynu.

3

Do naczynia wlać tyle wody, aby przykryć jego dno.

4

Potrawę gotować, nie dodając wody.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)