6 Tak to działa; Optymalny sposób postępowania; Porady dotyczące rozmrażania i; Rozmrażanie potraw - Bosch BEL554MS0 - Instrukcja obsługi - Strona 18

Bosch BEL554MS0 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 28
Ładowanie instrukcji

pl 

Tak to działa

42

16  Tak to działa

Tutaj podane są odpowiednie ustawienia oraz najlep-
sze akcesoria i naczynia do różnych potraw. Zalecenia
zostały przez nas optymalnie dostosowane do danego
urządzenia.

16.1 Optymalny sposób postępowania

Tutaj opisany jest krok po kroku sposób postępowania,
który umożliwia najbardziej efektywne wykorzystanie za-
lecanych ustawień. Zamieszczone są informacje na te-
mat wielu potraw wraz ze wskazówkami dotyczącymi
optymalnego używania i regulowania urządzenia.

OSTRZEŻENIE ‒ Ryzyko oparzeń!

Podgrzane potrawy oddają ciepło. Naczynie może być
gorące.

Do wyjmowania naczyń lub wyposażenia z komory
piekarnika zawsze używać łapek kuchennych.

Uwaga: 

Czasy podane w tabelach mają charakter

orientacyjny i zależą od jakości oraz właściwości pro-
duktów spożywczych.

1.

Przed użyciem komory gotowania wyjąć naczynia, z
których się nie korzysta.

2.

Wybrać potrawę z zalecanych ustawień.

3.

Włożyć potrawę do odpowiedniego naczynia.
→ 

"Naczynia i wyposażenie nadające się do użycia

w kuchenkach mikrofalowych", Strona 33

4.

Ustawić naczynie na talerzu obrotowym.

5.

Wprowadzić na urządzeniu zalecane ustawienia.
W zalecanych ustawieniach podane są często prze-
działy wartości czasu. Ustawić najpierw najkrótszy
czas trwania. W razie potrzeby wydłużyć czas trwa-
nia. Jeżeli w tabelach podano 2 wartości mocy mi-
krofal i czasu trwania, należy najpierw ustawić pierw-
szą wartość mocy mikrofal i czasu trwania, a po sy-
gnale drugą.

Wskazówka: 

W celu przyrządzenia ilości, które różnią

się od podanych w tabelach, należy ustawić ok. dwu-
krotnie dłuższy czas trwania w przypadku dwukrotnej
ilości.

16.2 Porady dotyczące rozmrażania i

podgrzewania

Postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami, aby
uzyskać zadowalające rezultaty rozmrażania i podgrze-
wania.

Cel/problem

Rada

Po upływie czasu trwania
potrawa powinna być roz-
mrożona, gorąca lub ugo-
towana.

Ustawić dłuższy czas
trwania. Większe ilości i
wyższe potrawy wymagają
dłuższego przyrządzania.

Cel/problem

Rada

Po upływie czasu gotowa-
nia potrawa nie powinna
być przegrzana przy brze-
gach, natomiast w środku
powinna być ugotowana.

¡

W międzyczasie zami-
eszać potrawę.

¡

Ustawić niższą moc
mikrofal i dłuższy czas
trwania.

Po rozmrożeniu drób lub
mięso nie powinny być
podgotowane tylko z ze-
wnątrz, natomiast w środ-
ku jeszcze zamrożone.

¡

Ustawić niższą moc
mikrofal.

¡

W przypadku rozm-
rażania większej ilości
produktów, należy je
wielokrotnie obracać.

Potrawa nie powinna być
zbyt sucha.

¡

Ustawić niższą moc
mikrofal.

¡

Ustawić krótszy czas
trwania.

¡

Przykryć potrawę.

¡

Dodać więcej wody.

16.3 Rozmrażanie

W urządzeniu możliwe jest rozmrażanie zamrożonych
potraw.

Rozmrażanie potraw

1.

Zamrożone produkty włożyć do naczynia bez przy-
krycia i ustawić na talerzu obrotowym.
Delikatne części, np. udka i skrzydełka kurczaka lub
tłuste części pieczeni, można przykryć kawałkami fo-
lii aluminiowej. Folia nie może dotykać ścianek pie-
karnika.

2.

Włączyć tryb pracy.
Po upływie połowy czasu rozmrażania można zdjąć
folię.

3.

Uwaga: 

Podczas rozmrażania mięsa i drobiu po-

wstaje woda.
Nagromadzony płyn należy wylać podczas obraca-
nia i w żadnym wypadku nie wykorzystywać do kon-
sumpcji ani nie dopuścić do zetknięcia z innymi pro-
duktami spożywczymi.

4.

W międzyczasie obrócić albo zamieszać potrawę je-
den lub dwa razy.
Duże kawałki obracać kilka razy.

5.

W celu temperatury rozmrożone produkty należy po-
zostawić w temperaturze pokojowej na 10 do 20 mi-
nut.
Z drobiu można teraz wyjąć podroby. Mięso można
poddać dalszej obróbce, nawet jeśli w środku jest
jeszcze częściowo zamrożone.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)