Użycie tarczy tnącej/trącej; WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW - KitchenAid 5KFP1644EOB - Instrukcja obsługi - Strona 78

Spis treści:
- Strona 52 – Polski; INSTRUKCJA OBSŁUGI MALAKSERA; S P I S T R E Ś C I
- Strona 53 – WAŻE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA; Używając urządzeń elektrycznych, należy zawsze; istnieje zagrożenie dla życia lub możliwość; NIEBEZPIECZEŃSTWO
- Strona 54 – PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
- Strona 55 – Wymagania elektryczne; PROSIMY ZACHOWAĆ TĘ INSTRUKCJĘ; Utylizacja odpadów sprzętu elektrycznego; Utylizacja opakowania
- Strona 56 – CZĘŚCI MALAKSERA I CECHY; Części i akcesoria
- Strona 58 – ZĘŚCI MALAKSERA I CECHY; Objaśnienie angielskich opisów na częściach malaksera; Elementy
- Strona 60 – Czynność; Jak wybrać odpowiednie narzędzie?
- Strona 62 – PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY; Przed pierwszym użyciem; Montaż misy roboczej
- Strona 63 – Użycie szerokiego podajnika i popychacza 3 w 1; Niebezpiecznie wirujące ostrza.; UWAGA; Montaż pokrywy misy roboczej oraz blokada zabezpieczająca
- Strona 64 – Użycie panelu kontroli prędkości
- Strona 65 – Użycie suwaka zewnętrznej regulacji grubości plastrów; UŻYCIE MALAKSERA
- Strona 66 – Przygotowanie do pracy zestawu do krojenia w kostkę
- Strona 67 – Montaż/użycie zestawu do krojenia w kostkę
- Strona 69 – Montaż/demontaż uniwersalnego noża
- Strona 70 – Montaż/demontaż misy szefa
- Strona 71 – Montaż/demontaż tarczy trącej, do frytek oraz do tarcia na miazgę
- Strona 72 – Montaż/demontaż tarczy tnącej na plasterki
- Strona 74 – Montaż/demontaż wyciskarki do cytrusów
- Strona 75 – Montaż/demontaż trzepaczki do jajek lub plastikowego mieszadła
- Strona 76 – MYCIE I KONSERWACJA
- Strona 77 – Użycie uniwersalnego noża ze stali nierdzewnej
- Strona 78 – Użycie tarczy tnącej/trącej; WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
- Strona 79 – Wskazówki dla użytkowników
- Strona 80 – ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW; nie
- Strona 81 – SERWIS I GWARANCJA; Gwarancja malaksera KitchenAid
Polski
449
Pociąć produkty tak, by zmieściły się w
otworze podajnika poziomo lub pionowo
i upakować je tak by nie przesuwały
się podczas krojenia� Dociskać z
równomierną siłą�
Można używać także małego otworu
podajnika� Ułożyć produkty pionowo w
otworze i za pomocą małego popychacza
dociskać z wyczuciem do wybranej tarczy
tnącej�
Krojenie i tarcie długich, i okrągłych
warzyw i owoców jak cebule, jabłka,
papryka:
Obrane i bez pestek, należy je pokroić na
kawałki wielkości małego jajka� Kawałki
muszą mieścić się otworze podajnika�
Umieścić w podajniku� Dociskać z
równomierną siłą�
Krojenie i tarcie drobnych owoców
i warzyw jak truskawki, grzyby,
rzodkiewka:
Przekrojone i oczyszczone części warzyw
i owoców układać na sobie w otworze
podajnika odpowiednio dobranego
wielkością� Ułożyć odpowiednią ilość
warzyw, nie przepełniając otworu
podajnika ponad zaznaczoną linię� Ułożyć
produkty pionowo w otworze i za pomocą
małego popychacza dociskać z wyczuciem
do wybranej tarczy tnącej�
Krojenie i tarcie długich,
okrągłych i wąskich
w przekroju warzyw
i owoców jak seler,
marchew, banany:
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Użycie tarczy tnącej/trącej
Krojenie w plasterki surowego mięsa
i drobiu:
Mięso musi być pocięte na kawałki oraz
uformowane tak, by rozmiarami pasowało
do otworu podajnika� Następnie dobrze
schłodzone - najlepiej lekko zmrożone -
przez włożenie w pakowaniu foliowym
do zamrażarki na 0,5 do 2 godzin� Nie
można zamrażać zbyt długo - koniec ostrza
noża powinien dać się wbić w kawałki
zmrożonego mięsa� Krojenie powinno
odbywać się przy odpowiednim nacisku
popychacza�
Krojenie w plasterki wędlin i
pieczonych mięs:
Powinny być one dobrze schłodzone,
pokrojone na kawałki właściwych
rozmiarów - pasujących do podajnika, a
podczas krojenia dociskane popychaczem
do tarczy tnącej z właściwą siłą�
Krojenie szpinaku i innych liści:
Ułożyć na sobie kilka liści� Zrolować i
ustawić pionowo w otwór popychacza�
Dociskać z równomierną siłą�
Mieszadło to służy do
szybkiego zagniatania
ciasta, zwłaszcza kruchego�
W ciągu niecałej minuty
można uzyskać odpowiednio
uformowaną kulę ciasta�
Najlepsze rezultaty osiąga się wyrabiając je
z 500g mąki�
Użycie mieszadła do ciasta
Tarcie serów:
Najlepsze rezultaty daje ich
wstępne schłodzenie, a w
przypadku miękkich serów,
takich jak mozzarella –
podmrożenie przez 10-15 min�
Dociskać z równomierną siłą�
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
W10529664D_15_PL_v01.indd 449
8/4/17 9:29 AM
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
Polski 423 INSTRUKCJA OBSŁUGI MALAKSERA S P I S T R E Ś C I PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA Waże zalecenia dotyczące bezpieczeństwa �����������������������������������������������������������������424 Wymagania elektryczne ���������������������������������������������������������������������������...
424 PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA WAŻE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA Używając urządzeń elektrycznych, należy zawsze przestrzegać następujących środków ostrożności: 1. Czytać uważnie wszystkie instrukcje� Niewłaściwe korzystanie z urządzenia może spowodować ob...
Polski 425 PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA 8. Nie należy próbować otworzyć pokrywy blokującej na siłę� 9. To urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej bądź umysłowej lub nieposiadające doświadczenia i wi...