Kenwood KMC 010 - Instrukcja obsługi - Strona 40

Spis treści:
przepisy –
ciąg dalszy
pyszne ciasto czekoladowe
składniki
●
225 g masła (musi być miękkie)
●
250 g cukru pudru
●
4 jaja
●
5 ml (1 łyżeczka) kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 15 ml (1 łyżce)
gorącej wody
●
30 ml (2 łyżki) mleka
●
5 ml (1 łyżeczka) olejku migdałowego
●
50 g mielonych migdałów
●
100 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
●
5 ml (1 łyżeczka) proszku do pieczenia
●
50 g gorzkiego kakao
sposób przygotowania
1
Masło i cukier wymieszać, rozpoczynając od niskiej prędkości i
stopniowo ją zwiększając, aż utworzy się lekka i puszysta masa.
Zgarnąć masę ze ścianek miski i z ubijaka.
2
Jaja wbić do dzbanka itp. i włączyć mikser na wysoką prędkość.
Stopniowo, po trochu na raz, dodawać jaja do masy, mieszając, aż
całkowicie się z nią połączą. Wyłączyć urządzenie i zgarnąć masę ze
ścianek miski.
3
Przy niskiej prędkości do masy wmieszać rozpuszczoną kawę, mleko i
olejek migdałowy. Dodać mielone migdały, przesianą mąkę, proszek do
pieczenia i kakao. Mieszać na niskiej prędkości, aż składniki połączą się
ze sobą.
4
Uzyskaną masę podzielić na dwie części – rozlać do dwóch 20-
centymetrowych form, wyłożonych papierem do pieczenia,
wysmarowanym tłuszczem. Wyrównać wierzchy i piec przez ok. 30
minut w temperaturze 180°C, aż po dotknięciu ciasto będzie odzyskiwać
kształt.
5
Wyłożyć na druciany ruszt, aby ciasto ostygło.
nadzienie z czekoladowej pianki
składniki
●
275 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
●
225 ml śmietany kremówki
sposób przygotowania
1
Stopić czekoladę – umieścić ją w misce ustawionej na rondelku z lekko
gotującą się wodą.
2
Śmietanę ubić na sztywno – rozpocząć od niskiej prędkości i stopniowo
ją zwiększać.
3
Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i przy pomocy dużej
łyżki wmieszać do śmietany.
4
Tak przygotowanym nadzieniem posmarować dwie ostudzone części
ciasta.
marynata chili
składniki
●
200 g płynnego miodu, schłodzonego przez noc w lodówce
●
1 zielona papryczka chili (cała)
●
5 ml (1 łyżeczka) masła orzechowego
●
przyprawy
sposób przygotowania
1
Wszystkie składniki umieścić w mini-rozdrabniaczu/młynku.
2
Nasadkę zamocować w mikserze i zaczekać, aż składniki osiądą wokół
ostrzy.
3
Miksować w trybie pracy przerywanej przez 10 sekund.
4
Podawać w preferowany sposób.
152
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
przed użyciem urządzenia marki Kenwood ● Przeczytać uważnie poniższą instrukcję i zachować na wypadek potrzeby skorzystania z niej wprzyszłości. ● Usunąć wszelkie materiały pakunkowe i etykiety. bezpieczeństwo obsługi ● Przed zakładaniem i zdejmowaniem nasadek i przyborów, po zakończeniu pracy oraz ...
przybory do miksowania – przykłady zastosowań ubijak „K” ● Do przygotowywania różnego rodzaju ciast i ciastek, lukru, polew, mas,nadzienia, eklerów i ziemniaków purée. trzepaczka ● Do ubijania jaj, śmietany, rzadkiego ciasta (np. naleśnikowego),beztłuszczowego ciasta biszkoptowego, bezów, serników, ...
problem ● Trzepaczka bądź ubijak „K” uderza o dno miski lub nie sięga składnikówznajdujących się na jej dnie. rozwiązanie ● Wyregulować wysokość, używając załączonego w zestawie klucza.Sposób regulowania wysokości: 1 Wyłączyć urządzenie z sieci. 2 Unieść głowicę miksera i wsunąć trzepaczkę lub ubija...
Inne modele roboty kuchenne Kenwood
-
Kenwood FHM155SI
-
Kenwood FP180_FP185
-
Kenwood FP479_FP481
-
Kenwood FP480_FP580
-
Kenwood FP510_FP520_FP530
-
Kenwood FP680_FP690_FP780
-
Kenwood FP730 multipro
-
Kenwood FP905_FP910_FP920_FP930_FP931
-
Kenwood FP940
-
Kenwood FPP210