Kenwood KMC 010 - Instrukcja obsługi - Strona 40

Kenwood KMC 010
Ładowanie instrukcji

przepisy –

ciąg dalszy

pyszne ciasto czekoladowe

składniki

225 g masła (musi być miękkie)

250 g cukru pudru

4 jaja

5 ml (1 łyżeczka) kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 15 ml (1 łyżce)
gorącej wody

30 ml (2 łyżki) mleka

5 ml (1 łyżeczka) olejku migdałowego

50 g mielonych migdałów

100 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia

5 ml (1 łyżeczka) proszku do pieczenia

50 g gorzkiego kakao

sposób przygotowania

1

Masło i cukier wymieszać, rozpoczynając od niskiej prędkości i
stopniowo ją zwiększając, aż utworzy się lekka i puszysta masa.
Zgarnąć masę ze ścianek miski i z ubijaka.

2

Jaja wbić do dzbanka itp. i włączyć mikser na wysoką prędkość.
Stopniowo, po trochu na raz, dodawać jaja do masy, mieszając, aż
całkowicie się z nią połączą. Wyłączyć urządzenie i zgarnąć masę ze
ścianek miski.

3

Przy niskiej prędkości do masy wmieszać rozpuszczoną kawę, mleko i
olejek migdałowy. Dodać mielone migdały, przesianą mąkę, proszek do
pieczenia i kakao. Mieszać na niskiej prędkości, aż składniki połączą się
ze sobą.

4

Uzyskaną masę podzielić na dwie części – rozlać do dwóch 20-
centymetrowych form, wyłożonych papierem do pieczenia,
wysmarowanym tłuszczem. Wyrównać wierzchy i piec przez ok. 30
minut w temperaturze 180°C, aż po dotknięciu ciasto będzie odzyskiwać
kształt.

5

Wyłożyć na druciany ruszt, aby ciasto ostygło.

nadzienie z czekoladowej pianki

składniki

275 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki

225 ml śmietany kremówki

sposób przygotowania

1

Stopić czekoladę – umieścić ją w misce ustawionej na rondelku z lekko
gotującą się wodą.

2

Śmietanę ubić na sztywno – rozpocząć od niskiej prędkości i stopniowo
ją zwiększać.

3

Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i przy pomocy dużej
łyżki wmieszać do śmietany.

4

Tak przygotowanym nadzieniem posmarować dwie ostudzone części
ciasta.

marynata chili

składniki

200 g płynnego miodu, schłodzonego przez noc w lodówce

1 zielona papryczka chili (cała)

5 ml (1 łyżeczka) masła orzechowego

przyprawy

sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki umieścić w mini-rozdrabniaczu/młynku.

2

Nasadkę zamocować w mikserze i zaczekać, aż składniki osiądą wokół
ostrzy.

3

Miksować w trybie pracy przerywanej przez 10 sekund.

4

Podawać w preferowany sposób.

152

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 32 - robot kuchenny marki Kenwood – podstawowe informacje; Polski

przed użyciem urządzenia marki Kenwood ● Przeczytać uważnie poniższą instrukcję i zachować na wypadek potrzeby skorzystania z niej wprzyszłości. ● Usunąć wszelkie materiały pakunkowe i etykiety. bezpieczeństwo obsługi ● Przed zakładaniem i zdejmowaniem nasadek i przyborów, po zakończeniu pracy oraz ...

Strona 34 - mikser

przybory do miksowania – przykłady zastosowań ubijak „K” ● Do przygotowywania różnego rodzaju ciast i ciastek, lukru, polew, mas,nadzienia, eklerów i ziemniaków purée. trzepaczka ● Do ubijania jaj, śmietany, rzadkiego ciasta (np. naleśnikowego),beztłuszczowego ciasta biszkoptowego, bezów, serników, ...

Strona 35 - montaż i korzystanie z osłony

problem ● Trzepaczka bądź ubijak „K” uderza o dno miski lub nie sięga składnikówznajdujących się na jej dnie. rozwiązanie ● Wyregulować wysokość, używając załączonego w zestawie klucza.Sposób regulowania wysokości: 1 Wyłączyć urządzenie z sieci. 2 Unieść głowicę miksera i wsunąć trzepaczkę lub ubija...

Inne modele roboty kuchenne Kenwood

Wszystkie roboty kuchenne Kenwood