FIRST FA-5152 - Instrukcja obsługi - Strona 3

FIRST FA-5152

Wypiekacz chleba FIRST FA-5152 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

16

17

POLSKI

POLSKI

B. MENU

Uruchom

żą

dany program pieczenia. Numer

programu oraz odpowiedni czas pieczenia
pojawi

ą

si

ę

na wy

ś

wietlaczu.

Wa

ż

ne:

Po naci

ś

ni

ę

ciu przycisków dotykowych musi si

ę

rozlec sygna

ł

d

ź

wi

ę

kowy, chyba

ż

e urz

ą

dzenia

pracuje (mianowicie wszystkie programy zosta

ł

y

ustawione, a przycisk start/stop zosta

ł

naci

ś

ni

ę

ty;

wtedy inne przyciski nie b

ę

d

ą

wydawa

ć

d

ź

wi

ę

ków).

C. ROZMIAR BOCHENKA

Wybór wagi brutto (750g, 1000g i 1250g).
Naci

ś

nij przycisk odpowiedni

ą

ilo

ść

razy, a

ż

oznaczenie pojawi si

ę

pod

żą

dan

ą

wag

ą

.

Uwaga:

Domy

ś

lnym ustawieniem po w

łą

czeniu

urz

ą

dzenia jest 1250g. Programy 6, 7, 11 i 12 nie

pozwalaj

ą

na ustawienie wagi bochenka.

D. ZEGAR OPÓ

Ź

NIAJ

Ą

CY

Pieczenie z opó

ź

nieniem czasu.

E. STOPIE

Ń

UPIECZENIA

Wybierz stopie

ń

przypieczenia (

ś

redni mocno

upieczony szybko lekko przypieczony). Naci

ś

nij

przycisk przypieczenia odpowiedni

ą

ilo

ść

razy, a

ż

oznaczenie pojawi si

ę

nad

żą

danym

stopniem przypieczenia. Czas pieczenia zmienia
si

ę

w zale

ż

no

ś

ci od wybranego poziomu

zbr

ą

zowienia. Dla programów 1-4 mo

ż

esz

aktywowa

ć

tryb szybkiego pieczenia, naciskaj

ą

c

przycisk, a

ż

wy

ś

wietli si

ę

trójk

ą

t, oznaczaj

ą

cy

program szybkiego pieczenia. Programy 6,
7 i 11 nie pozwalaj

ą

na ustawienie stopnia

zbr

ą

zowieniabochenka.

F. START/STOP

Aby rozpocz

ąć

, lub zatrzyma

ć

prac

ę

, lub

anulowa

ć

ustawienie zegara. Aby wstrzyma

ć

prac

ę

, krótko naci

ś

nij przycisk start/stop, a

ż

rozlegnie si

ę

d

ź

wi

ę

k, a czas zacznie miga

ć

na

wy

ś

wietlaczu. Ponownie naciskaj

ą

c przycisk

start/stop wznowisz prac

ę

urz

ą

dzenia. Je

ś

li

nie wci

ś

niesz przycisku start/stop, urz

ą

dzenie

automatycznie wznowi program po 10 minutach.
Aby zako

ń

czy

ć

prac

ę

i wykasowa

ć

ustawienia,

naci

ś

nij przycisk start/stop na 3 sekundy, a

ż

rozlegnie si

ę

d

ł

ugi d

ź

wi

ę

k.

Uwaga:

Nie naciskaj przycisku start/stop, je

ś

li tylko

chcesz sprawdzi

ć

stan chleba.

FUNKCJA PAMI

Ę

CI

Po ponownym w

łą

czeniu po awarii zasilania,

trwaj

ą

cego ok. 10 minut, program wznowi prac

ę

w tym samym punkcie. Nie ma to jednak

ż

e

zastosowania, je

ś

li anulujesz/przerwiesz proces

pieczenia, naciskaj

ą

c przycisk start/stop na 3

sekundy.

OKIENKO

Poprzez okienko mo

ż

esz sprawdzi

ć

proces

pieczenia.

PROGRAMY PIECZENIA

Żą

dany program wybierasz naciskaj

ą

c przycisk

menu. Odpowiedni numer programu jest
pokazany na wy

ś

wietlaczu. Czas pieczenia

zale

ż

y od wybranej kombinacji programów. Patrz

rozdzia

ł

„Kolejno

ść

programów“.

PROGRAM PIECZENIA 1: PODSTAWOWY

Do chlebów bia

ł

ych oraz mieszanych,

sk

ł

adaj

ą

cych si

ę

g

ł

ównie z m

ą

ki pszenicznej lub

ż

ytniej. Chleb ma zwart

ą

konsystencj

ę

. Mo

ż

esz

dostosowa

ć

stopie

ń

zbr

ą

zowienia poprzez

przycisk stopnia przypieczenia.

PROGRAM PIECZENIA 2: FRANCUSKI

Do chlebów lekkich, upieczonych z drobnej m

ą

ki.

Normalnie taki chleb jest puszysty i ma chrupi

ą

c

ą

skórk

ę

. Nie jest odpowiedni do przepisów,

wymagaj

ą

cych mas

ł

a, margaryny lub mleka.

PROGRAM PIECZENIA 3: RAZOWY

Do chlebów, zrobionych z ró

ż

nych rodzajów

m

ą

ki, wymagaj

ą

cych d

ł

u

ż

szego ugniatania i

wzrastania (na przyk

ł

ad z maki razowej i

ż

ytniej).

Chleb b

ę

dzie bardziej zwarty i ci

ęż

szy.

PROGRAM PIECZENIA 4: S

Ł

ODKI

Do chleba z dodatkami, np. sokami owocowymi,
wiórkami kokosowymi, rodzynkami, suszonymi
owocami, czekolad

ą

lub z dodatkiem cukru.

Z powodu d

ł

u

ż

szego czasu wzrastania, chleb

b

ę

dzie lekki i puszysty.

PROGRAM PIECZENIA 5: SUPER SZYBKI

Szybki proces ugniatania, ro

ś

ni

ę

cia i pieczenia.

Upieczony chleb jest najtwardszy spo

ś

ród

wszystkich dost

ę

pnych programów pieczenia.

PROGRAM PIECZENIA 6: CIASTO

Do przygotowania ciasta dro

ż

d

ż

owego na

bu

ł

eczki, pizz

ę

lub precle. Ten program nie

obejmuje pieczenia.

PROGRAM PIECZENIA 7: CIASTO NA
MAKARON

Do przygotowania ciasta na makaron. Ten
program nie obejmuje pieczenia.

PROGRAM PIECZENIA 8: MA

Ś

LANKA

Do chlebów zrobionych przy u

ż

yciu ma

ś

lanki lub

jogurtu.

PROGRAM 9: BEZGLUTENOWY

Do chlebów zrobionych z m

ą

ki bezglutenowej

lub mieszanek do pieczenia. M

ą

ka bezglutenowa

wymaga d

ł

u

ż

szego nabierania p

ł

ynów lub ma

ż

ne w

ł

a

ś

ciwo

ś

ci ro

ś

ni

ę

cia.

PROGRAM PIECZENIA 10: CIASTO

Ugniatanie, ro

ś

ni

ę

cie i pieczenie, ro

ś

ni

ę

cie na

sodzie spo

ż

ywczej lub proszku do pieczenia.

PROGRAM 11: D

Ż

EM

Do robienia d

ż

emu.

PROGRAM 12: PIECZENIE

Do dodatkowego pieczenia chleba, który jest
zbyt lekki, lub niewystarczaj

ą

co upieczony. Ten

program nie obejmuje ugniatania, ani czasu
le

ż

akowania. Chleb b

ę

dzie utrzymywany w

cieple przez prawie godzin

ę

po zako

ń

czeniu

pieczenia. Zapobiegnie to zwilgotnieniu chleba.
• Aby wcze

ś

niej zako

ń

czy

ć

t

ę

funkcj

ę

, naci

ś

nij

przycisk start/stop na 3 sekundy, a

ż

rozlegnie

si

ę

d

ł

ugi d

ź

wi

ę

k. Aby wy

łą

czy

ć

urz

ą

dzenie,

od

łą

cz je od

ź

ród

ł

a zasilania.

W programach 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8 i 9 b

ę

d

ą

rozlega

ć

si

ę

d

ź

wi

ę

ki podczas uruchamiania

si

ę

poszczególnych programów. Krótko potem

dodaj takie sk

ł

adniki, jak owoce, czy orzechy.

Na wy

ś

wietlaczu pojawi si

ę

napis „ADD“

(DODAJ). Szpatu

ł

ka do ugniatania ciasta nie kroi

sk

ł

adników.

Je

ś

li ustawiono opó

ź

nianie zegara, mo

ż

esz

doda

ć

wszystkie sk

ł

adniki do formy do pieczenia

na pocz

ą

tku. Jednak

ż

e w takim przypadku

owoce i orzechy powinny by

ć

poci

ę

te na ma

ł

e

kawa

ł

ki.

USTAWIENIA ZEGARA

Funkcja zegara pozwala na opó

ź

nienie

pieczenia. Korzystaj

ą

c ze strza

ł

ek

oraz

,

ustaw

żą

dany czas zako

ń

czenia pieczenia.

Wybierz program. Wy

ś

wietlacz poka

ż

e

wymagany czas pieczenia. Korzystaj

ą

c ze

strza

ł

ki

mo

ż

esz zmieni

ć

czas zako

ń

czenia

pieczenia 10-minutowymi etapami do
najpó

ź

niejszego punktu w czasie. Wci

ś

ni

ę

cie

strza

ł

ki na sta

ł

e przyspieszy wprowadzanie

tej funkcji. Wy

ś

wietlacz poka

ż

e ca

ł

kowity czas

pieczenia oraz czas opó

ź

nienia. Je

ś

li pope

ł

nisz

b

łą

d podczas ustawiania czasu, mo

ż

esz

poprawi

ć

go, korzystaj

ą

c ze strza

ł

ki

. Zatwierd

ź

ustawienie zegara, naciskaj

ą

c przycisk start/stop.

Dwukropek na wy

ś

wietlaczu zacznie miga

ć

i

rozpocznie si

ę

odliczanie zaprogramowanego

czasu. Gdy proces pieczenia zostanie
zako

ń

czony, rozlegnie si

ę

dziesi

ęć

sygna

ł

ów, a

wy

ś

wietlacz poka

ż

e 0:00.

Przyk

ł

ad:

Jest 8 rano. Chcesz mie

ć

ś

wie

ż

y chleb za 7

godzin i 15 minut, o godzinie 15:15. Najpierw
wybierz program 1, nast

ę

pnie naci

ś

nij przycisk

zegara, a

ż

na wy

ś

wietlaczu pojawi si

ę

7:15,

gdy

ż

chcesz, by chleb by

ł

gotowy za 7 godzin

i 15 minut. Pami

ę

taj,

ż

e funkcja zegara nie jest

dost

ę

pna w programie do d

ż

emu.

Uwaga

Nie korzystaj z funkcji zegara podczas pracy z
szybko psuj

ą

cymi si

ę

sk

ł

adnikami, takimi jak jaja,

mleko,

ś

mietana lub ser.

PRZED PIECZENIEM

Podczas pieczenia prosz

ę

pami

ę

ta

ć

o

nast

ę

puj

ą

cych czynnikach:

SK

Ł

ADNIKI

• Przed w

ł

o

ż

eniem sk

ł

adników wyjmij form

ę

do

pieczenia z obudowy.

Je

ś

li sk

ł

adniki dostan

ą

si

ę

w miejsce

pieczenia, mo

ż

e to spowodowa

ć

powstanie

ognia, gdy

ż

zostan

ą

one ogrzane przez

elementy grzewcze.

• Zawsze wk

ł

adaj sk

ł

adniki do formy w

okre

ś

lonej kolejno

ś

ci.

• Wszystkie sk

ł

adniki powinny mie

ć

temperatur

ę

pokojow

ą

w celu zachowania

optymalnego wzrastania dro

ż

d

ż

y.

• Dok

ł

adnie odmierzaj sk

ł

adniki. Nawet drobne

odchylenia od okre

ś

lonych w przepisie ilo

ś

ci

mog

ą

wp

ł

yn

ąć

na wynik ko

ń

cowy pieczenia.

Uwaga

Nigdy nie u

ż

ywaj wi

ę

kszej ilo

ś

ci sk

ł

adników, ni

ż

okre

ś

lono w przepisie. Zbyt wiele ciasta mo

ż

e

wyrosn

ąć

z formy do pieczenia i skapn

ąć

na

gor

ą

ce elementy grzewcze, powoduj

ą

c po

ż

ar.

PIECZENIA CHLEBA

PRZYGOTOWANIE

Stosuj si

ę

do instrukcji bezpiecze

ń

stwa w

niniejszej instrukcji obs

ł

ugi. Umie

ść

piekarnik do

chleba na równej i stabilnej powierzchni.
1. Poci

ą

gnij form

ę

do pieczenia do góry, by

wyj

ąć

j

ą

z urz

ą

dzenia.

2. W

ł

ó

ż

szpatu

ł

ki do ugniatania na wa

ł

nap

ę

dowy w formie do pieczenia. Upewnij

si

ę

,

ż

e s

ą

stabilnie umocowane.

3. W

ł

ó

ż

sk

ł

adniki z przepisu wg wskazanej

kolejno

ś

ci do formy do pieczenia. Najpierw

dodaj p

ł

yny, cukier i sól, a nast

ę

pnie m

ą

k

ę

,

wk

ł

adaj

ą

c dro

ż

d

ż

e jako ostatnie.

Uwaga: Upewnij si

ę

,

ż

e dro

ż

d

ż

e nie wchodz

ą

w

kontakt ze sk

ł

adnikami p

ł

ynnymi, czy sol

ą

.

W przepisie b

ę

dzie podana maksymalna ilo

ść

m

ą

ki i dro

ż

d

ż

y, której mo

ż

na u

ż

y

ć

.

4. Umie

ść

form

ę

do pieczenia z powrotem w

urz

ą

dzeniu. Upewnij si

ę

,

ż

e jest prawid

ł

owo

w

ł

o

ż

ona.

5. Zamknij pokryw

ę

urz

ą

dzenia.

6. Pod

łą

cz wtyczk

ę

zasilania do gniazdka.

Rozlegnie si

ę

sygna

ł

d

ź

wi

ę

kowy, a na

wy

ś

wietlaczu poka

ż

e si

ę

numer programu

oraz czas trwania programu normalnego 1.

7. Wybierz program, korzystaj

ą

c z przycisku

menu. Ka

ż

dy wprowadzeniy program jest

potwierdzany sygna

ł

em d

ź

wi

ę

kowym.

8. Wybierz stopie

ń

upieczenia chleba.

Oznaczenie na wy

ś

wietlaczu poka

ż

e, czy

zosta

ł

wybrany niski,

ś

redni, czy mocny

stopie

ń

przypieczenia. Mo

ż

esz tak

ż

e wybra

ć

ustawienie „Szybko“, by skróci

ć

czas pieczenia.

m-5152_v03.indd Abs1:16-Abs1:17

m-5152_v03.indd Abs1:16-Abs1:17

2010.6.10 6:45:33 PM

2010.6.10 6:45:33 PM

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Inne modele wypiekacze chleba FIRST