Ostrze - FIRST FA-5152 - Instrukcja obsługi - Strona 4

FIRST FA-5152

Wypiekacz chleba FIRST FA-5152 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

18

19

POLSKI

POLSKI

Uwaga:

W programach 6, 7, 11 funkcja „stopnia
przypieczenia“ i „Szybko“ nie s

ą

dost

ę

pne.

9. Masz teraz mo

ż

liwo

ść

ustawienia czasu

zako

ń

czenia programu poprzez funkcj

ę

zegara. Mo

ż

esz wprowadzi

ć

opó

ź

nienie

maksymalnie do 15 godzin.

Uwaga:

Funkcja opó

ź

nienia nie jest dost

ę

pna w

programie 11.

URUCHAMIANIE PROGRAMU

Uruchom teraz program, naciskaj

ą

c przycisk

start/stop.
Program automatycznie uruchomi ró

ż

ne

czynno

ś

ci. Mo

ż

esz obserwowa

ć

kolejno

ść

programów przez okienko piekarnika do chleba.
Czasami okienko mo

ż

e zaparowa

ć

. Pokrywa

urz

ą

dzenia mo

ż

e by

ć

podczas ugniatania

otwarta.

Uwaga:

Nie nale

ż

y otwiera

ć

pokrywy urz

ą

dzenia podczas

pieczenia. Chleb móg

ł

by opa

ść

.

Wskazówka: Po 5 minutach ugniatania, sprawd

ź

konsystencj

ę

ciasta. Powinna to by

ć

mi

ę

kka,

lepka bry

ł

a. Je

ś

li jest zbyt sucha, dodaj nieco

p

ł

ynu. Je

ś

li jest zbyt wilgotna, dodaj nieco m

ą

ki

(1/2 do 1

ł

y

ż

eczki raz, lub je

ś

li to konieczne,

wi

ę

cej).

ZAKA

Ń

CZANIE PROGRAMU

Gdy proces pieczenia zostanie zako

ń

czony,

rozlegnie si

ę

dziesi

ęć

sygna

ł

ów, a wy

ś

wietlacz

poka

ż

e 0:00. Po zako

ń

czeniu programu

urz

ą

dzenie automatycznie przestawi si

ę

na tryb podgrzewania do 60 minut. W tym
trybie ciep

ł

e powietrze przep

ł

ywa w

ś

rodku

urz

ą

dzenia. Mo

ż

esz wcze

ś

niej zako

ń

czy

ć

funkcj

ę

podgrzewania poprzez przyci

ś

ni

ę

cie i

przytrzymanie przycisku start/stop, a

ż

rozlegn

ą

si

ę

dwa sygna

ł

y d

ź

wi

ę

kowe.

OSTRZE

Ż

ENIE

Przed otworzeniem pokrywy urz

ą

dzenia,

wyci

ą

gnij wtyczk

ę

z gniazdka

ś

ciennego. Je

ś

li

urz

ą

dzenie nie jest u

ż

ywane, nigdy nie powinno

by

ć

w

łą

czone!

WYJMOWANIE CHLEBA

Podczas wyjmowania formy do pieczenia
zawsze korzystaj z uchwytów do garnków lub
r

ę

kawic kuchennych. Przytrzymaj form

ę

do

pieczenia przechylon

ą

ponad rusztem i delikatnie

potrz

ąś

nij, a

ż

chleb wysunie si

ę

z formy.

Je

ś

li chleb nie wysuwa si

ę

ze szpatu

ł

ek do

ugniatania, ostro

ż

nie usu

ń

szpatu

ł

ki, korzystaj

ą

c

z za

łą

czonego narz

ę

dzia do ich usuwania.

Uwaga:

Nie u

ż

ywaj

ż

adnych metalowych przedmiotów,

które mog

ł

yby porysowa

ć

nieprzywieraj

ą

c

ą

powierzchni

ę

. Po usuni

ę

ciu chleba natychmiast

op

ł

ucz form

ę

do pieczenia ciep

łą

wod

ą

.

Zapobiegnie to przyklejeniu si

ę

szpatu

ł

ek do

ugniatania ciasta do wa

ł

u nap

ę

dowego.

Wskazówka: Je

ś

li po ostatnim ugniataniu ciasta

usuniesz szpatu

ł

ki, wyj

ę

ty z formy do pieczenia

chleb pozostanie nienaruszony.

• Aby przerwa

ć

proces pieczenia krótko

naci

ś

nij przycisk start/stop, lub wyjmij

wtyczk

ę

z gniazdka

ś

ciennego.

• Otwórz pokryw

ę

urz

ą

dzenia i wyjmij form

ę

do pieczenia. Mo

ż

esz wyj

ąć

ciasto r

ę

kami

obsypanymi m

ą

k

ą

, a potem wyj

ąć

szpatu

ł

ki

do ugniatania.

• Z powrotem w

ł

ó

ż

ciasto i zamknij pokryw

ę

urz

ą

dzenia.

• W

ł

ó

ż

wtyczk

ę

z powrotem do gniazdka

ś

ciennego i naci

ś

nij przycisk start/stop.

Program pieczenia b

ę

dzie kontynuowany.

Przed jedzeniem pozwól chlebowi stygn

ąć

przez 15-30 minut. Przed pokrojeniem chleba
upewnij si

ę

,

ż

e szpatu

ł

ki do ugniatania ciasta

zosta

ł

y ju

ż

wyj

ę

te.

Ostrze

ż

enie

Nie próbuj uruchamia

ć

piekarnika do chleba,

zanim ostygnie, lub zanim si

ę

nagrzeje.

Je

ś

li na wy

ś

wietlaczu pokazane jest “HHH”

po rozpocz

ę

ciu programu, to znaczy,

ż

e

temperatura wewn

ą

trz formy na chleb jest

zbyt wysoka. Nale

ż

y natychmiast zatrzyma

ć

program i od

łą

czy

ć

od zasilania. Nast

ę

pnie

otwórz pokrywk

ę

i pozwól urz

ą

dzeniu ca

ł

kowicie

ostygn

ąć

przez kolejnym go u

ż

yciem (poza

programem PIECZENIE i D

Ż

EM). Je

ś

li po

uruchomieniu programu na wy

ś

wietlaczu jest

pokazane “LLL”, to znaczy,

ż

e temperatura

wewn

ą

trz formy do chleba jest zbyt niska. Nale

ż

y

ustawi

ć

wy

ż

sz

ą

temperatur

ę

pracy piekarnika

(poza programami PIECZENIE i D

Ż

EM). Je

ś

li

po naci

ś

ni

ę

ciu start/stop na wy

ś

wietlaczu

pojawi si

ę

“EE0”, to znaczy,

ż

e czujnik

temperatury jest od

łą

czony; nale

ż

y sprawdzi

ć

go w autoryzowanym punkcie napraw. Je

ś

li na

wy

ś

wietlaczu pokazane jest „EE1“, oznacza to,

ż

e czujnik temperatury mia

ł

krótkie spi

ę

cie.

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

Przed czyszczeniem od

łą

cz urz

ą

dzenie od

zasilania i pozwól mu ostygn

ąć

.

WA

Ż

NE:

Elementy i akcesoria do tego urz

ą

dzenia nie

powinny by

ć

myte w zmywarce do naczy

ń

.

1.

Forma na chleb: Pocieraj w

ś

rodku i na

zewn

ą

trz wilgotn

ą

szmatk

ą

. Nie nale

ż

y

u

ż

ywa

ć

ż

adnych ostrych, ani

ś

ciernych

ś

rodków, by nie uszkodzi

ć

ochronnej warstwy

nieprzywieraj

ą

cej. Przed ponown

ą

instalacj

ą

forma musi by

ć

ca

ł

kowicie sucha.

2.

Ostrze ugniataj

ą

ce: Je

ś

li trudno jest zdj

ąć

ram

ę

ugniataj

ą

c

ą

z osi, nale

ż

y wype

ł

ni

ć

pojemnik ciep

łą

wod

ą

i pozostawi

ć

na oko

ł

o

30 minut. Potem ugniatacz mo

ż

e by

ć

ł

atwo

wyj

ę

ty do czyszczenia. Nale

ż

y te

ż

wytrze

ć

ostrze dok

ł

adnie bawe

ł

nian

ą

wilgotn

ą

szmatk

ą

. Prosz

ę

pami

ę

ta

ć

,

ż

e forma do

chleba i ostrze ugniataj

ą

ce nadaj

ą

si

ę

do

mycia w zmywarce do naczy

ń

.

3.

Pokrywka i okienko: wyczy

ść

pokrywk

ę

w

ś

rodku i na zewn

ą

trz lekko zwil

ż

on

ą

szmatk

ą

.

4.

Obudowa: delikatnie wytrzyj zewn

ę

trzn

ą

powierzchni

ę

obudowy wilgotn

ą

szmatk

ą

.

Nie nale

ż

y korzysta

ć

z

ż

adnych

ś

rodków

ś

ciernych, gdy

ż

mog

ł

oby to uszkodzi

ć

wysoko wypolerowan

ą

powierzchni

ę

. Nigdy

nie nale

ż

y w celu wyczyszczenia zanurza

ć

obudowy w wodzie.

5.

Przed schowaniem wypiekacza do chleba,
nale

ż

y si

ę

upewni

ć

,

ż

e ca

ł

kowicie ostyg

ł

,

jest czysty i suchy, oraz

ż

e pokrywka jest

zamkni

ę

ta.

DANE TECHNICZNE:

220-240V ~ 50Hz • 850W

m-5152_v03.indd Abs1:18-Abs1:19

m-5152_v03.indd Abs1:18-Abs1:19

2010.6.10 6:45:33 PM

2010.6.10 6:45:33 PM

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Inne modele wypiekacze chleba FIRST