Konserwacja płyty kuchennej; NIE U; Konserwacja systemu wyciągowego; DO CZYSZCZENIA NIE - Elica ENS436BL - Instrukcja obsługi - Strona 10

Płyta grzewcza Elica ENS436BL – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 7 – PL; BSŁUGI; Naczynia do przygotowywania potraw; Używać wyłącznie garnków, które posiadają symbol; Wersja filtrująca
- Strona 8 – Panel sterowniczy; Aktywacja funkcji automatycznych; Używanie płyty kuchennej; Co należy wiedzieć przed rozpoczęciem użytkowania
- Strona 10 – Konserwacja płyty kuchennej; NIE U; Konserwacja systemu wyciągowego; DO CZYSZCZENIA NIE
61
Poziom mocy
Rodzaj gotowania
Użytkowanie (w oparciu o doświadczenie i nawyki kulinarne)
Max moc
Szybkie podgrzanie
szybkie zwiększenie temperatury
potraw
y, aż do szybkiego wrzenia w przypadku wody
lub szybkiego podgrzania płynów do gotowania
8-9
Smażenie –
gotowanie
Pieczenie, rozpoczęcie gotowania, smażenie produktów mrożonych, szybkie gotować
7-8
Pieczenie
–
smażenie
- gotowanie
–
grillowanie
smażeni
e, utrzymywanie zagotowania, gotowanie i grillowanie (przez krótki czas, 5-10
minut)
Wysoka
moc
6-7
Pieczenie - gotowanie
–
powolne
gotowanie
–
smażenie
- grillowanie
smażenie, utrzymania lekkiego zagotowania, gotowanie i grillowanie (przez średnio
długi c
zas, 10-20 minut), nagrzewanie akcesoriów
4-5
Gotowanie
–
powolne gotowanie
–
smażenie
- grillowanie
duszenie, utrzymywanie lekkiego zagotowania, gotować (przez długi czas), uzyskanie
kremowej konsystencji potrawy z makaronem
Średnia moc
3-4
Gotowanie - gotowanie na wolnym
ogniu
–
zagęszczanie
- uzyskiwanie
kremowej konsystencji
wydłużony czas gotowania (ryż, sosy, pieczenie, ryby) używając płynów (np. wody,
wina, bulionu, mleka), uzyskanie kremowej konsystencji potrawy z makaronem
2-3
Gotowanie - gotowanie na wolnym
ogniu
–
zagęszczanie
- uzyskiwanie
kremowej konsystencji
wydłużony czas gotowania (objętości mniejsze niż jeden litr: ryż, sosy, pieczenie, ryby)
używając płynów (np. woda, wino, bulion, mleko)
1-2
Stopienie
–
rozmrażanie –
utrzymanie
temperatury- homogenizacja
topienie masła, delikatne topienie czekolady, rozmrażanie małych produktów
Niska moc
1
Stopienie
–
rozmrażanie –
utrzymanie
temperatury- homogenizacja
utrzymywanie małych porcji świeżo ugotowanych potraw w temperaturze lub
utrzymywanie temperatury talerzy oraz uzyskiwanie kremowej konsystencji risotto
OFF
0
Powierzchnia oparcia
Powierzchnia gotowania w pozycji stand-
by lub wyłączenia (możliwa obecność
pozostałości ciepła w związku z zakończonym gotowaniem, sygnalizacja za pomocą H
-
L-O)
4. KONSERWACJA
Uwaga! Przed przystąpieniem do czyszczenia lub konserwacji,
należy się upewnić, że strefy grzewcze są wyłączone oraz
zniknęła kontrolka wskazująca grzanie.
4.1 Konserwacja płyty kuchennej
4.1.1 Czyszczenie
Płytę kuchenną należy czyścić po każdym użyciu.
Ważne:
Nie używać gąbek ściernych i druciaków, mogą one uszkodzić
szkło. Nie używać żrących środków chemicznych takich jak spray do
piekarnika lub
odplamiaczy. Po każdym użyciu, poczekać na
ostygnięcie płyty i wyczyścić w celu usunięcia kamienia i plam. Używać
miękkiej ściereczki, papieru kuchennego lub specjalnych produktów
przeznaczonych do czyszczenia płyty (przestrzegać zaleceń
Producenta).
NIE U
ŻYWAĆ URZĄDZEŃ CZYSZCZĄCYCH PARĄ!!!
Ważne:
W razie przypadkowego i obfitego rozlania się płynów z
garnków i patelni można użyć zaworu spustowego, znajdującego
się w dolnej części produktu, w celu wyeliminowania wszelkich
pozostałości, zapewniając ma
ksymaln
e bezpieczeństwo
higieniczne. Rys. 1a
W celu kompletnego i dokładnego wyczyszczenia można całkowicie
wymontować dolny zbiornik.
Rys. 1b
Czyszczenie metalowej kratki:
Grill należy myć ręcznie w ciepłej wodzie z neutralnym detergentem i
dokładnie wysuszyć, a
by unik
nąć utleniania.
4.2 Konserwacja systemu wyciągowego
4.2.1 Czyszczenie
Do czyszczenia używać
WYŁĄCZNIE
szmatki nawilżonej płynnymi
neutralnymi środkami czyszczącymi.
DO CZYSZCZENIA NIE
NALEŻY
UŻYWAĆ NARZĘDZI ANI PRZYRZĄDÓW!
Unikać
stosowania produktów zawierających środki ścierne.
NIE
STOSOWAĆ ALKOHOLU!
4.2.2 Filtr przeciwtłuszczowy
Rys. 2
Zatrzymuje cząstki tłuszczu pochodzące z gotowania.
Musi być czyszczony
co najmniej
raz w miesiąc
u, za
pomocą środka
czyszczącego nie żrącego, ręcznie lub w zmywarce w niskiej
temperaturze i krótkim cyklu mycia.
Mycie w zmywarce metalowego filtra tłuszczowego może
spowodować jego nieznaczne odbarwienie, to jednak nie pogarsza
parametrów jego pracy.
4.2.3 Filtr przeciwzapachowy
(Tylko dla wersji filtrującej) Rys. 3a
-b-c
Zatrzymuje przykre zapachy pochodzące z gotowania.
Produkt jest wyposażony w zestaw filtrów przeciwzapachowych.
Nasycenie filtrów przeciwzapachowych następuje po krótszym lub
dłuższym
użytk
owaniu
, w zależności od rodzaju kuchni i terminów
czyszczenia filtra przeciwtłuszczowego. Filtry przeciwzapachowe
mogą być regenerowane termicznie co 2/3 miesięcy w nagrzanym
wcześniej piekarniku, w temperaturze 200°C przez 45 minut.
Prawidłowa regen
eracja
zapewnia stałą wydajność filtrowania przez 5
lat. Uwaga!
Nie kłaść filtrów na dnie piekarnika, włożyć je do
blachy i umieścić na środkowym poziomie.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
58 PL 1. INSTRUKCJE O BSŁUGI 1.1 Naczynia do przygotowywania potraw Używać wyłącznie garnków, które posiadają symbol . Ważne: aby uniknąć nieodwracalnego uszkodzenia pow ierzch ni nie należy używać: • naczyń, których dno nie jest idealnie płaskie; • metalowych naczyń z emaliowanym dnem; • ...
59 3. DZIAŁANIE 3.1 Panel sterowniczy Przyciski dotykowe (TOUCH) 1. ON/O FF płyt y kuche nnej/systemu wyciągowego 2. Wskaźnik strefy grzewczej 3. Wybór strefy grzewczej i regulacja mocy 4. Aktywacja Temperature Manager 5. Przyciski okapu 6. Wybór okapu Zwiększenie/Zmniejszenie prędkości (mo...
61 Poziom mocy Rodzaj gotowania Użytkowanie (w oparciu o doświadczenie i nawyki kulinarne) Max moc Szybkie podgrzanie szybkie zwiększenie temperatury potraw y, aż do szybkiego wrzenia w przypadku wody lub szybkiego podgrzania płynów do gotowania 8-9 Smażenie – gotowanie Pieczenie, rozpoczęcie g...
Inne modele płyty grzewcze Elica
-
Elica NIKOLATESLA BL/F/83
-
Elica NIKOLATESLA FIT BL/A/60
-
Elica Nikolatesla FIT BL/A/72
-
Elica NIKOLATESLA HP BL/A/83
-
Elica NIKOLATESLA HP BL/F/ 83
-
Elica NIKOLATESLA LIBRA BL/A/83
-
Elica NikolaTesla Libra BL/F/83
-
Elica NIKOLATESLA LIBRA WH/A/83
-
Elica NIKOLATESLA LIBRA WH/F/83
-
Elica NikolaTesla Prime BL/F/83