Konserwacja płyty kuchennej; NIE U; Konserwacja systemu wyciągowego; DO CZYSZCZENIA NIE - Elica ENS436BL - Instrukcja obsługi - Strona 10

Elica ENS436BL

Płyta grzewcza Elica ENS436BL – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

61

Poziom mocy

Rodzaj gotowania

Użytkowanie (w oparciu o doświadczenie i nawyki kulinarne)

Max moc

Szybkie podgrzanie

szybkie zwiększenie temperatury

potraw

y, aż do szybkiego wrzenia w przypadku wody

lub szybkiego podgrzania płynów do gotowania

8-9

Smażenie –

gotowanie

Pieczenie, rozpoczęcie gotowania, smażenie produktów mrożonych, szybkie gotować

7-8

Pieczenie

smażenie

- gotowanie

grillowanie

smażeni

e, utrzymywanie zagotowania, gotowanie i grillowanie (przez krótki czas, 5-10

minut)

Wysoka
moc

6-7

Pieczenie - gotowanie

powolne

gotowanie

smażenie

- grillowanie

smażenie, utrzymania lekkiego zagotowania, gotowanie i grillowanie (przez średnio
długi c

zas, 10-20 minut), nagrzewanie akcesoriów

4-5

Gotowanie

powolne gotowanie

smażenie

- grillowanie

duszenie, utrzymywanie lekkiego zagotowania, gotować (przez długi czas), uzyskanie

kremowej konsystencji potrawy z makaronem

Średnia moc

3-4

Gotowanie - gotowanie na wolnym
ogniu

zagęszczanie

- uzyskiwanie

kremowej konsystencji

wydłużony czas gotowania (ryż, sosy, pieczenie, ryby) używając płynów (np. wody,

wina, bulionu, mleka), uzyskanie kremowej konsystencji potrawy z makaronem

2-3

Gotowanie - gotowanie na wolnym
ogniu

zagęszczanie

- uzyskiwanie

kremowej konsystencji

wydłużony czas gotowania (objętości mniejsze niż jeden litr: ryż, sosy, pieczenie, ryby)
używając płynów (np. woda, wino, bulion, mleko)

1-2

Stopienie

rozmrażanie –

utrzymanie

temperatury- homogenizacja

topienie masła, delikatne topienie czekolady, rozmrażanie małych produktów

Niska moc

1

Stopienie

rozmrażanie –

utrzymanie

temperatury- homogenizacja

utrzymywanie małych porcji świeżo ugotowanych potraw w temperaturze lub

utrzymywanie temperatury talerzy oraz uzyskiwanie kremowej konsystencji risotto

OFF

0

Powierzchnia oparcia

Powierzchnia gotowania w pozycji stand-

by lub wyłączenia (możliwa obecność

pozostałości ciepła w związku z zakończonym gotowaniem, sygnalizacja za pomocą H

-

L-O)

4. KONSERWACJA

Uwaga! Przed przystąpieniem do czyszczenia lub konserwacji,

należy się upewnić, że strefy grzewcze są wyłączone oraz
zniknęła kontrolka wskazująca grzanie.

4.1 Konserwacja płyty kuchennej

4.1.1 Czyszczenie

Płytę kuchenną należy czyścić po każdym użyciu.

Ważne:

Nie używać gąbek ściernych i druciaków, mogą one uszkodzić

szkło. Nie używać żrących środków chemicznych takich jak spray do

piekarnika lub

odplamiaczy. Po każdym użyciu, poczekać na

ostygnięcie płyty i wyczyścić w celu usunięcia kamienia i plam. Używać

miękkiej ściereczki, papieru kuchennego lub specjalnych produktów

przeznaczonych do czyszczenia płyty (przestrzegać zaleceń

Producenta).

NIE U

ŻYWAĆ URZĄDZEŃ CZYSZCZĄCYCH PARĄ!!!

Ważne:

W razie przypadkowego i obfitego rozlania się płynów z

garnków i patelni można użyć zaworu spustowego, znajdującego
się w dolnej części produktu, w celu wyeliminowania wszelkich

pozostałości, zapewniając ma

ksymaln

e bezpieczeństwo

higieniczne. Rys. 1a

W celu kompletnego i dokładnego wyczyszczenia można całkowicie

wymontować dolny zbiornik.

Rys. 1b

Czyszczenie metalowej kratki:

Grill należy myć ręcznie w ciepłej wodzie z neutralnym detergentem i

dokładnie wysuszyć, a

by unik

nąć utleniania.

4.2 Konserwacja systemu wyciągowego

4.2.1 Czyszczenie

Do czyszczenia używać

WYŁĄCZNIE

szmatki nawilżonej płynnymi

neutralnymi środkami czyszczącymi.

DO CZYSZCZENIA NIE

NALEŻY

UŻYWAĆ NARZĘDZI ANI PRZYRZĄDÓW!

Unikać

stosowania produktów zawierających środki ścierne.

NIE

STOSOWAĆ ALKOHOLU!

4.2.2 Filtr przeciwtłuszczowy

Rys. 2

Zatrzymuje cząstki tłuszczu pochodzące z gotowania.

Musi być czyszczony

co najmniej

raz w miesiąc

u, za

pomocą środka

czyszczącego nie żrącego, ręcznie lub w zmywarce w niskiej

temperaturze i krótkim cyklu mycia.

Mycie w zmywarce metalowego filtra tłuszczowego może

spowodować jego nieznaczne odbarwienie, to jednak nie pogarsza

parametrów jego pracy.

4.2.3 Filtr przeciwzapachowy

(Tylko dla wersji filtrującej) Rys. 3a

-b-c

Zatrzymuje przykre zapachy pochodzące z gotowania.

Produkt jest wyposażony w zestaw filtrów przeciwzapachowych.
Nasycenie filtrów przeciwzapachowych następuje po krótszym lub

dłuższym

użytk

owaniu

, w zależności od rodzaju kuchni i terminów

czyszczenia filtra przeciwtłuszczowego. Filtry przeciwzapachowe

mogą być regenerowane termicznie co 2/3 miesięcy w nagrzanym
wcześniej piekarniku, w temperaturze 200°C przez 45 minut.

Prawidłowa regen

eracja

zapewnia stałą wydajność filtrowania przez 5

lat. Uwaga!

Nie kłaść filtrów na dnie piekarnika, włożyć je do

blachy i umieścić na środkowym poziomie.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 7 - PL; BSŁUGI; Naczynia do przygotowywania potraw; Używać wyłącznie garnków, które posiadają symbol; Wersja filtrująca

58 PL 1. INSTRUKCJE O BSŁUGI 1.1 Naczynia do przygotowywania potraw Używać wyłącznie garnków, które posiadają symbol . Ważne: aby uniknąć nieodwracalnego uszkodzenia pow ierzch ni nie należy używać: • naczyń, których dno nie jest idealnie płaskie; • metalowych naczyń z emaliowanym dnem; • ...

Strona 8 - Panel sterowniczy; Aktywacja funkcji automatycznych; Używanie płyty kuchennej; Co należy wiedzieć przed rozpoczęciem użytkowania

59 3. DZIAŁANIE 3.1 Panel sterowniczy Przyciski dotykowe (TOUCH) 1. ON/O FF płyt y kuche nnej/systemu wyciągowego 2. Wskaźnik strefy grzewczej 3. Wybór strefy grzewczej i regulacja mocy 4. Aktywacja Temperature Manager 5. Przyciski okapu 6. Wybór okapu Zwiększenie/Zmniejszenie prędkości (mo...

Strona 10 - Konserwacja płyty kuchennej; NIE U; Konserwacja systemu wyciągowego; DO CZYSZCZENIA NIE

61 Poziom mocy Rodzaj gotowania Użytkowanie (w oparciu o doświadczenie i nawyki kulinarne) Max moc Szybkie podgrzanie szybkie zwiększenie temperatury potraw y, aż do szybkiego wrzenia w przypadku wody lub szybkiego podgrzania płynów do gotowania 8-9 Smażenie – gotowanie Pieczenie, rozpoczęcie g...

Inne modele płyty grzewcze Elica

Wszystkie płyty grzewcze Elica