Scarlett SC-CM33015 - Instrukcja obsługi - Strona 6

Scarlett SC-CM33015 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 7
Ładowanie instrukcji

IM020

www.scarlett.ru

SC-CM33015

18

Ekspres do kawy wyłączy się automatycznie, po upływie 45 sekund, jeśli nie został zatrzymany proces
parzenia kawy albo urządzenie pozostawało bezczynne ponad 10 minut w trybie "0".

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

Zawsze odłączaj urządzenie od źródła zasilania przed przystąpieniem do czyszczenia.

Niech ekspres całkowicie ostygnie, potem przetrzyj zewnętrzne powierzchnie suchą, miękką szmatką. Nie
używaj żadnych agresywnych środków chemicznych ani substancji ściernych.

Przemyj wszystkie zdejmowane części ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, dokładnie wypłukuj i wytrzyj
je do sucha przed zamocowaniem z powrotem.

Aby oczyścić dyszę do spieniania mleka Zdejmij końcówkę dyszy do spieniania mleka i umieść pod nią
odpowiednie naczynie. Poczekaj, aż zapali się kontrolka gotowości ekspresu do kawy, po tym włącz dopływ
pary, około 2 minut. Następnie odłącz dopływ pary i wyłącz ekspres do kawy. Niech ekspres do kawy
ostygnie, około 10 – 15 minut.

USUWANIE KAMIENIA

Regularnie czyść ekspres do kawy z kamienia.

Do odwapniania stosuj 2-

3% roztwór kwasu cytrynowego lub specjalne środki, które można kupić w sklepie,

i ściśle przestrzegaj zaleceń na opakowaniu.

Dokładnie przepłukuj ekspres do kawy. W tym celu wlej do pojemnika czystej wody i nie wsypując kawy,
włącz urządzenie. Powtórz cykl jeszcze raz.

Czyść nie rzadziej niż raz na 2-3 miesiące, a w przypadku "twardej" wody - jeszcze częściej.

PRZECHOWYWANIE

Spełniaj wymagania określone w punkcie CZYSZCZENIE I KONSERWACJA.

Przechowuj wyrób w suchym i chłodnym miejscu.

USTERKI, PRZYCZYNY I METODY USUWANIA

Usterka

Przyczyna

Metoda usuwania

Ekspres do kawy nie włącza się

Brak

napięcia

w

gniazdku

elektrycznym. Wtyczka nie jest
mocno włożona do gniazdka.

Sprawdź obecność napięcia w
gniazdku. Mocniej włóż wtyczkę
do gniazdka.

Woda wypływa z dolnej części
ekspresu do kawy

Taca ociekowa jest pełna.

Wylej wodę z tacy.

Wyciek kawy z uchwytu
filtra

Filtr nieszczelnie styka się z
uszczelką w bojlerze, kawa
mielona trafiła do krawędzi filtra
lub nieprawidłowo zainstalowany
różek.

Oczyść krawędzie filtra.
Zamocuj różek poprawnie,

Kawa jest nalewana do filiżanki
zbyt długo lub
w ogóle nie jest nalewana

Zbyt drobno zmielona kawa,
albo kawa w filtrze jest bardzo
mocno ubijana.

Używaj kawy mielonej
przeznaczonej tylko do ekspresów
do kawy "espresso".
Empirycznie określ stopień
ubijania kawy w filtrze, w
zależności od stopnia zmielenia
kawy.

Gotowa kawa ma obcy zapach

Niewłaściwy proces usuwania
kamienia w bojlerze ekspresu do
kawy.
Niewłaściwe

przechowywanie

kawy.

Zajrzyj do sekcji "Czyszczenie i
konserwacja" i "Usuwanie
kamienia", wykonaj postanowienia
tych sekcji kilka razy.
Używaj świeżo zmielonej kawy.
Przechowuj kawę w suchym i
chłodnym miejscu.

Para nie spienia mleka

Niska temperatura wylatującej
pary.
Pojemność jest zbyt duża, o
nieodpowiedniej pojemności.
Użyłeś ciepłego mleka albo
odtłuszczonego mleka.
Zabrudzony jest dziobek dyszy do
spieniania mleka

Spieniaj dopiero po tym, jak zapali
się kontrolka gotowości ekspresu
do kawy.
Do

spieniania

używaj

tylko

wąskich naczyń.
Używaj tylko schłodzonego mleka
o zawartości tłuszczu 3-6%
Patrz sekcję "Czyszczenie i
konserwacja"

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)