Scarlett SC-CM33015 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
IM020
17
PRZYGOTOWANIE DO PRACY
Rozpakuj urządzenie i ustaw go na stabilnej, płaskiej powierzchni.
Przemyj wszystkie zdejmowane części ciepłą wodą.
Aby kawa miała wspaniały smak, uruchom 2-3 cykle robocze z wodą, nie zakładając kawy do filtru.
PRACA
Zdejmij pojemnik na wodę z bazy.
Nalej do pojemnika żądaną ilość wody, nie przekraczając kreski MAX. Ekspres ma możliwość
przygotowania dwóch filiżanek kawy jednocześnie.
UWAGA: Zawsze odłączaj urządzenie od sieci podczas napełniania go wodą.
UWAGA: Nie włączaj urządzenia bez wody.
Zainstaluj pojemnik ma miejsce z powrotem.
Włóż filtr do rożku.
Za pomocą łyżki mierniczej wsyp żądaną ilość kawy mielonej do filtru i ubijaj ubijakiem, który jest na łyżce.
Różek włóż do ekspresu do kawy, aby uchwyt rożku pokrywał się z pozycją
i przekręć przeciwnie do
ruchu wskazówek zegara aż do oporu, w taki sposób, aby uchwyt rożku znajdował się w pozycji
Umieść jedną lub dwie filiżanki na tacy ociekowej. Upewnij się, że otwory do gotowej kawy znajdują się nad
filiżankami.
Włącz wtyczkę przewodu zasilającego do gniazdka elektrycznego.
Naciśnij przycisk włączania / wyłączania z boku urządzenia.
Ekspres do kawy jest gotowy do pracy.
KAWA ESPRESSO
Proces przygotowania kawy polega na przepuszczan
iu gorącej wody przez zmieloną kawę pod wysokim
ciśnieniem pary. To nadaje kawie niepowtarzalny aromat i wyrazisty smak.
Naciśnij przycisk rozpoczęcia pracy.
Lampka kontrolna przycisku zacznie migać na niebiesko.
Gdy lampka kontrolna przestanie migać, przesuń pokrętło do pozycji « ».
Rozpocznie się proces parzenia kawy.
Nadzoruj proces napełnienia filiżanki kawą.
Aby zatrzymać proces parzenia kawy, naciśnij przycisk rozpoczęcia pracy jeszcze raz.
Po napełnieniu filiżanek kawą przesuń przełącznik trybu pracy do pozycji “0” – to jest tryb czuwania. Po
ustawieniu przełącznika w pozycji “0” następuje zrzut ciśnienia, resztki gorącej wody będą wylane na tacę.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRZYGOTOWANIA SMACZNEGO ESPRESSO.
Używać kawy mielonej przeznaczonej tylko do ekspresów do kawy "espresso".
Lekko ubijaj mieloną kawę w filtrze, można to zrobić odwrotnym końcem łyżki pomiarowej.
Moc uzyskiwanej kawy będzie zależała od jakości i stopnia mielenia ziaren kawy.
UWAGA: Nie dotykaj stalowych części ekspresu do kawy podczas pracy - są gorące.
Po przestawienia przełącznika trybów do pozycj i«0» i jak ostygnie różek, można go wyjąć, obracając
uchwyt rożku zgodnie z ruchem wskazówek zegara do pozycji
Filtr można przemyć, nie wyjmując z rożku, w tym celu zamocuj go w rożku za pomocą blokady filtra.
Przed kolejnym użyciem zrób sobie przerwę co najmniej 5 minut, aby urządzenie zdążyło ogrzać wodę.
UWAGA: Podczas zaparzania, póki woda pod ciśnieniem pary przepływa przez zmieloną kawę, nie wolno
wyjmować rożka z filtrem.
CAPPUCCINO
W celu przygotowania cappuccino używa się kawy espresso z dodatkiem piany z gorącego mleka.
Powtórz wszystkie kroki z sekcji PRACA.
Nalej do odrębnego kubka niezbędną do przygotowania pianki ilość mleka, ale nie więcej połowy kubka.
Kubek musi być dość duży, ponieważ pianka trzy razy większa od objętości mleka.
Opuść dyszę do spieniania mleka do kubka tak, by zanurzyła się w mleku, i przesuń przełącznik trybu pracy
do pozycji « ».
Lampka kontrolna przycisku rozpoczęcia pracy będzie migać na niebiesko, gdy przestanie migać, wtedy
rozpocznie się proces spieniania mleka.
NOTATKA: Nie zanurzaj dyszy do spieniania mleka głębiej niż na jedną trzecią długości dyszy do
spieniania mleka.
UWAGA! Nie wolno stosować dyszy do spieniania mleka i włączać trybu wytworzenia pary « » bez
zanurzenia dyszy do spieniania mleka w mleku lub wodzie, wylatująca z dyszy para może poparzyć Twoją
rękę.
Wylatująca para zacznie spieniać mleko. W celu ulepszenia efektu przesuwaj kubek w górę, w dół. Używaj
tylko schłodzone mleko. Kontynuuj spienianie mleka aż do pożądanego rezultatu.
Po wytworzeniu dostatecznej ilości pianki przesuń przełącznik trybu pracy do pozycji "0" albo naciśnij
przycisk rozpoczęcia pracy.
Ułóż na wierzchu espresso mleczną piankę.
Po zakończeniu przygotowania wyłącz.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)