Philco PHEM1000 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
7
Revison 06/2014
Copyright © 2014, Fast ČR, a. s.
PL
CZĘŚĆ 3: PIERWSZE UŻYCIE
Test twardości wody
Im twardsza woda, tym częściej trzeba usuwać kamień z ekspresu.
Twarda woda także w zasadniczy sposób wpływa na końcowy smak przygotowywanej kawy.
Przed pierwszym użyciem ekspresu wykonaj test twardości wody, aby maksymalnie ochronić nowe urządzenie
i przedłużyć jego żywotność.
Test można zakupić w aptece lub innych sklepach specjalistycznych.
W razie zmiany źródła wody należy przeprowadzić test twardości wody ponownie.
Dalsze instrukcje co do ustawień twardości wody na podstawie wyniku testu opisane są w rozdziale Zmiana
ustawień twardości wody na str. 26.
Napełnienie pojemnika na ziarnka kawy
•
Do pojemnika na ziarnka kawy nigdy nie wkładaj specjalnie opracowanych
ziaren (np. cukrem, kakaem).
•
Do pojemnika na kawę ziarnistą wsypuj wyłącznie prażone ziarna kawy, nigdy
nie wkładaj innych surowców, takich jak ryż, soja, ziarna kakaa, orzechy,
cukier i przyprawy.
•
Do pojemnika na kawę ziarnistą nigdy nie wkładaj twardych przedmiotów,
które mogłyby bezpowrotnie uszkodzić młynek.
• Pokrywka pojemnika na kawę ziarnistą jest szczelna i zachowuje aromat
ziarenek kawy. Zawsze więc zostawiaj pokrywkę szczelnie zamkniętą.
•
Maksymalna pojemność pojemnika na kawę ziarnistą wynosi 250 g.
1) Zdejmij pokrywę pojemnika na kawę ziarnistą.
2) Wsyp kawę ziarnistą do pojemnika.
3) Załóż z powrotem pokrywę pojemnika na kawę ziarnistą.
Napełnienie pojemnika na wodę
•
Do zbiornika na wodę wlewaj tylko pitną wodę w temperaturze pokojowej. Nigdy nie napełniaj zbiornika
żadną inną cieczą (np. ciepłą wodą, gorącą wodą, mlekiem). Zapobiegniesz w ten sposób możliwemu
uszkodzeniu ekspresu do kawy. Aby zagwarantować właściwy smak kawy, zaleca się używać wody
o temperaturze około 25 °C. Niska temperatura wody negatywnie wpłynie na końcowy smak
przygotowywanej kawy.
•
Aby przygotowywać zdrową i smaczną kawę należy codziennie zmieniać wodę w zbiorniku.
•
Nigdy nie napełniać zbiornika na wodę nad kreseczkę MAX.
Spis treści
- 7 SPIS TREŚCI
- 9 CZĘŚĆ 1: WPROWADZENIE; Istotne wskazówki bezpieczeństwa
- 10 Używanie zgodnie z przeznaczeniem
- 11 CZĘŚĆ 2: OPIS URZĄDZENIA; Opis ekspresu do kawy
- 13 CZĘŚĆ 3: PIERWSZE UŻYCIE; Test twardości wody; Napełnienie pojemnika na wodę
- 15 Pierwsze użycie; Włączanie urządzenia
- 16 Wyłączanie urządzenia
- 17 Prezentacja urządzenia; Przygotowanie kawy przez wciśnięcie ikony dotykowej
- 18 Szybkie ustawienie parametrów przygotowywanych napojów
- 19 Ustawienie parametrów wyjściowych przygotowywanych napojów
- 20 Menu kawy i ciepłych napojów
- 25 Przygotowanie kawy z kawy mielonej.
- 27 CZĘŚĆ 5: USTAWIENIA URZĄDZENIA; Ustawienia napojów
- 28 USTAWIENIA CAPPUCCINO
- 29 USTAWIENIA COFFEE LATTE/KAWY LATTE
- 33 Automatyczne wyłączanie
- 34 Informacje
- 36 CZĘŚĆ 6: CZYSZCZENIE I KONSERWACJA URZĄDZENIA; Czyszczenie ekspresu do kawy przed użyciem
- 37 Odkamienianie ekspresu do kawy
- 39 Czyszczenie zbiornika na zużytą kawę i ociekacza
- 42 Komunikaty o błędach
- 43 Rozwiązywanie problemów
- 44 Transport urządzenia
- 45 CZĘŚĆ 8: DANE TECHNICZNE
- 46 LIKWIDACJA ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNYCH I ELEKTRONICZNYCH
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)