Oursson EM1500/IV Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
50
dłowo, obracając go w prawo lub w lewo, aby wycięcia
na filtrze weszły w rowki uchwytu, rys. D-3.
4.
Włożyć obsadę filtra do jednostki zaparzacza. W tym
celu, trzymając go za rączkę z lewej strony, umieścić
go pod jednostką zaparzacza, wsunąć do niej i obrócić
rączką w prawo aż do zablokowania. Rys. D-4.
5.
W celu zrobienia espresso konieczne jest rozgrza
-
nie urządzenia i obsady filtra. Nacisnąć przycisk
.
Pompa zacznie pompować wodę. Gdy woda zacznie
wypływać z wylewki w obsadzie filtra, nacisnąć po
-
nownie przycisk
. Zaczekać, aż woda się podgrzeje
i zaświeci się zielony wskaźnik
. Nacisnąć przycisk
. Woda zacznie wypływać z wylotu kawy. Po upły
-
wie około 20 sekund nacisnąć ponownie przycisk
.
Wykonać tę czynność tylko dla pierwszej porcji kawy.
6.
Gdy woda skończy płynąć, wyjąć obsadę filtra, obra
-
cając ją w lewo.
7.
Używając łyżki z miarką, wsypać 1-1,5 łyżki stołowej
mielonej kawy (~7 g) na jedną filiżankę albo 2 łyżki
mielonej kawy (~14 g) na dwie filiżanki do odpowied
-
niego filtra, rys. D-5. Drugą stroną łyżki z miarką ubić
kawę, rys. D-6. Wytrzeć resztki kawy z brzegów ob
-
sady filtra.
Im lepiej zostanie ubita kawa, tym będzie moc
-
niejsza i na odwrót.
8.
Włożyć obsadę filtra do jednostki zaparzacza, rys. D-4.
9.
Umieścić jedną lub dwie podgrzane filiżanki pod wy
-
lewką w obsadzie filtra, rys. D-7.
10.
Upewnić się, że zielony wskaźnik
świeci się, a
przycisk
nie jest naciśnięty, a następnie nacisnąć
przycisk
, aby zrobić kawę. Kawa zacznie spływać
do filiżanki z wylotu kawy. Gdy naleje się żądana ilość
kawy, nacisnąć ponownie przycisk
.
11.
Wyjąć obsadę filtra i oczyścić ją z drobin kawy.
Filtr należy czyścić po każdym użyciu urzą
-
dzenia.
UWAGA:
• Do wyjęcia filtra z obsady można użyć łyżki z miarką
albo innego filtra, rys. D-8.
PRZYRZĄDZANIE CAPPUCCINO
1.
Wziąć dużą filiżankę do cappuccino i przyrządzić kawę
zgodnie z opisem zawartym w punktach 1–10.
2.
Nacisnąć przycisk i zaczekać, aż zaświeci się żółty
wskaźnik
. Obrócić przełącznik sterowania parą w
lewo, w położenie , rys. D-10, na 10–15 sekund w
celu wypuszczenia pierwszej pary, a następnie obrócić
przełącznik z powrotem w położenie
0
.
Nieco obrócić przełącznik sterowania parą.
Para wydostająca się z wylotu może wyrzucić
gorącą wodę. Ponadto wylot pary rozgrzewa
się do wysokich temperatur. Nie należy go
dotykać gołymi dłońmi.
3.
Wziąć oddzielny pojemnik i nalać do niego około
90–100 ml mleka na jedną porcję cappuccino. Należy
pamiętać, że w trakcie przyrządzania objętość mleka
zwiększy się około 2–3-krotnie.
Mleko musi być schłodzone.
4.
Aby zrobić cappuccino, należy umieścić pojemnik z
mlekiem pod wylotem pary, rys. D-11.
5.
Zanurzyć rurkę wylotu pary w mleku na głębokość 2
cm, przekręcić przełącznik sterowania parą w lewo w
położenie
na około 1–1,5 minuty. Mleko zwiększy
objętość i nabierze konsystencji śmietany.
Maksymalny zalecany czas wypuszczania
pary to nie więcej niż 1,5 minuty.
6.
Gdy mleko zwiększy objętość dwukrotnie, należy kon
-
tynuować jego podgrzewanie. Idealna temperatura to
60°С. Po osiągnięciu wymaganej temperatury należy
zatrzymać wypuszczanie pary, obracając przełącznik
w prawo w położenie
0
.
7.
Wlać spienione mleko do filiżanki z kawą. W razie
potrzeby dodać cukru do smaku i posypać spienione
mleko kakao w proszku lub czekoladą.
UWAGA:
Aby zrobić kawę po spienieniu mleka, konieczne jest schło
-
dzenie warnika, w przeciwnym razie kawa się przypali.
Wylot pary należy czyścić po każdym użyciu.
Należy postępować zgodnie z instrukcjami,
aby uniknąć poparzenia.
Grzanie wody (na herbatę itd.)
1.
Włożyć wtyczkę urządzenia do gniazdka. Nacisnąć
przycisk
, aby włączyć ekspres do kawy, zaświeci
się czerwony wskaźnik.
2.
Upewnić się, że przycisk nie jest naciśnięty, i naci
-
snąć przycisk
. Pompa zacznie pompować wodę.
Gdy woda zacznie wypływać z wylotu kawy, nacisnąć
ponownie przycisk
.
3.
Nacisnąć przycisk i zaczekać, aż zaświeci się żółty
wskaźnik pary . Oznacza to, że warnik osiągnął wy
-
maganą temperaturę
4.
Wziąć pojemnik lub filiżankę z płynem przeznaczonym
do podgrzania. Umieścić filiżankę pod wylotem pary.
Zanurzyć rurkę wylotu pary w płynie na głębokość 2 cm.
Para wydostająca się z wylotu może wyrzucić
gorącą wodę. Ponadto wylot pary rozgrzewa
się do wysokich temperatur. Nie należy go do
-
tykać gołymi dłońmi.
Spis treści
- 6 kami, drganiem i innymi czynnikami mechanicznymi.; ZALECENIA; Wszystkie ilustracje w tej instrukcji to schematyczne; Symbol zagrożenia; INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA,
- 7 ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA,; Przełącznik sterowania parą,
- 8 nownie przycisk; Im lepiej zostanie ubita kawa, tym będzie moc; Filtr należy czyścić po każdym użyciu urzą; PRZYRZĄDZANIE CAPPUCCINO; Mleko musi być schłodzone.; przycisk
- 9 CZYSZCZENIE I KONSERWACJA,; Nie wolno myć; CZYSZCZENIE WYLOTU PARY,; CZYSZCZENIE TACY OCIEKOWEJ; Zalecane jest czyszczenie tacy ociekowej co pewien; CZYSZCZENIE FILTRÓW I OBSADY FILTRA; Nie wolno myć tych części w zmywarce.; CZYSZCZENIE SITA WARNIKA,; Zalecane jest odkamienianie ekspresu do kawy zawsze
- 10 MOŻLIWE PROBLEMY I ICH ROZWIĄZANIA; Możliwy problem
- 11 SERWISOWANIE; Zobowiązania gwarancyjne firmy OURSSON AG:; CERTYFIKACJA WYROBU
- 12 Korzystanie z produktu po upływie czasu eksploatacji
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)