nownie przycisk; Im lepiej zostanie ubita kawa, tym będzie moc; Filtr należy czyścić po każdym użyciu urzą; PRZYRZĄDZANIE CAPPUCCINO; Mleko musi być schłodzone.; przycisk - Oursson EM1500/IV - Instrukcja obsługi - Strona 8

Oursson EM1500/IV Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 15
Ładowanie instrukcji

50

dłowo, obracając go w prawo lub w lewo, aby wycięcia
na filtrze weszły w rowki uchwytu, rys. D-3.

4.

Włożyć obsadę filtra do jednostki zaparzacza. W tym
celu, trzymając go za rączkę z lewej strony, umieścić
go pod jednostką zaparzacza, wsunąć do niej i obrócić
rączką w prawo aż do zablokowania. Rys. D-4.

5.

W celu zrobienia espresso konieczne jest rozgrza

-

nie urządzenia i obsady filtra. Nacisnąć przycisk

.

Pompa zacznie pompować wodę. Gdy woda zacznie
wypływać z wylewki w obsadzie filtra, nacisnąć po

-

nownie przycisk

. Zaczekać, aż woda się podgrzeje

i zaświeci się zielony wskaźnik

. Nacisnąć przycisk

. Woda zacznie wypływać z wylotu kawy. Po upły

-

wie około 20 sekund nacisnąć ponownie przycisk

.

Wykonać tę czynność tylko dla pierwszej porcji kawy.

6.

Gdy woda skończy płynąć, wyjąć obsadę filtra, obra

-

cając ją w lewo.

7.

Używając łyżki z miarką, wsypać 1-1,5 łyżki stołowej
mielonej kawy (~7 g) na jedną filiżankę albo 2 łyżki
mielonej kawy (~14 g) na dwie filiżanki do odpowied

-

niego filtra, rys. D-5. Drugą stroną łyżki z miarką ubić
kawę, rys. D-6. Wytrzeć resztki kawy z brzegów ob

-

sady filtra.

Im lepiej zostanie ubita kawa, tym będzie moc

-

niejsza i na odwrót.

8.

Włożyć obsadę filtra do jednostki zaparzacza, rys. D-4.

9.

Umieścić jedną lub dwie podgrzane filiżanki pod wy

-

lewką w obsadzie filtra, rys. D-7.

10.

Upewnić się, że zielony wskaźnik

świeci się, a

przycisk

nie jest naciśnięty, a następnie nacisnąć

przycisk

, aby zrobić kawę. Kawa zacznie spływać

do filiżanki z wylotu kawy. Gdy naleje się żądana ilość
kawy, nacisnąć ponownie przycisk

.

11.

Wyjąć obsadę filtra i oczyścić ją z drobin kawy.

Filtr należy czyścić po każdym użyciu urzą

-

dzenia.

UWAGA:

• Do wyjęcia filtra z obsady można użyć łyżki z miarką

albo innego filtra, rys. D-8.

PRZYRZĄDZANIE CAPPUCCINO

1.

Wziąć dużą filiżankę do cappuccino i przyrządzić kawę
zgodnie z opisem zawartym w punktach 1–10.

2.

Nacisnąć przycisk i zaczekać, aż zaświeci się żółty
wskaźnik

. Obrócić przełącznik sterowania parą w

lewo, w położenie , rys. D-10, na 10–15 sekund w
celu wypuszczenia pierwszej pary, a następnie obrócić
przełącznik z powrotem w położenie

0

.

Nieco obrócić przełącznik sterowania parą.

Para wydostająca się z wylotu może wyrzucić

gorącą wodę. Ponadto wylot pary rozgrzewa

się do wysokich temperatur. Nie należy go

dotykać gołymi dłońmi.

3.

Wziąć oddzielny pojemnik i nalać do niego około

90–100 ml mleka na jedną porcję cappuccino. Należy

pamiętać, że w trakcie przyrządzania objętość mleka

zwiększy się około 2–3-krotnie.

Mleko musi być schłodzone.

4.

Aby zrobić cappuccino, należy umieścić pojemnik z

mlekiem pod wylotem pary, rys. D-11.

5.

Zanurzyć rurkę wylotu pary w mleku na głębokość 2

cm, przekręcić przełącznik sterowania parą w lewo w

położenie

na około 1–1,5 minuty. Mleko zwiększy

objętość i nabierze konsystencji śmietany.

Maksymalny zalecany czas wypuszczania

pary to nie więcej niż 1,5 minuty.

6.

Gdy mleko zwiększy objętość dwukrotnie, należy kon

-

tynuować jego podgrzewanie. Idealna temperatura to

60°С. Po osiągnięciu wymaganej temperatury należy

zatrzymać wypuszczanie pary, obracając przełącznik

w prawo w położenie

0

.

7.

Wlać spienione mleko do filiżanki z kawą. W razie

potrzeby dodać cukru do smaku i posypać spienione

mleko kakao w proszku lub czekoladą.

UWAGA:

Aby zrobić kawę po spienieniu mleka, konieczne jest schło

-

dzenie warnika, w przeciwnym razie kawa się przypali.

Wylot pary należy czyścić po każdym użyciu.

Należy postępować zgodnie z instrukcjami,

aby uniknąć poparzenia.

Grzanie wody (na herbatę itd.)

1.

Włożyć wtyczkę urządzenia do gniazdka. Nacisnąć

przycisk

, aby włączyć ekspres do kawy, zaświeci

się czerwony wskaźnik.

2.

Upewnić się, że przycisk nie jest naciśnięty, i naci

-

snąć przycisk

. Pompa zacznie pompować wodę.

Gdy woda zacznie wypływać z wylotu kawy, nacisnąć

ponownie przycisk

.

3.

Nacisnąć przycisk i zaczekać, aż zaświeci się żółty

wskaźnik pary . Oznacza to, że warnik osiągnął wy

-

maganą temperaturę

4.

Wziąć pojemnik lub filiżankę z płynem przeznaczonym

do podgrzania. Umieścić filiżankę pod wylotem pary.

Zanurzyć rurkę wylotu pary w płynie na głębokość 2 cm.

Para wydostająca się z wylotu może wyrzucić

gorącą wodę. Ponadto wylot pary rozgrzewa

się do wysokich temperatur. Nie należy go do

-

tykać gołymi dłońmi.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)