La Pavoni LPMCSR02EU Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
130
131
PL
PRZYGOTOWYWANIE KAWY ESPRESSO
•
Wyjąć uchwyt filtra (
8 lub 17), wypełnić
filtr jedną lub dwiema miarkami kawy
mielonej (jedna miarka na każdą
filiżankę kawy), wyrównać i docisnąć
kawę specjalnym tamperem (
12).
•
Wyczyścić dłonią krawędź filtra z
ewentualnych pozostałości kawy,
przymocować uchwyt filtra (
8 lub
17) do bloku zaparzającego (5) i
przesunąć go w prawo do momentu
zablokowania się, aby przymocować go
do bloku.
•
Umieścić na kratce na filiżanki (
7),
pod uchwytem filtra, jedną lub dwie
wstępnie podgrzane filiżanki.
•
Uruchomić włącznik kawy/gorącej
wody (
15). Kawa zacznie wypływać
z wylewek uchwytu filtra (
8); po
osiągnięciu żądanej ilości kawy
przerwać dozowanie, ponownie
używając włącznika (
15) i pozostawić
uchwyt filtra przymocowany.
•
Wyjąć filiżanki i od razu serwować
kawę.
•
Po zakończeniu czynności wyjąć
uchwyt filtra, usunąć fusy i wyczyścić
uchwyt filtra pod bieżącą wodą.
•
Po uruchomieniu urządzenia
należy odczekać około 6 minut,
aby uzyskać idealną temperaturę
zaparzania pierwszej kawy.
•
Zaleca się dozować parę
maksymalnie przez 30 sekund.
•
Nie dotykać gorących
powierzchni (bojler, blok
zaparzający, obudowa filtra, dysza
pary), aby uniknąć oparzeń.
•
Nie wyjmować obudowy filtra
podczas zaparzania kawy, aby
uniknąć oparzeń.
•
Absolutnie nie wkładać rąk
pod blok zaparzający i dyszę
pary, ponieważ płyny lub
dozowana para są gorące i mogą
spowodować oparzenia.
•
Po zaparzeniu kawy nie
wyjmować od razu obudowy
filtra, poczekać kilka sekund, aby
umożliwić usunięcie ciśnienia
resztkowego i uniknąć możliwych
oparzeń.
4–3. WYTWARZANIE PARY
•
Z pary można korzystać w celu
spienienia mleka do cappuccino, ale
też w celu podgrzania napojów.
Uwaga! Ryzyko oparzenia! Na
początku dozowania może dojść
do krótkich rozbryzgów gorącej
wody. Rurka dozująca może
osiągać wysokie temperatury:
należy unikać bezpośredniego
dotykania jej dłońmi.
•
Przygotować kawę espresso, jak
przedstawiono w poprzednich
punktach, używając dużych filiżanek.
•
Gdy urządzenie jest gotowe do
parzenia kawy, skierować rurkę pary
nad kratkę (
7) i otworzyć na chwilę
pokrętło „gorącej wody/pary” (
4), aby
z rurki pary wydostała się pozostała
w niej woda; po chwili zacznie z niej
wydobywać się tylko para.
•
Gdy zacznie się wydobywać tylko para,
zamknąć pokrętło pary/gorącej wody
(
4).
•
Ustawić dźwignię włącznika pary (
14) w
położeniu „I”.
•
Po około 15 – 20 sekundach, gdy
lampka informująca o osiągnięciu
prawidłowej temperatury (
14a)
zaświeci się, umieścić pojemnik
wypełniony zimnym mlekiem pod
dozownikiem pary (
6).
•
Obrócić powoli pokrętło zaworu
dozowania pary (
4) w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)