La Pavoni LPMCSR02EU - Instrukcja obsługi - Strona 12

La Pavoni LPMCSR02EU Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 17
Ładowanie instrukcji

130

131

PL

PRZYGOTOWYWANIE KAWY ESPRESSO

Wyjąć uchwyt filtra (

8 lub 17), wypełnić

filtr jedną lub dwiema miarkami kawy

mielonej (jedna miarka na każdą

filiżankę kawy), wyrównać i docisnąć

kawę specjalnym tamperem (

12).

Wyczyścić dłonią krawędź filtra z

ewentualnych pozostałości kawy,

przymocować uchwyt filtra (

8 lub

17) do bloku zaparzającego (5) i

przesunąć go w prawo do momentu

zablokowania się, aby przymocować go

do bloku.

Umieścić na kratce na filiżanki (

7),

pod uchwytem filtra, jedną lub dwie

wstępnie podgrzane filiżanki.

Uruchomić włącznik kawy/gorącej

wody (

15). Kawa zacznie wypływać

z wylewek uchwytu filtra (

8); po

osiągnięciu żądanej ilości kawy

przerwać dozowanie, ponownie

używając włącznika (

15) i pozostawić

uchwyt filtra przymocowany.

Wyjąć filiżanki i od razu serwować

kawę.

Po zakończeniu czynności wyjąć

uchwyt filtra, usunąć fusy i wyczyścić

uchwyt filtra pod bieżącą wodą.

Po uruchomieniu urządzenia

należy odczekać około 6 minut,

aby uzyskać idealną temperaturę

zaparzania pierwszej kawy.

Zaleca się dozować parę

maksymalnie przez 30 sekund.

Nie dotykać gorących

powierzchni (bojler, blok

zaparzający, obudowa filtra, dysza

pary), aby uniknąć oparzeń.

Nie wyjmować obudowy filtra

podczas zaparzania kawy, aby

uniknąć oparzeń.

Absolutnie nie wkładać rąk

pod blok zaparzający i dyszę

pary, ponieważ płyny lub

dozowana para są gorące i mogą

spowodować oparzenia.

Po zaparzeniu kawy nie

wyjmować od razu obudowy

filtra, poczekać kilka sekund, aby

umożliwić usunięcie ciśnienia

resztkowego i uniknąć możliwych

oparzeń.

4–3. WYTWARZANIE PARY

Z pary można korzystać w celu

spienienia mleka do cappuccino, ale

też w celu podgrzania napojów.

Uwaga! Ryzyko oparzenia! Na

początku dozowania może dojść

do krótkich rozbryzgów gorącej

wody. Rurka dozująca może

osiągać wysokie temperatury:

należy unikać bezpośredniego

dotykania jej dłońmi.

Przygotować kawę espresso, jak

przedstawiono w poprzednich

punktach, używając dużych filiżanek.

Gdy urządzenie jest gotowe do

parzenia kawy, skierować rurkę pary

nad kratkę (

7) i otworzyć na chwilę

pokrętło „gorącej wody/pary” (

4), aby

z rurki pary wydostała się pozostała

w niej woda; po chwili zacznie z niej

wydobywać się tylko para.

Gdy zacznie się wydobywać tylko para,

zamknąć pokrętło pary/gorącej wody

(

4).

Ustawić dźwignię włącznika pary (

14) w

położeniu „I”.

Po około 15 – 20 sekundach, gdy

lampka informująca o osiągnięciu

prawidłowej temperatury (

14a)

zaświeci się, umieścić pojemnik

wypełniony zimnym mlekiem pod

dozownikiem pary (

6).

Obrócić powoli pokrętło zaworu

dozowania pary (

4) w kierunku

przeciwnym do ruchu wskazówek

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)