La Pavoni LPMCSR02EU Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
130
131
PL
„I”. Gdy z dozownika pary/gorącej
wody (
6) zacznie wypływać woda,
ustawić dźwignię włącznika dozowania
kawy/gorącej wody (
15) w położeniu
„0” i zamknąć pokrętło (
4).
Po wykonaniu tych czynności przepłukać
obwody wewnętrzne:
•
Pod wylewkami, z których wypływa
kawa, umieścić pojemnik i nacisnąć
przycisk dozowania kawy/gorącej wody
(
14).
•
Powtórzyć taką procedurę 5 razy.
•
Po zakończeniu płukania poczekać,
aż urządzenie osiągnie temperaturę
roboczą.
•
Urządzenie jest gotowe do użycia,
kiedy regulator temperatury Termopid
(
11) osiąga wstępnie ustawioną
temperaturę wynoszącą 92°C,
idealną do przyrządzania kawy (jeśli
zamierza się zmienić temperaturę
Termopid, należy postępować zgodnie
z instrukcjami w punkcie 4.5), a lampka
sygnalizacyjna (
14a) świeci światłem
stałym.
Aby uniknąć powtarzania
tego typu czynności, zaleca
się sprawdzić poziom wody
w zbiorniku (
1), aby uniknąć
opróżnienia obwodu wodnego
urządzenia. Wówczas powyższe
czynności należy powtórzyć.
Lampka osiągnięcia prawidłowej
temperatury (
14a) będzie
dalej automatycznie wyłączać
się i włączać podczas etapu
nagrzewania się urządzenia. Po
włączeniu urządzenia, przed
zaparzeniem pierwszej kawy,
należy odczekać około 6 minut na
idealne rozgrzanie się urządzenia,
natomiast przy parzeniu kolejnych
kaw urządzenie będzie zawsze
gotowe.
4–2. PRZYGOTOWYWANIE KAWY
ESPRESSO
•
Upewnić się, że wykonano wszystkie
czynności wymienione w punkcie 4.1
„Uruchamianie urządzenia”.
•
Aby uzyskać doskonałą kawę espresso,
należy używać kawy o wysokiej
jakości, mocno palonej i prawidłowo
zmielonej. Ten ekspres ciśnieniowy do
kawy espresso wymaga stosowania
mieszanki drobno zmielonej; jeżeli
mieszanka jest zbyt grubo zmielona,
kawa będzie miała jasny kolor i
będzie słaba, a na jej powierzchni
nie powstanie pianka, natomiast jeśli
będzie zbyt drobna, powstanie ciemna,
mocna kawa, z niewielką ilością pianki.
•
Zaleca się zmielenie kawy młynkiem
tuż przed użyciem urządzenia,
ponieważ zmielona kawa w krótkim
czasie traci swoje właściwości
aromatyczne.
•
Ciepłe filiżanki pozwalają utrzymać
właściwą temperaturę kawy już po jej
zaparzeniu. Dlatego filiżanki, przed
ich użyciem, zaleca się umieszczać na
tacce do podgrzewania filiżanek (
2).
WSTĘPNE NAGRZEWANIE
•
Sprawdzić, czy ilość wody w zbiorniku
(
1) jest wystarczająca.
•
Włożyć uchwyt filtra (
8 lub 17) do bloku
zaparzającego (
5) z włożonym filtrem
na jedną filiżankę (
9) lub na dwie
filiżanki (
10), w zależności od liczby
kaw, jaką zamierza się przyrządzić.
•
Uruchomić wyłącznik główny (
13):
zaświeci się lampka sygnalizacyjna
(
13a), która informuje, że urządzenie
działa.
•
Poczekać, aż urządzenie osiągnie
temperaturę roboczą, aby móc
zaparzyć kawę – zaświecona lampka
(
14a).
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)