La Pavoni LPMCSR02EU - Instrukcja obsługi - Strona 11

La Pavoni LPMCSR02EU Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 17
Ładowanie instrukcji

130

131

PL

„I”. Gdy z dozownika pary/gorącej

wody (

6) zacznie wypływać woda,

ustawić dźwignię włącznika dozowania

kawy/gorącej wody (

15) w położeniu

„0” i zamknąć pokrętło (

4).

Po wykonaniu tych czynności przepłukać

obwody wewnętrzne:

Pod wylewkami, z których wypływa

kawa, umieścić pojemnik i nacisnąć

przycisk dozowania kawy/gorącej wody

(

14).

Powtórzyć taką procedurę 5 razy.

Po zakończeniu płukania poczekać,

aż urządzenie osiągnie temperaturę

roboczą.

Urządzenie jest gotowe do użycia,

kiedy regulator temperatury Termopid

(

11) osiąga wstępnie ustawioną

temperaturę wynoszącą 92°C,

idealną do przyrządzania kawy (jeśli

zamierza się zmienić temperaturę

Termopid, należy postępować zgodnie

z instrukcjami w punkcie 4.5), a lampka

sygnalizacyjna (

14a) świeci światłem

stałym.

Aby uniknąć powtarzania

tego typu czynności, zaleca

się sprawdzić poziom wody

w zbiorniku (

1), aby uniknąć

opróżnienia obwodu wodnego

urządzenia. Wówczas powyższe

czynności należy powtórzyć.

Lampka osiągnięcia prawidłowej

temperatury (

14a) będzie

dalej automatycznie wyłączać

się i włączać podczas etapu

nagrzewania się urządzenia. Po

włączeniu urządzenia, przed

zaparzeniem pierwszej kawy,

należy odczekać około 6 minut na

idealne rozgrzanie się urządzenia,

natomiast przy parzeniu kolejnych

kaw urządzenie będzie zawsze

gotowe.

4–2. PRZYGOTOWYWANIE KAWY

ESPRESSO

Upewnić się, że wykonano wszystkie

czynności wymienione w punkcie 4.1

„Uruchamianie urządzenia”.

Aby uzyskać doskonałą kawę espresso,

należy używać kawy o wysokiej

jakości, mocno palonej i prawidłowo

zmielonej. Ten ekspres ciśnieniowy do

kawy espresso wymaga stosowania

mieszanki drobno zmielonej; jeżeli

mieszanka jest zbyt grubo zmielona,

kawa będzie miała jasny kolor i

będzie słaba, a na jej powierzchni

nie powstanie pianka, natomiast jeśli

będzie zbyt drobna, powstanie ciemna,

mocna kawa, z niewielką ilością pianki.

Zaleca się zmielenie kawy młynkiem

tuż przed użyciem urządzenia,

ponieważ zmielona kawa w krótkim

czasie traci swoje właściwości

aromatyczne.

Ciepłe filiżanki pozwalają utrzymać

właściwą temperaturę kawy już po jej

zaparzeniu. Dlatego filiżanki, przed

ich użyciem, zaleca się umieszczać na

tacce do podgrzewania filiżanek (

2).

WSTĘPNE NAGRZEWANIE

Sprawdzić, czy ilość wody w zbiorniku

(

1) jest wystarczająca.

Włożyć uchwyt filtra (

8 lub 17) do bloku

zaparzającego (

5) z włożonym filtrem

na jedną filiżankę (

9) lub na dwie

filiżanki (

10), w zależności od liczby

kaw, jaką zamierza się przyrządzić.

Uruchomić wyłącznik główny (

13):

zaświeci się lampka sygnalizacyjna

(

13a), która informuje, że urządzenie

działa.

Poczekać, aż urządzenie osiągnie

temperaturę roboczą, aby móc

zaparzyć kawę – zaświecona lampka

(

14a).

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)