La Pavoni LPLPLQ01EU Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
160
161
PL
napięciem.
•
Nacisnąć włącznik (
6
), ustawiając go
w pozycji włączenia i poczekać, aż
w urządzeniu zostanie wytworzone
ciśnienie (około 5 minut).
•
Umieścić pod blokiem (
11
) pojemnik
i powoli podnosić dźwignię (
1
) aż do
końca jej skoku, przytrzymać ją w tym
położeniu, aby całkowicie spuścić wodę
znajdującą się w bojlerze.
•
Następnie wyłączyć urządzenie i
wyjąć wtyczkę z gniazdka prądowego,
otworzyć pokrętło pary (
4
) w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara i poczekać, aż cała para
wydostanie się przez specjalną rurkę
(
12).
•
Napełnić bojler ponownie czystą wodą
i przepłukać wnętrze, aby usunąć z
niego pozostałości roztworu.
4–4. URUCHAMIANIE MASZYNY
•
- Wlać do bojlera (
9
) ilość wody
proporcjonalną do ilości kawy, jaką
zamierza się przyrządzić (Mod.
Europicolla i Stradivari: pojemność
urządzenia 0,8 l, co odpowiada 8
filiżankom espresso; mod. Professional
i Stradivari Professional: pojemność
urządzenia 1,6 l, co odpowiada 16
filiżankom espresso).
Ilość wody nie powinna
przekroczyć górnej części
wskaźnika poziomu (
5
) ani być
niższa od widocznej jego części
dolnej, zdjęcie A.
MODEL EUROPICCOLA/STRADIVARI
•
Nacisnąć przełącznik (
6
). Kontrolka
wewnętrzna zaświeci się, wskazując, że
urządzenie jest zasilane. Równocześnie
również lampka sygnalizacyjna (
7)
zaświeci się, co świadczy o włączeniu
się grzałki.
•
Poczekać, aż lampka sygnalizacyjna
(
7
) zgaśnie. Otworzyć powoli, w
kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, pokrętło zaworu
pary (
4
) aby rozładować „fałszywe
ciśnienie” spowodowane przez
powietrze pozostałe w bojlerze;
zamknąć go w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara. Lampka
sygnalizacyjna zaświeca się ponownie.
Poczekać, aż ponownie zgaśnie.
•
W tym momencie urządzenie jest pod
ciśnieniem i jest gotowe do zaparzania
kawy oraz wytwarzania pary.
MODEL PROFESSIONAL/STRADIVARI
PROFESSIONAL/EXPO
•
Nacisnąć przełącznik (
6
). Kontrolka
wewnętrzna zaświeci się, wskazując, że
urządzenie jest zasilane. Równocześnie
również lampka sygnalizacyjna (
7)
zaświeci się, co świadczy o włączeniu
się grzałki.
•
Gdy wskazówka manometru (
13)
znajdzie się w zielonym obszarze,
otworzyć powoli w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara pokrętło zaworu pary (
4),
aby rozładować „fałszywe ciśnienie”
spowodowane przez powietrze
pozostałe w bojlerze; zamknąć go
w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara i poczekać, aż
wskazówka na manometrze ustawi się
w obszarze zielonym.
•
W tym momencie urządzenie jest pod
ciśnieniem i jest gotowe do użytku.
•
Miganie lampki sygnalizacyjnej
(
7
) to normalne zjawisko podczas
działania urządzenia, ponieważ
jest spowodowane przez działanie
presostatu, który automatycznie
reguluje ciśnienie w bojlerze.
•
Jeżeli urządzenie podczas
działania pozostanie bez
wody, zadziała termostat
bezpieczeństwa, który odłączy
zasilanie elektryczne od
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)