Gaggia RI870201 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
67
Polski
Rodzaje napojów
Oryginalna receptura
Opis
Ristretto
Mocna kawa, serwowana w małej filiżance: to espresso, którego czas
dozowania jest krótszy w porównaniu z czasem dozowania klasycznego
espresso, czego efektem jest kawa w mniejszej ilości i mniej bogata w
kofeinę.
Kawa
30 ml
Espresso
Espresso znane jest na całym świecie jako prawdziwa „kawa we włoskim
stylu”. Serwowane jest w małej filiżance, a jego typowymi cechami są
bogaty i intensywny aromat oraz warstwa naturalnej, zwartej pianki. Taki
napój jest efektem procesu zaparzania ciśnieniowego z użyciem gorącej
wody, którego pomysłodawcą był w 1938 roku Achille Gaggia.
Kawa
40 ml
Espresso lungo
Espresso lungo to espresso, którego czas zaparzania jest nieco dłuższy.
Jest bardziej rozcieńczona, cechuje się inną intensywnością aromatu i
wyższą zawartością kofeiny. Serwowane jest w średniej filiżance.
Kawa
80 ml
Kawa
Kawa to napój przygotowywany z większą ilością wody w porównaniu
z espresso. Ma delikatniejszy aromat i serwowana jest w średnio-dużej
filiżance.
Kawa
120 ml
Americano
Americano to mniej intensywna duża kawa, przygotowywana jak espresso,
ale z dodatkiem gorącej wody.
Kawa
Woda
40 ml
110 ml
Cappuccino
Cappuccino to jeden z najbardziej lubianych na całym świecie, klasyczny
włoski napój. Przygotowuje się je, wykonując espresso z dodatkiem mleka i
pianki mleka, która powinna mieć co najmniej 1 cm wysokości. Serwuje się
je w dużej filiżance.
Mleko
Kawa
120 ml
40 ml
Latte macchiato
Latte macchiato jest to napój przygotowywany z gorącego mleka, z
odrobiną pianki mleka i niewielką ilością espresso. Serwowany jest w
wysokiej, przeźroczystej szklance, dzięki której idealnie widać trzy różne
tworzące go warstwy.
Mleko
Kawa
240 ml
40 ml
Café au lait
Café au lait jest to napój składający się z kawy i mleka w równych
częściach. Obecnie można go również wzbogacać delikatną warstwą pianki
mleka. Serwuje się je w dużej filiżance.
Kawa
Mleko
90 ml
90 ml
Cortado
Cortado to napój pochodzący z Argentyny, jest espresso z dodatkiem
niewielkiej ilości mleka. Na ogół serwowane jest w niewielkiej szklance.
Najbardziej popularne jest w Hiszpanii i Portugalii, a także w Ameryce
Łacińskiej.
Kawa
Mleko
40 ml
30 ml
Flat white
Flat white to napój pochodzący z Australii, w którym
kawa odgrywa rolę dominującą. Składa się na niego podwójne espresso i
mleko z delikatną warstwą aksamitnej pianki.
Kawa
Mleko
40 x 2 ml
80 ml
Spienione mleko
Spienione mleko wykorzystywane jest do przygotowywania cappuccino,
latte macchiato i wielu innych napojów. W efekcie powstaje zwarta i
jednolita warstwa pianki mleka.
Mleko
180 ml
4219-465-03691 MAN. GAG.MAGENTA PRESTIGE EN-NL-PL Rev 01.indd 67
21/01/2021 12:43:45
Spis treści
- 5 Polski
- 7 Panel sterowania i wyświetlacz; Przyciski wielofunkcyjne
- 8 Pierwsza instalacja; Ręczny cykl płukania
- 9 Pomiar twardości wody
- 10 Instalacja filtra wody INTENZA+; Wymiana filtra wody INTENZA+
- 11 Rodzaje napojów
- 12 Parzenie kawy na bazie kawy ziarnistej
- 13 Parzenie kawy na bazie kawy wstępnie zmielonej
- 14 Przygotowywanie napojów na bazie; Napełnianie dzbanka na mleko
- 15 Wkładanie dzbanka na mleko; Nalewanie napojów na bazie kawy i spienionego; Wyjmowanie dzbanka na mleko
- 16 Nalewanie gorącej wody
- 17 Indywidualne ustawienia napojów i; Indywidualne ustawienia napojów
- 18 Regulacja stopnia mielenia
- 19 Czyszczenie i konserwacja; Tabela czyszczenia
- 20 Programy czyszczenia dzbanka na mleko
- 21 Czyszczenie dzbanka na mleko pod bieżącą wodą; Czyszczenie bloku zaparzającego; Wyjmowanie bloku zaparzającego
- 22 Czyszczenie bloku zaparzającego pod bieżącą wodą; Wkładanie bloku zaparzającego na miejsce
- 23 Czyszczenie bloku zaparzającego za pomocą
- 24 Smarowanie bloku zaparzającego
- 25 Odwapnianie; Procedura odwapniania
- 26 Co robić w przypadku przerwania procedury; Ustawienia różne; Język
- 27 Czas czuwania; Filtr wody; Jednostki miary; Licznik napojów; Dźwięk przycisków
- 28 Znaczenie kodów błędów
- 29 Rozwiązywanie problemów
- 31 Akcesoria GAGGIA
- 32 Dane techniczne
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)