Rodzaje napojów - Gaggia RI870201 - Instrukcja obsługi - Strona 11

Gaggia RI870201 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 36
Ładowanie instrukcji

67

Polski

Rodzaje napojów

Oryginalna receptura

Opis

Ristretto

Mocna kawa, serwowana w małej filiżance: to espresso, którego czas

dozowania jest krótszy w porównaniu z czasem dozowania klasycznego

espresso, czego efektem jest kawa w mniejszej ilości i mniej bogata w

kofeinę.

Kawa

30 ml

Espresso

Espresso znane jest na całym świecie jako prawdziwa „kawa we włoskim

stylu”. Serwowane jest w małej filiżance, a jego typowymi cechami są

bogaty i intensywny aromat oraz warstwa naturalnej, zwartej pianki. Taki

napój jest efektem procesu zaparzania ciśnieniowego z użyciem gorącej

wody, którego pomysłodawcą był w 1938 roku Achille Gaggia.

Kawa

40 ml

Espresso lungo

Espresso lungo to espresso, którego czas zaparzania jest nieco dłuższy.

Jest bardziej rozcieńczona, cechuje się inną intensywnością aromatu i

wyższą zawartością kofeiny. Serwowane jest w średniej filiżance.

Kawa

80 ml

Kawa

Kawa to napój przygotowywany z większą ilością wody w porównaniu

z espresso. Ma delikatniejszy aromat i serwowana jest w średnio-dużej

filiżance.

Kawa

120 ml

Americano

Americano to mniej intensywna duża kawa, przygotowywana jak espresso,

ale z dodatkiem gorącej wody.

Kawa

Woda

40 ml
110 ml

Cappuccino

Cappuccino to jeden z najbardziej lubianych na całym świecie, klasyczny

włoski napój. Przygotowuje się je, wykonując espresso z dodatkiem mleka i

pianki mleka, która powinna mieć co najmniej 1 cm wysokości. Serwuje się

je w dużej filiżance.

Mleko

Kawa

120 ml
40 ml

Latte macchiato

Latte macchiato jest to napój przygotowywany z gorącego mleka, z

odrobiną pianki mleka i niewielką ilością espresso. Serwowany jest w

wysokiej, przeźroczystej szklance, dzięki której idealnie widać trzy różne

tworzące go warstwy.

Mleko

Kawa

240 ml
40 ml

Café au lait

Café au lait jest to napój składający się z kawy i mleka w równych

częściach. Obecnie można go również wzbogacać delikatną warstwą pianki

mleka. Serwuje się je w dużej filiżance.

Kawa

Mleko

90 ml
90 ml

Cortado

Cortado to napój pochodzący z Argentyny, jest espresso z dodatkiem

niewielkiej ilości mleka. Na ogół serwowane jest w niewielkiej szklance.

Najbardziej popularne jest w Hiszpanii i Portugalii, a także w Ameryce

Łacińskiej.

Kawa

Mleko

40 ml
30 ml

Flat white

Flat white to napój pochodzący z Australii, w którym

kawa odgrywa rolę dominującą. Składa się na niego podwójne espresso i

mleko z delikatną warstwą aksamitnej pianki.

Kawa

Mleko

40 x 2 ml
80 ml

Spienione mleko

Spienione mleko wykorzystywane jest do przygotowywania cappuccino,

latte macchiato i wielu innych napojów. W efekcie powstaje zwarta i

jednolita warstwa pianki mleka.

Mleko

180 ml

4219-465-03691 MAN. GAG.MAGENTA PRESTIGE EN-NL-PL Rev 01.indd 67

21/01/2021 12:43:45

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)