Gaggia RI8701-01 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
67
Polski
Rodzaje napojów
Oryginalna receptura
Opis
Ristretto
Mocna kawa, serwowana w małej filiżance: to espresso, którego czas
dozowania jest krótszy w porównaniu z czasem dozowania klasycznego
espresso, czego efektem jest kawa w mniejszej ilości i mniej bogata w
kofeinę.
Kawa
30 ml
Espresso
Espresso znane jest na całym świecie jako prawdziwa „kawa we włoskim
stylu”. Serwowane jest w małej filiżance, a jego typowymi cechami są bogaty
i intensywny aromat oraz warstwa naturalnej, zwartej pianki. Taki napój jest
efektem procesu zaparzania ciśnieniowego z użyciem gorącej wody, którego
pomysłodawcą był w 1938 roku Achille Gaggia.
Kawa
40 ml
Duża kawa espresso
Duża kawa espresso to espresso, którego czas zaparzania jest nieco dłuższy.
Jest bardziej rozcieńcza, cechuje się inną intensywnością aromatu i wyższą
zawartością kofeiny. Serwowane jest w średniej filiżance.
Kawa
80 ml
Kawa
Kawa to napój przygotowywany z większą ilością wody w porównaniu
z espresso. Ma delikatniejszy aromat i serwowana jest w średnio-dużej
filiżance.
Kawa
120 ml
Kawa po amerykańsku
Kawa po amerykańsku to mniej intensywna duża kawa, przygotowywana jak
espresso, ale z dodatkiem gorącej wody.
Kawa
Woda
40 ml
110 ml
Cappuccino
Cappuccino to jeden z najbardziej lubianych na całym świecie klasyczny
włoski napój. Przygotowuje się je, wykonując espresso z dodatkiem mleka i
pianki mleka, która powinna mieć co najmniej 1 cm wysokości. Serwuje się je
w dużej filiżance.
Mleko
Kawa
120 ml
40 ml
Café au lait
Café au lait jest to napój składający się z kawy i mleka w równych częściach.
Obecnie można go również wzbogacać delikatną warstwą pianki mleka.
Serwuje się je w dużej filiżance.
Kawa
Mleko
90 ml
90 ml
Spienione mleko
Spienione mleko wykorzystywane jest do przygotowywania cappuccino, latte
macchiato i wielu innych napojów. W efekcie powstaje zwarta i jednolita
warstwa pianki mleka.
Mleko
180 ml
Gorąca woda
Gorącej wody można używać do szybkiego przygotowania herbaty, naparów
ziołowych i innych napojów rozpuszczalnych.
Woda
150 ml
Ważne
: W oryginalnych recepturach wszystkie napoje są ustawione na średnią
temperaturę i średnią intensywność aromatu.
4219-465-02541 MAN. GAG. MAGENTA Milk EN-NL-PL Rev 02.indd 67
09/09/2020 16:48:52
Spis treści
- 5 Polski; Spis treści; Pierwsza instalacja; Dane techniczne
- 7 Panel sterowania i wyświetlacz; Przyciski wielofunkcyjne
- 8 Ręczny cykl płukania
- 9 Pomiar twardości wody
- 10 Instalacja filtra wody INTENZA+; Wymiana filtra wody INTENZA+
- 11 Rodzaje napojów
- 12 Parzenie kawy na bazie kawy ziarnistej
- 13 Parzenie kawy na bazie kawy wstępnie zmielonej
- 14 Przygotowywanie napojów na bazie; Jak zmontować system Capp in Cup; Nalewanie napojów na bazie kawy i spienionego
- 16 Nalewanie gorącej wody; Indywidualne ustawienia napojów i; Indywidualne ustawienia napojów
- 18 Regulacja stopnia mielenia
- 19 Czyszczenie i konserwacja
- 20 Programy czyszczenia systemu Capp in Cup
- 21 Czyszczenie systemu Capp in Cup pod bieżącą wodą; Czyszczenie bloku zaparzającego; Wyjmowanie bloku zaparzającego
- 22 Czyszczenie bloku zaparzającego pod bieżącą wodą; Wkładanie bloku zaparzającego na miejsce
- 23 Czyszczenie bloku zaparzającego za pomocą
- 24 Smarowanie bloku zaparzającego
- 25 Odwapnianie
- 26 Co robić w przypadku przerwania procedury; Ustawienia różne; Język
- 27 Czas czuwania; Filtr wody; Jednostki miary; Licznik napojów; Ustawienia fabryczne; Dźwięk przycisków
- 28 Znaczenie kodów błędów
- 29 Rozwiązywanie problemów
- 32 Akcesoria GAGGIA
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)