Rodzaje napojów - Gaggia RI8701-01 - Instrukcja obsługi - Strona 11

Gaggia RI8701-01 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 36
Ładowanie instrukcji

67

Polski

Rodzaje napojów

Oryginalna receptura

Opis

Ristretto

Mocna kawa, serwowana w małej filiżance: to espresso, którego czas

dozowania jest krótszy w porównaniu z czasem dozowania klasycznego

espresso, czego efektem jest kawa w mniejszej ilości i mniej bogata w

kofeinę.

Kawa

30 ml

Espresso

Espresso znane jest na całym świecie jako prawdziwa „kawa we włoskim

stylu”. Serwowane jest w małej filiżance, a jego typowymi cechami są bogaty

i intensywny aromat oraz warstwa naturalnej, zwartej pianki. Taki napój jest

efektem procesu zaparzania ciśnieniowego z użyciem gorącej wody, którego

pomysłodawcą był w 1938 roku Achille Gaggia.

Kawa

40 ml

Duża kawa espresso

Duża kawa espresso to espresso, którego czas zaparzania jest nieco dłuższy.

Jest bardziej rozcieńcza, cechuje się inną intensywnością aromatu i wyższą

zawartością kofeiny. Serwowane jest w średniej filiżance.

Kawa

80 ml

Kawa

Kawa to napój przygotowywany z większą ilością wody w porównaniu

z espresso. Ma delikatniejszy aromat i serwowana jest w średnio-dużej

filiżance.

Kawa

120 ml

Kawa po amerykańsku

Kawa po amerykańsku to mniej intensywna duża kawa, przygotowywana jak

espresso, ale z dodatkiem gorącej wody.

Kawa
Woda

40 ml
110 ml

Cappuccino

Cappuccino to jeden z najbardziej lubianych na całym świecie klasyczny

włoski napój. Przygotowuje się je, wykonując espresso z dodatkiem mleka i

pianki mleka, która powinna mieć co najmniej 1 cm wysokości. Serwuje się je

w dużej filiżance.

Mleko
Kawa

120 ml
40 ml

Café au lait

Café au lait jest to napój składający się z kawy i mleka w równych częściach.

Obecnie można go również wzbogacać delikatną warstwą pianki mleka.

Serwuje się je w dużej filiżance.

Kawa
Mleko

90 ml
90 ml

Spienione mleko

Spienione mleko wykorzystywane jest do przygotowywania cappuccino, latte

macchiato i wielu innych napojów. W efekcie powstaje zwarta i jednolita

warstwa pianki mleka.

Mleko

180 ml

Gorąca woda

Gorącej wody można używać do szybkiego przygotowania herbaty, naparów

ziołowych i innych napojów rozpuszczalnych.

Woda

150 ml

Ważne

: W oryginalnych recepturach wszystkie napoje są ustawione na średnią

temperaturę i średnią intensywność aromatu.

4219-465-02541 MAN. GAG. MAGENTA Milk EN-NL-PL Rev 02.indd 67

09/09/2020 16:48:52

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)